Groen leven,  Tips

Wegwerp versus wasbaar = gemak versus gedoe?

In onze westerse samenleving worden we zoveel mogelijk voorzien van alle gemakken. Neem alleen al het dagelijkse eetritueel. Geen zin om te koken? Ga uit eten of koop een kant-en-klaar maaltijd. Geen zin om straks af te wassen? Zet de vaatwasser dan aan. Of gebruik wegwerpbordjes en bestek. Helemaal makkelijk. Het is dat er geen wegwerppannen bestaan (voor zover ik weet…), maar die zouden volgens mij een gat in de markt zijn. Wat zeg ik nou? Ik wil je niet op ideeën brengen, is namelijk niet echt groen hè… Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Lang leve wegwerp!

Er bestaan tegenwoordig niet veel dingen meer, waarvan geen wegwerpvariant te koop is. Sterker nog, de keuze voor wegwerp wordt steeds vanzelfsprekender. Kiezen voor wasbaar/afwasbaar/herbruikbaar wordt nu alternatief. En dat vind ik een slechte zaak. Want door wegwerp te kopen, draag je extra bij aan de (toch al) enorme hoeveelheid afval die we met z’n allen produceren. En daar wordt de wereld letterlijk niet mooier van…

2017-05-20 2

Sinds ik bewuster bezig ben met groener leven, doe ik mijn best om zoveel mogelijk wegwerpproducten te vervangen door herbruikbare producten. Sommige dingen liggen voor de hand, andere misschien minder.

Eten en drinken

 • Lunchtrommel ipv boterhamzakjes. Ik geef toe, in eerste instantie ging ik een lunchtrommel gebruiken omdat ik gek werd van de geplette bammetjes in mijn tas vol studieboeken. Maar inmiddels heb ik daardoor al wel heel veel plastic afval bespaard. Het neemt wat meer ruimte in in je tas, maar bij gebrek is dat op creatieve manieren op te lossen. ik heb bijvoorbeeld vaak genoeg mijn etui in mijn (inmiddels lege) bakje bewaard als ik anders ruimte te kort kwam in mijn tas, haha.
 • Waterflesjes hergebruiken. En dan ook echt vaak hergebruiken. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een nieuw flesje gekocht heb. Ja, ik heb ook horrorverhalen gelezen over bacteriën die zich in die flesjes verzamelen en zo, maar eerlijk gezegd heb ik niet zo’n bacterie-fobie. Goed voor je weerstand. En ik ben nog nooit ziek geworden van mijn hergebruikte waterflesje. Uitkoken om te ontsmetten kan ook.
 • Diepvrieszakjes afwassen en hergebruiken. Als ik een diepvrieszakje heb gebruikt om stukjes wortel/courgette/bleekselderij in te vriezen en het zakje leeg is, was ik het zakje af en gebruik ik het opnieuw. Zo veel moeite is dat niet, maar het scheelt wel afval.

2017-05-20 3

Verzorging

 • Menstruatiecup ipv maandverband/tampons. Hieraan zal ik nog eens een hele blog wijden, want over menstruatiecups valt zo verschrikkelijk veel te vertellen! Echt een geweldige uitvinding, nooit meer wegwerp maandverband of tampons voor mij. In het kort: Nee, menstruatiecups zijn niet vies. Wegwerp maandverband en tampons, die zijn vies.
 • Wasbare zoogcompressen (borstvoeding). Gedurende de 9 maanden waarin ik echt intensief borstvoeding gaf (daarna nam mijn melkproductie heel snel af door mijn nieuwe zwangerschap, lees hierover in deze blog), heb ik elke dag zoogcompressen in mijn beha gedragen. Anders gingen mijn borsten lekken, ofwel omdat ik gewoon te veel melk had, ofwel omdat beide borsten melk gingen geven als mijn dochter bij me dronk. Wat heeft me dat veel wegwerpcompressen gescheeld, ik zou geloof ik gek geworden zijn!
 • Wasbare wattenschijfjes (heb ik nog niet, maar wil ik wel). Elke avond als ik mijn gezicht schoonmaak, gooi ik weer een wattenschijfje weg. Ach, dat ene wattenschijfje, wat geeft dat nou. Maar uiteindelijk zit de prullenbak wel helemaal vol met wattenschijfjes, terwijl dat niet nodig was geweest als ik een paar wasbare schijfjes had gehad die ik gewoon steeds zou schoonmaken. Elke avond knaagt het aan me, echt, ik ga binnenkort wasbare schijfjes kopen!

2017-05-20 4

Baby

 • Wasbare luiers. Ook hierover zal ik nog uitgebreid schrijven. Bottom line hier is dat ik tijdens mijn zwangerschap 24 katoenen luiers heb gekocht, die ik nu al ruim een jaar voor mijn dochter gebruik (op enkele uitzonderlijke situaties na). En straks ook ga gebruiken voor mijn tweede kindje. Dat scheelt pas afval!
 • Washandjes als billendoekjes. Van die hydrofiele, die veel water opnemen en in een mum van tijd droog zijn nadat je ze gewassen hebt. Doekje natmaken en billen schoonvegen. Daarna in de was, en opnieuw gebruiken.
 • Washandjes als snoetenpoetsers. Dezelfde washandjes als de billendoekjes. Wat?! hoor ik je denken. Getver! Nee hoor, daarom was ik ze. De doekjes komen, net als al je kleren, gewoon schoon uit de was. Is niets vies aan (vind ik dan). Natuurlijk had ik ze kunnen merken om ze van elkaar te onderscheiden, maar aangezien ze toch in dezelfde was belanden, vind ik dat een beetje onzin.

2017-05-20 5

Je kunt je afvragen, is dat niet een ontzettend gedoe met wassen? Heb je niet iets beters te doen? En al dat wassen, dat kost toch ook stroom, wasmiddel en water? Hoe milieuvriendelijk kun je dat dan noemen?

Gedoe? Valt wel mee, de wasmachine draait toch. En ja, wassen vervuilt het milieu ook, maar in een véél mindere mate dan de berg afval die we anders zouden produceren. Het geeft mij een ontzettend goed gevoel slechts eens in de paar maanden de vuilniscontainer aan de straat te hoeven zetten. Ik zou willen dat ik dat nog minder hoefde te doen. En daarnaast bespaart het ons geld. In eerste instantie niet, want herbruikbare producten zijn natuurlijk duurder in aanschaf dan wegwerp. Maar uiteindelijk, na een x aantal keer hergebruiken, heb je die extra kosten dubbel en dwars terugverdiend.

Denk jij er ook over na om wegwerpproducten te vervangen door herbruikbare producten? Heb jij meer ideeën voor mij, hoe ik ook andere producten kan vervangen? Want het voelt zo goed, op die manier iets groener te kunnen leven!
Marianne wit

3 reacties

 • resaarcle

  Toptips! Met een KleanKanteen als drinkbus hoef je niet eens meer om de zo veel tijd een plastic flesje weg te gooien. Ik heb naast de wasbare wattenschijfjes ook een afwasbaar oorstokje in huis.

  • Marianne

   Dank je wel voor je reactie! Fijn dat ik je heb kunnen helpen, dat lees ik graag 🙂 En jij ook bedankt voor je tips! Een afwasbaar oorstokje staat me eerlijk gezegd in eerste instantie wel wat tegen, maar ik zal me er toch eens in verdiepen. Misschien valt het allemaal wel mee! Kun jij me er meer over vertellen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge