Groen leven,  Tips

Weet jij wat er met jouw geld gebeurt?

Geld. Het is iets waarmee ik een soort haat-liefde-verhouding heb. Aan de ene kant heb ik een hekel aan geld, want ik word er zo hebberig van… Aan de andere kant kan ik niet zonder en ben ik dankbaar dat ik het heb. Tegenwoordig probeer ik bewust mijn geld zo veel mogelijk uit te geven aan dingen waar ik achter sta. Maar wat gebeurt er met het geld dat op mijn bankrekening blijft staan en ik dus niet uitgeef? Het geld dat ik aan mijn bank “leen”? Heb jij hier wel eens over nagedacht?

Waaraan geef jij je geld uit?

Sinds ik bewuster ben gaan nadenken over mijn voetafdruk, ga ik ook bewuster om met mijn geld. Ik probeer zo veel mogelijk mijn geld uit te geven aan dingen die ik wil steunen, en geen geld meer uit te geven aan dingen waar ik niet achter sta. Mijn geld gaat als veganist dus wél naar vleesvervangers, en niet naar vlees. En qua natuurlijk ouderschap investeer ik liever in degelijk en duurzaam speelgoed dan in goedkoop plastic. Wat groen leven betreft heb ik laatst bijvoorbeeld herbruikbare groente- en fruitnetjes en broodzakken gekocht, omdat dit producten zijn die ik supergoed vind. Maar die leuke zomerjurk heb ik in het rek laten hangen, want hij stond (hoe leuk hij ook was!) toch ook voor zaken waar ik eigenlijk niet achter sta, zoals slechte arbeidsomstandigheden en zware milieubelasting.

Natuurlijk geldt dit echt niet voor álles wat ik koop. Om sommige dingen kan ik niet heen, en van sommige dingen geniet ik ook gewoon. Dus ik betaal bijvoorbeeld regelmatig voor benzine, ik eet in restaurants (waar eten wordt weggegooid) en ik koop af en toe nieuwe meubels. En daar is niets mis mee vind ik.

Hoe dan ook, ik ben in principe de baas over mijn eigen geld. Ik bepaal waarvoor ik mijn pinpas trek. Door het al dan niet trekken van die pinpas, steun of boycot ik bepaalde producten en industrieën. En dit geldt ook voor jou.

Waaraan wordt jouw geld uitgegeven?

Maar wat gebeurt er met het geld dat ik niet direct uitgeef? Het geld dat ik spaar? Dit lijkt zo onschuldig op mijn bankrekening te staan, maar eigenlijk wordt dit geld toch gewoon uitgegeven; het gebeurt alleen niet door mij. Door mijn geld op een rekening te zetten, leen ik als het ware mijn geld uit aan mijn bank, en mijn bank bepaalt vervolgens wat er met dat geld gebeurt.

In mijn geval was dit jarenlang de Rabobank. Eind vorig jaar ging ik ineens over mijn spaargeld nadenken. Waarin investeerde mijn bank eigenlijk? Er stond echt geen enorm bedrag op mijn conto, maar dit geldt voor de meeste particulieren. En een heleboel kleine beetjes maken samen toch heel veel. Uiteindelijk had mijn bank een hoop geld om uit te geven en ik ging, met behulp van de Eerlijke Bankwijzer, eens kijken waaraan dit was.

Wat bleek? De Rabobank investeerde in allerlei zaken waaraan ik zelf mijn geld juist níet wilde uitgeven! De bank deed ook heus wel goede dingen hoor, maar toch ook een hoop dingen waar ik niet achter stond. De “boerenbank” investeerde bijvoorbeeld miljarden in de vee-industrie, niet echt iets waar ik mijn vegan hart sneller van ging kloppen. Ook gaf de bank geld uit aan energiewinning waarvan toch de helft uit fossiele brandstoffen bestond. Beleid rondom bosbouw, vastgoed en andere duurzame onderwerpen waren ook onder de maat. Bovendien bleek de bank niet volledig transparant te zijn over de bedrijven waarin geïnvesteerd werd, wat ook mijn argwaan wekte.

Beslis zelf waarin jouw geld wordt geïnvesteerd!

Al met al schrok ik behoorlijk. Hieraan wilde ik niet bijdragen! Maar wat kon ik er aan doen? De oplossing lag voor de hand natuurlijk. En hoewel ik best wel opzag tegen alle rompslomp, ging ik toch overstappen van bank. Om erachter te komen welke bank mijn belangen behartigde, keek ik op de Eerlijke Bankwijzer. Ik heb er eens goed de tijd voor genomen en ben met behulp van deze website verschillende banken gaan vergelijken. Ik keek vooral naar de punten die voor mij belangrijk waren en vergeleek mijn eigen bank met een paar andere banken. Uiteindelijk kwam ik uit bij Triodos Bank.

Triodos Bank is een kleine onafhankelijke bank die wél volledig transparant is wat betreft de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Aan diverse punten die ik heel belangrijk vind, zoals klimaat, duurzaamheid en dierenwelzijn, hecht deze bank ook veel waarde. Daarom past deze bank zo goed bij mij.

Op één van de laatste dagen van december ben ik overgestapt, en die overstap is me achteraf heel erg meegevallen. Triodos Bank heeft geen fysieke kantoren, dus alles ging per post. Dit lijkt misschien een beetje omslachtig, maar uiteindelijk was het met een paar keer naar de brievenbus lopen allemaal geregeld. Inclusief overstapservice.

Nu, een paar maanden later, heb ik nog steeds niets te klagen. Ik ben gewoon heel blij dat ik nu klant ben bij een bank die ook groene stapjes wil zetten en daarom veel beter bij mij past. Alleen al die groene bankpas maakt me blij!

Natuurlijk is geen enkele bank helemaal goed of helemaal fout. Dit artikel is daarom niet bedoeld om de Rabobank zwart te maken of om Triodos Bank op te hemelen. Ik wil er vooral mee zeggen dat het goed is om eens stil te staan bij wat er met jouw geld gebeurt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat jij en ik direct met onze uitgaven de markt kunnen beïnvloeden, en ook dat jouw en mijn beetje spaargeld invloed heeft op wat er in de wereld gebeurt. Daarom is het het waard om goed na te denken over de bank waaraan jij je geld leent. Sta jij achter de zaken waarin jouw bank investeert?

PS. “De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX, en World Animal Protection.” Bron: de disclaimer van De Eerlijke Geldwijzer. De Eerlijke Bankwijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer.

2 reacties

  • Janne

    Goed bezig!
    Ik heb een spaarrekening bij ASN Bank om dezelfde reden. Nog wel een betaalrekening bij de Rabobank, omdat dat over een vrij klein bedrag gaat en ik het gedoe van overstappen daarvoor de moeite niet waard vind. Ik zorg ervoor dat zo veel mogelijk geld op de spaarrekening staat – mooie stimulans om goed te sparen dus! 😛

    • Marianne

      Zo veel moeite is het dus echt niet om over te stappen, geloof me. Maar als jij je gewoon prettig voelt bij deze situatie, dan is daar ook niks mis mee! Je hebt je er in verdiept, dat is meer dan de meeste mensen doen ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge