Groen leven,  Tips

Zet de verwarming lager op Warmetruiendag!

Zet de verwarming lager op Warmetruiendag

Aanstaande vrijdag, 2 februari 2018, is het weer zover. Dan is het Warmetruiendag! Het is de bedoeling dat op die dag de verwarming een graadje (of twee) lager gaat en we inzien dat we onszelf toch warm kunnen houden door gewoon een warme trui aan te trekken. Dit is superbelangrijk want we verspillen veel energie, én het heeft effect! Alle reden dus om mee te doen!

Waarom Warmetruiendag?

Warmetruiendag wordt jaarlijks georganiseerd rond 16 februari, de dag van het Kyotoprotocol (het eerste wereldwijde klimaatverdrag). Dit initiatief wordt dit jaar alweer voor de 12e keer georganiseerd, sinds 2013 gezamenlijk door Greenchoice en Klimaatverbond Nederland. Het motto is: “de groenste energie is de energie die je niet gebruikt!” En daarom wordt elk jaar op Warmetruiendag de aandacht gevestigd op ons energieverbruik en hoe we hier slimmer en duurzamer mee kunnen omgaan.

Warmetruiendag is nodig, omdat we op dit moment veel meer energie gebruiken dan de aarde aankan. We stoten te veel CO2 uit, waardoor de aarde snel opwarmt. Deze opwarming zorgt voor klimaatverandering en dus voor overstromingen, bosbranden, extreme droogtes en nog veel meer ellende. Het teveel aan CO2 komt door ons gebruik van fossiele brandstoffen, door de bio-industrie, en door onze omgang met (lees: de vernietiging van) bossen. Als we blijven doorgaan zoals we nu bezig zijn, is over 20 jaar de aarde zo erg opgewarmd dat deze onleefbaar wordt. Om dit tegen te gaan, zijn er al allerlei klimaatafspraken en -protocollen gemaakt. Daarnaast zetten verschillende organisaties, zoals Greenchoice en Klimaatverbond Nederland, zich in om bewustzijn te creëren en steentjes bij te dragen. Zo ook met Warmetruiendag.

Wil je meer weten over onze bijdrage aan klimaatverandering? Kijk dan eens naar de documentaire ‘Before the Flood’, waarover ik hier een review heb geschreven.

Bron: warmetruiendag.nl

Wat gebeurt er op Warmetruiendag?

Ten eerste gaat op 2 februari de verwarming op heel veel plekken een graadje lager. Om het toch niet koud te krijgen, trekken mensen een warme trui aan. Zo wordt energieverspilling tegengegaan, omdat we niet de ruimtes waarin we verblijven verwarmen, maar alleen onszelf.

Ten tweede worden besparingssuccessen gedeeld. Zo kan iedereen zien hoe veel mensen op hun eigen manier hun steentje bijdragen en hoe makkelijk en leuk het kan zijn om milieubewust bezig te zijn.

Ten derde wordt op veel plaatsen informatie verspreid over klimaatverandering. Er wordt geïnspireerd en gemotiveerd om nieuwe oplossingen te bedenken en om creatief om te gaan met onze energie. Want aan energie zit een prijskaartje, zowel letterlijk in de energierekening, als figuurlijk in de opwarming van de aarde.

Het belangrijkste is denk ik nog wel dat er ten vierde bewustzijn wordt gecreëerd door aandacht te vragen voor een steeds groter wordend probleem: de klimaatverandering die wij met z’n allen veroorzaken. Mensen gaan beseffen dat zo’n dag als Warmetruiendag niet voor niets wordt georganiseerd en dat er dus echt iets aan de hand is. Dat we in actie moeten komen om onze wereld leefbaar te houden.

Voor wie is het?

Er zijn verschillende grote deelnemers die meedoen met deze dag, zoals de NS, verschillende universiteiten en scholen, en provincies en gemeenten. Maar daar blijft het niet bij! Ook thuis kun je meedoen door de verwarming een graadje (of twee) lager te zetten. Per graad besparen we 6% CO2 en dus 6% energie. Jaarlijks zijn er ruim 200.000 deelnemers aan Warmetruiendag. Maar als iedereen zou meedoen, zouden we met Warmetruiendag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen! Meedoen heeft dus zeker impact!

Hoe hoog staat jouw verwarming normaal gesproken? Mijn verwarming zet ik het liefst op 19 graden, maar dit is wel even wennen. We zijn het tegenwoordig gewend om in warmere ruimtes te verblijven. Als ik mensen op bezoek krijg, vinden die het vaak koud, maar het is gewoon een kwestie van gewenning. ’s Avonds heb ik het wel eerder koud, of in het weekend als ik minder actief ben. Dan mag de verwarming dus tijdelijk een halve graad hoger, dit scheelt al heel veel! Soms doet mijn man de verwarming stiekem een hele graad hoger, maar ik heb het altijd direct in de gaten. We zijn namelijk ontzettend gevoelig voor temperatuur!

Uiteraard doe ik ook mee met Warmetruiendag. Ik zal vrijdag de verwarming twee graden lager zetten en mezelf en mijn dochtertjes lekker warm aankleden. Heerlijk theeleuten, knuffelen en actief spelen, dat zal ons wel warm houden! Ik vind het zelf sowieso altijd heerlijk om een warme trui aan te trekken, en nu heb ik vrijdag dus een goed excuus.

Kende jij Warmetruiendag al? En doe je mee dit jaar?

15 reacties

  • Marianne

   Leuk dat je ook meedoet! Kachel uit, dat is wel hardcore hoor! De kachel staat hier dus meestal op 19 graden, anders vind ik het zelf toch ook te koud. Maar zo voor een dagje kan hij zeker wel wat lager!

 • Linda - Zaailingen

  Oh, negentien graden, wat goed! Mijn vriend heeft het altijd veel sneller koud dan ik, dus ik moet al mijn best doen om hem niet boven de twintig uit te laten komen. Dikke truien en sloffen zijn in de winter gewoon dagelijkse kost. Elke dag is warmetruiendag! Als ik op vrijdag thuis ben, vergeet ik vaak de verwarming aan te zetten, vooral als ik lekker bezig ben. Misschien ga ik het deze week maar eens de hele dag ‘vergeten’. 😉
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…No poo voor beginners (deel 1): wat en waarom?My Profile

 • Hermien - KouweKleren

  Leuk dat je hier aandacht aan besteed en al helemaal dat je meedoet! Ook een mooie gewoonte om je dochters mee te geven. Ik woon nu in een goed geïsoleerd appartement met vloerverwarming en als wij nu eens per week de verwarming twee uurtjes aanzetten in de winter, is het al veel. Hij staat standaard op 15/16 graden maar het is het nooit kouder dan 19 eigenlijk. Ik trek ook liever een trui aan. Ik probeer ook altijd de deuren naar de hal en ongebruikte kamers goed dicht te houden, daar merk ik ook echt verschil in. Het kan natuurlijk ook dat al onze buren zich helemaal dol stoken. Misschien moet ik een aankondiging van warmetruiendag op het prikbord in de hal hangen!
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…The Next Closet: ook je designerkleding koop je tweedehandsMy Profile

  • Marianne

   Dat is een goed idee! Dan weet je meteen of jouw appartement inderdaad verwarmd wordt door je buren 😉 Op de website van Warmetruiendag kun je van alles vinden.
   Ik woon in een slecht geïsoleerd huis, dat vind ik erg jammer. We zullen het dus ook zeker wel gaan merken vrijdag, maar dat is niet erg. Een beetje ontbering op zijn tijd is goed voor een mens 🙂

 • Yolanda

  Ik wist dat het eraan zat te komen, maar was het toch weer vergeten. Dus dank voor de tip en we gaan zeker meedoen! Normaal staat ie overdag op 18 en begin van de avond even op 19. Hij gaat al vroeg uit, want anders stook je voor de tijd die je niet meer op bent! Vrijdag gaat ie dan maar naar 17 denk ik, brrr. Dan hebben we die warme trui echt wel nodig!
  Heb meteen de juf een mailtje gestuurd, want ze hebben al een duurzame week, dus dan kan dit er ook nog wel bij!

  • Marianne

   Graag gedaan, fijn dat er weer een deelnemer bij is 🙂 En wat leuk dat je het ook op school onder de aandacht brengt! Het is denk ik heel belangrijk dat kinderen hier bewust mee bezig zijn!

 • Marieke

  Normaal staat de kachel bij ons op 18.5. Als ik het koud heb gaat ie af en toe naar 19. Ik krijg vaak te horen van bezoek dat het bij mij wel fris is in huis. Bied ze dan ook meestal een paar extra dikke sokken van mijn man aan. Warme voeten is een warm lijf?.

  • Marianne

   Ik krijg dat dus ook regelmatig te horen. Er liggen bij ons wel altijd dekentjes klaar op de bank, maar om een of andere reden zijn mensen toch niet zo snel geneigd een dekentje te pakken. Ik denk niet dat het heel anders zou zijn als ik sokken zou aanbieden. Maar je hebt wel helemaal gelijk, warme voeten zijn cruciaal!

  • Marianne

   Jij blijft dan toch wel warm, als je in de sportschool bent! Dan kun je trouwens (als je man ook weg is) thuis wel de verwarming uitzetten, wordt er ook niet voor niets gestookt 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge