Groen leven,  Tips

Een weekmenu maken: een groene investering vol voordelen

Elke week opnieuw is het weer een van mijn grootste huishoudelijke opdrachten: een menu samenstellen met gerechten die we de komende week gaan eten. Met bijpassende boodschappenlijst. Het is een taak waaraan ik zo anderhalf uur kwijt ben. Waarom in vredesnaam? kun je nu denken. Waar is de spontaniteit gebleven? Je kunt toch niet nu al weten waar je over 4 dagen trek in hebt? Toch zweer ik al een paar jaar bij het maken van weekmenu’s. Waarom? dat vertel ik je vandaag.

Het scheelt geld

Een paar jaar geleden ging ik met mijn man (toen nog mijn vriend) op avontuur. We gingen studeren in Zwitserland! Echt een fantastisch land, vooral de natuur, ongeëvenaard! Daarnaast is het een nogal rijk land, met bijbehorende hoge lonen. En bijbehorende hoge supermarktprijzen, die voor ons, met een Nederlands inkomen, spaarcentje en studielening, relatief nog hoger waren… Gelukkig waren er in onze studentenstad ook een Lidl en Aldi te vinden, die een stuk goedkoper waren dan de Coop, Migros en Manor, maar alsnog was het een hele uitdaging om een beetje budgetvriendelijk onze boodschappen te halen.

Eén van de beste oplossingen voor dit probleem was om wekelijks te bedenken wat we zouden gaan eten en daar onze boodschappen op af te stemmen. Producten voor meerdere maaltijden gebruiken, van te voren bedenken hoe we bepaalde producten konden vervangen met goedkopere alternatieven, en inschatten hoe veel eten we nodig zouden hebben. Het kostte wat tijd, maar uiteindelijk ook een hoop geld. Ik kwam niet meer met onnodige aankopen thuis om het avondeten in elkaar te flansen, maar wist precies wat ik nodig had voor mijn gerechten. Dit maakte het boodschappen doen een stuk goedkoper!

Terug in Nederland heb ik deze gewoonte voortgezet. Want hoewel de boodschappen hier een stuk beter te betalen zijn, is het nog steeds fijn om geld te kunnen besparen en te kunnen uitgeven aan andere zaken. Kijken naar je voorraad, zodat je weet wat je nog nodig hebt en vooral ook wat niet.

Het scheelt tijd

Je zou het misschien op het eerste gezicht niet zeggen, aangezien ik hierboven geschreven heb dat ik zo anderhalf uur bezig ben met het samenstellen van ons weekmenu. Maar omgerekend is dat nog geen kwartier per dag. Een kwartier per dag om te bedenken wat je gaat klaarmaken, wat je ánders wilt eten dan gisteren, en wat je daarvoor nodig hebt. Dat is niet zo veel, vind ik zelf. Als ik het weekmenu weer heb samengesteld, kan ik er altijd tevreden naar kijken en weet ik ook dat ik me een week lang niet meer druk hoef te maken over mijn maaltijden.

Tot nu toe beperken wij ons weekmenu nog tot het avondeten. Saaie Hollanders als wij zijn, bestaan onze ontbijtjes en lunches over het algemeen namelijk steeds uit hetzelfde… Ik zie genoeg vegan inspiratie voorbijkomen voor ontbijt en lunch, maar wij houden het nog even simpel. Bovendien wil mijn zwangerschapsdiabetes ook niet echt meewerken, en kan ik me geen smoothiebowls voor mijn ontbijt of noedel- of pastasalades voor mijn lunch veroorloven. Hoe graag ik dat ook zou willen!

Goed, anderhalf uur voor 7 avondmaaltijden dus. Inclusief boodschappenlijst die ook in de andere maaltijden en huishoudelijke producten voorziet. En de rest van de week hier niet over nadenken. Ik teken ervoor!

Het scheelt afval

Nu wordt het groen. Als ik me aan een nieuw weekmenu waag, duik ik altijd eerst onze voorraadkasten, koelkast en vriezer in. Ik stel mezelf de vragen: Wat ligt er nog? Wat moet er op? Met deze producten ga ik dan in ieder geval aan de slag voor ons volgende menu, want dan hoeven we ze niet weg te gooien.

Als ik dan wat gerechten heb verzameld, kan ik opnieuw gaan kijken: Kan ik ingrediënt x vervangen met een ingrediënt dat we toch nog hebben? Of dit restje in de koelkast, is dat te combineren met dit gerecht, of kan ik daar nog iets lekkers van maken als ik er dit aan toevoeg? De antwoorden hierop bepalen voor een groot gedeelte wat ik op mijn boodschappenlijst moet schrijven, en in de meeste gevallen resulteert dat weer in minder boodschappen. En minder afval, want ik kan eigenlijk altijd alles opmaken wat ik nog aan restjes over heb!

Het is gezond

Last but not least, want zeker niet onbelangrijk! Ik ben ervan overtuigd dat we gezonder eten met een weekmenu dan wanneer ik elke dag zou bedenken wat ik zou willen eten. Ik wissel verschillende keukens met elkaar af wat ons weekmenu gevarieerd houdt, ik zorg ervoor dat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben, en ik verdiep me in nieuwe recepten. Die recepten verzamel ik in de loop van de week, omdat ik ze steeds weer tegenkom op allerlei vegan blogs die ik volg, en vervolgens plan ik ze in in ons weekmenu. Als ik zo’n menu niet zou maken, zou ik elke keer opnieuw die nieuwe lekkere recepten vergeten en zou ons eetpatroon er maar saai en ongezonder op worden.

En de spontaniteit dan?

Die is er heus nog wel! Mijn weekmenu bepaalt niet mijn leven, ik bepaal mijn weekmenu. Als ik op dinsdag meer trek heb in het gerecht van woensdag, wissel ik die twee om. Als we spontaan uit eten willen, schuift het weekmenu een dagje op. Alleen als we extra eters krijgen, is het soms even puzzelen. Daar ben ik niet altijd op berekend, maar is meestal ook zo op te lossen door een extra (voorraad)blik bonen open te trekken, of toch nog snel iets te halen uit de supermarkt. Easy peasy!

Werk jij ook met een weekmenu? Wat zijn jouw redenen hiervoor? Of heb je vragen over hoe ik mijn weekmenu samenstel? Zet het allemaal hieronder neer, dan wijd ik er graag een ander blogje aan!

PS. Voor het geval dat je je afvraagt wat de “AGV” betekent in de eerste foto, dat staat voor “Aardappelen, groenten, vleesvervanger” 🙂

4 reacties

  • Roos

    Herkenbaar! Toen mijn man en ik gingen samenwonen deden we de eerste weken nog dagelijks boodschappen, maar omdat de dichtstbijzijnde supermarkt een Albert Heijn is werd dit al gauw een dure grap. Omdat ik nog studeer en we dus leven van het inkomen van mijn man is elke mogelijke kostenbesparing welkom. Daarom besloten we onze boodschappen voortaan bij de Lidl te halen en omdat die iets verder fietsen is leek het ons ook handiger om dan gelijk voor de hele week in te kopen. Dat bevalt tot op heden heel goed! Het scheelt inderdaad tijd, geld en afval. En stiekem vind ik het ook wel heel leuk om na te denken over het weekmenu en het boodschappenlijstje. Mijn man en ik doen dat om en om of samen, afhankelijk van onze planning. Ook gebruiken we de app Listonic om de lijstjes te maken en te delen. Zo kunnen we beide ook door de week heen al producten toevoegen die we nodig hebben, en kunnen we het ook heel makkelijk zien als een van ons iets al gehaald heeft. Heel handig! En hoewel ik zelf ook wel erg hou van die structuur betekent het niet meteen dat er geen spontaniteit is. We gooien ook heel makkelijk het weekmenu om en vinden het juist ook leuk om dan creatief te zijn met de restjes. Iemand vroeg me laatst of de groenten wel een week vers blijven. Dan is soms wel een uitdaging, Maar meestal gaat dat eigenlijk wel goed. De groenten van de Lidl zijn meestal van goede kwaliteit, dat scheelt al. Verder proberen wij inderdaad ook groenten voor verschillende maaltijden te gebruiken en de restjes blancheer ik wel eens om ze te kunnen invriezen. Of ik maak er soep van. Ben ik dol op! Mij bevalt het dus ook heel goed! ?

    • Marianne

      Ja, die uitdaging van de groenten goed houden herken ik wel! Ik pak altijd de producten in de supermarkt die het langst houdbaar zijn, en als ik al zie dat een bepaald product het niet lang genoeg gaat volhouden, eten we het óf eerder op, óf ik vries het in tot ik het nodig heb ? Probleem opgelost!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge