Groen eten,  Struggles

Ik wens je diervriendelijke feestdagen en een plantaardig nieuw jaar!

Diervriendelijke feestdagen plantaardig nieuw jaar

Ik wil niet de zure veganist en activist uithangen, maar ik wil wel een beetje aandacht schenken aan ons eten met de feestdagen en daarna. Want wees eerlijk, de feestdagen draaien voor een groot gedeelte om lekker eten, en als ik de reclames mag geloven, bestaat dit lekkere eten vooral uit mals vlees. Vorig jaar stond ik hier als omnivoor helemaal niet bij stil, maar nu uiteraard wel. En ik hoop dat jij er dit jaar ook een beetje bij stil wilt staan.

Waarom vlees met kerst?

Volgens mij staat vlees zo centraal tijdens de feestdagen, omdat het vroeger werd gezien als een luxeproduct. Vlees eten deed je niet zo vaak, daarvoor was het veel te duur. Maar met Kerstmis mag het dus wel. En die gedachte is blijven hangen; of nee, die gedachte is doorgeslagen. Want één stukje vlees lijkt niet genoeg bij een bijzondere gelegenheid. Elke gang moet tegenwoordig vlees bevatten, anders is het niet compleet. De hapjes vooraf bevatten daarom rauwe ham, het aperitief bestaat uit garnalen en in de soep drijft rundvlees. En dan moet het hoofdgerecht nog komen! Een dampende schaal met konijn, eendenborst of zalm. Klinkt bekend?

Voor mij gold dit in zekere zin wel, en ik heb er altijd ontzettend van genoten! Maar nu hoeft het voor mij niet meer. Ik weet nu dat ik ook mijn toastje luxe kan beleggen met hummus en perzik. En een aperitiefje kan eten met lekker gekruide linzen. Soep smaakt net zo lekker zonder rundvlees, en er zijn tal van hoofdgerechten te bereiden zonder vlees in de hoofdrol! Dat heb ik het afgelopen jaar wel geleerd. Maar goed, omdat ik me dat vorig jaar ook allemaal nog niet kon voorstellen, verwacht ik dat ook heus niet van jou. In een standaard Nederlands dieet hoort vlees nou eenmaal bij kerst.

Probeer iets te vervangen

Toch wil ik je vragen, als je vlees eet, om toch nog één keertje heel kritisch naar je zorgvuldig bedachte menu te kijken. Is het bij één van je gerechten mogelijk om het vlees of een ander dierlijk product te vervangen met iets plantaardigs? Dat je het niet helemaal weg wilt laten, snap ik. Echt! Vlees is nou eenmaal lekker, en als je het gewend bent te eten en je erop verheugt, dan laat je het niet zomaar weg. Hetzelfde geldt trouwens voor kaas, room en eieren. Maar denk misschien aan iets kleins. Kun je bakken in plantaardige boter, of je kookroom vervangen door sojaroom? Je proeft er niets van, maar zo maak je je diner toch íets diervriendelijker.

Of laat de dierlijke producten weg uit één gang. Serveer geen toastjes met kaas en tonijnsalade, maar met hummus, muhammara en tapenade. Zet er wat olijven, dadels en noten bij en je borrelhapjes zijn plantaardig, en toch luxe! Of maak soep met groentebouillon in plaats van kippenbouillon en vervang misschien je soepvlees met croutons en vermicelli. Kleine aanpassingen maken al een groot verschil, zeker voor de dieren en het milieu!

Leef kerst

Want met Kerstmis is het toch eigenlijk niet de bedoeling dat we alleen maar aan onszelf denken? We doneren massaal aan goede doelen omdat we niet egoïstisch zijn, we prediken liefde en vrede en we dromen van een mooiere wereld. Maar hoe oprecht al deze dingen ook zijn, op veel borden ligt vervolgens toch een stukje dierenleed en een milieubelastend gerecht. Hoezo liefde? Hoezo mooiere wereld? En ook al zie jij misschien je biefstukje of geraspte kaas los van de koe van wie het afkomstig is, het kan toch geen kwaad om te proberen iets dierlijks te vervangen met iets plantaardigs? Gewoon om de dieren en het milieu wat te ontlasten? Dat is pas liefdadig, en zo leven we kerst echt!

Een plantaardiger nieuw jaar?

Als de feestdagen dan voorbij zijn, wordt het tijd om na te gaan denken over goede voornemens enzo. Mag ik een suggestie doen? Kies ook komend jaar iets vaker voor een plantaardig ingrediënt dan voor een dierlijk ingrediënt. Je hoeft het verschil niet eens te proeven!

Als je het niet erg vindt om wel verschil te proeven, denk dan helemaal out of the box en probeer eens wat vegetarische of veganistische recepten. Hoe leuk is dat? Geloof me, je wordt er een blij mens van. Je verrijkt je leven door nieuwe dingen te proberen en te leren.

Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem! Vragen aan vegan bloggers kan altijd, dat vinden we leuk 🙂 En in januari is er een mini VeganChallenge waarin je een week lang kunt proberen veganistisch te eten. Elke dag krijg je tips en recepten om jou die week door te helpen. Wie weet, motiveert en inspireert het je om wat vaker een plantaardig gerecht te maken. Dat zou toch mooi zijn!

Ik hoop dat je me niet te zuur vond deze blog; ik heb je willen inspireren, niet bekritiseren. Elk plantaardig stapje is er tenslotte eentje, en eentje die ik graag aanmoedig en begeleid. Daarom bij dezen: ik wens je diervriendelijke feestdagen en een plantaardig nieuw jaar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge