Dragen,  Groene kinderen,  Opvoeding

Weer of geen weer, lekker naar buiten!

Het lukt natuurlijk niet altijd, maar ik probeer het toch: iedere dag wil ik naar buiten met mijn dochtertjes. Het is steeds een hele onderneming, dat wel: kindjes inpakken, oudste dochter in de wandelwagen, jongste dochter in de draagdoek of -zak, mezelf aankleden. Maar het is zó goed. Vandaag geef ik je 5 redenen waarom het zo goed is om elke dag naar buiten te gaan, zowel voor jou als voor kindjes. Belangrijk om even te lezen in november, nu de meest gure maanden aanbreken en die warme kachel stiekem ook wel errug aantrekkelijk is…

Goed voor je humeur

Waarom voor jou: Ook als het regent, heel hard waait of erg koud is, probeer ik naar buiten te gaan. Het doet namelijk iets met mijn humeur. Even een nieuwe omgeving, even frisse lucht; natuurlijk licht en bewegende objecten. Dus even geen verwarming, beeldschermen en de huiskamer. Ik word er blij van om even lekker buiten te zijn en een rondje te wandelen.

Waarom voor kindjes: Zeker mijn oudste dochtertje vindt het leuk om naar buiten te gaan. Ze loopt nog niet zelf en zit dus in de wandelwagen, maar ook dat vindt ze leuk. Ze ziet van alles en kletst honderduit. Ontzettend gezellig! Je merkt aan haar dat het iets doet met haar humeur als ze buiten is, vooral ook omdat ze het meestal helemaal niet leuk vindt als we weer terug thuis zijn 😉

Goed voor je weerstand

Waarom voor jou: Wanneer je overdag naar buiten gaat en je hoofd en handen blootstelt aan zonlicht (of de zon daadwerkelijk schijnt of niet maakt niet uit), maak je vitamine D aan, en die is goed voor je weerstand. De frisse lucht zorgt er ook voor dat je je fitter en gezonder voelt, en dat fijne gevoel zorgt er weer voor dat je weerstand beter wordt. Placebo or not, voor mij werkt het om me weerbaarder te voelen!

Waarom voor kindjes: Ook voor hen geldt dat het belangrijk is om vitamine D aan te maken, en dat doet de mens nou eenmaal alleen met behulp van zonlicht. Huppakee, naar buiten dus! Bovendien is het bij kinderen zo, dat wanneer die eenmaal echt buiten kunnen spelen, ze zo vies worden van zand, gras en modder, dat dit hun immuunsysteem ook een flinke boost geeft. Lekker vies worden dus!

Goed voor je brein

Waarom voor jou: Bij mij werkt het zo dat ik ontzettend geïnspireerd raak als ik naar buiten ga. Als ik mentaal even “vastzit”, zorgt een wandelingetje buiten er voor dat ik weer nieuwe ideeën krijg en enthousiast word om daar iets mee te doen. Dat ik eenmaal terug thuis al die zaken weer vergeten ben, doet er niet toe. Je brein wordt in ieder geval goed aan het werk gezet als je even de benenwagen pakt.

Waarom voor kindjes: Mijn oudste dochter kijkt haar ogen uit en wijst alles aan wat ze mooi vindt. Als ze het woord kent dat erbij hoort, noemt ze dat ook. Ik hoor dus voortdurend “auto, auto, auto”, “waf, waf, waf” en “boom, boom, boom”. Ik benoem ook veel dingen voor haar, waardoor zowel haar woordenschat zich uitbreidt als haar kennis van zaken toeneemt. Mijn jongste dochter kijkt ook veel om zich heen. Zij begrijpt het natuurlijk nog niet, maar vindt het bijvoorbeeld wel heel mooi om naar de blaadjes van de bomen te kijken of om de wind in haar gezichtje te voelen. Die indrukken zijn heel belangrijk voor haar mentale ontwikkeling.

Goed voor je sociale leven

Waarom voor jou: De hele dag alleen maar thuis zitten maakt je behoorlijk geïsoleerd. Naar buiten gaan is daar de perfecte remedie tegen. Zeker wanneer je een beetje aanspraak hebt in de wijk, is het dus goed voor je sociale contacten om er af en toe op uit te gaan. Een “hallootje” hier en een praatje daar, zo’n sociaal momentje op de dag is altijd fijn.

Waarom voor kindjes: Ook voor mijn dochters is het goed om andere mensen tegen te komen. Soms wordt er tegen hen gepraat en worden ze erbij betrokken, soms ook niet. Dan leren ze om te wachten, wat ook een belangrijke vaardigheid is en een hele kunst is om te leren.

Goed voor je conditie

Waarom voor jou: Guess what? Als je naar buiten gaat, beweeg je meer en dit is goed voor je conditie. Zeker een flinke en stevige wandeling is goed voor je figuur en je mate van fitheid. En als het niet mogelijk is om flink te wandelen omdat je kindje nu eenmaal niet zo snel mee wandelt, ga dan samen spelen in de speeltuin en verbrand op die manier een hoop calorieën!

Waarom voor kindjes: Mijn jongste dochtertje valt steevast na een poosje in slaap als we naar buiten gaan. Dit is heel belangrijk voor haar ontwikkeling, want in je slaap kun je groeien, zowel lichamelijk als geestelijk. Mijn oudste verbetert op dit moment haar conditie nog niet als we naar buiten gaan omdat ze vooral zit, maar als ze straks wel loopt, zal haar conditie zeker verbeteren als ze letterlijk meters gaat maken. Spelen in de speeltuin of wandelen door de wijk zijn goed voor haar conditie.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Daarom wil ik er eigenlijk elke dag even op uit. Ga jij ook elke dag even naar buiten? Of laat jij je toch vaak tegenhouden door het weer?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge