Persoonlijk

Wat mijn social media detox me heeft gebracht

Hoi! Daar ben ik weer! Of althans, ik ga weer proberen terug te zijn. Ik ga niks beloven, maar ik wil het wel weer erg graag. Bloggen bedoel ik dan vooral, over veganisme, duurzaamheid, mijn groene moederschap en meer van dat soort zaken. Er zijn genoeg onderwerpen waarover ik wil schrijven! Maar waarom was ik dan zo lang weg? Dit had te maken met mijnย social media detox van afgelopen maand.

Terugval

Naast mijn twee lieve dochtertjes is Groene stapjes ook een beetje mijn kindje. Ik vind het heerlijk om achter de schermen hieraan te sleutelen, om blogs te schrijven, content te maken, social media bij te houden, en alles te doen wat er komt kijken bij een website. Maar het is wel veel, en het kost veel tijd. Tijd die ik op dit moment niet heb. Het lijkt wel alsof ik de tijd die ik eraan kan besteden, ben vergeten mee te verhuizen afgelopen augustus. Want ik weet echt niet waar ik de tijd vandaan moet halen om te bloggen.

Onze verhuizing heeft er bij mij nogal ingehakt. Ik leek mijn burn-out weer een beetje te boven te komen, maar heb na de verhuizing toch echt weer een terugval gehad. Ik moest wennen aan ons nieuwe huis en onze nieuwe omgeving, ik begon mijn werk weer op te pakken en ik was regelmatig een paar dagen alleen met mijn meisjes. Dat was zwaar. Er waren zo veel prikkels die ik moest verwerken, dat ik ’s avonds uitgeput op de bank viel, bij gebrek aan energie alleen maar Instagram kon openen op mijn telefoon, en vervolgens na een verspilde avond doodmoe mijn bed in rolde.

Social media detox

Een maand geleden was de maat vol. Ik zat voor de zoveelste keer ’s avonds op de bank door mijn Instagram feed te scrollen, en dacht: waar ben ik nou mee bezig. Ook als ik moe ben, besteed ik mijn tijd liever anders dan zo! Ik dacht terug aan mijn blog over online minimalisme, en er ging een knop om. Ik nam het besluit om eenย social media detox te doen en terug te keren naar mezelf. Even geen prikkels meer wanneer die niet noodzakelijk waren. Ik verwijderde Instagram, Facebook, Pinterest, Goodreads en Bloglovin’ van mijn telefoon en wist even niet wat ik moest doen, maar tegelijkertijd genoot ik toen al van het gevoel dat ik even op niemand anders “hoefde” te letten.

Vreemd, wat je hoofd met je kan doen. Hoe je verstand je dingen wijsmaakt die totale bullshit zijn. Het gevoel van FOMO,ย fear of missing out, hield me lange tijd tegen om even te stoppen met mijn social media. Ik was bang dingen te missen die onmisbaar waren voor mijn leven. Ook het idee van de noodzaak om mezelf laten zien zorgde ervoor dat ik maar bleef doorgaan. Totdat ik dus resoluut met alles stopte. Zowel met het volgen van anderen, als met het laten zien van mezelf.

Wat heeft het me gebracht?

Afgelopen maand heeft me goed gedaan. Ik was bang mijn social media heel erg te gaan missen, maar dit was helemaal niet zo. Ik vond het heerlijk rustig, ik kwam toe aan het lezen van een boek, en ik laadde weer een beetje op. Volgens mij heb ik vrij weinig gemist, en als ik toch iets heb gemist, dan is dat maar zo. De maand heeft ervoor gezorgd dat ik eens goed ben gaan nadenken over mijn online gedrag.

Dit leidde tot het volgende besluit: ik ga stoppen met verschillende social media, waaronder Facebook. Persoonlijk had ik al een paar jaar geen Facebook-account meer, maar voor Groene stapjes was ik toch weer begonnen. Dit gaat dus verdwijnen. Qua social media ga ik me (voorlopig) beperken tot Instagram, een medium dat ik wel echt leuk vind, en waar ik veel energie uit haal. Maar ik ga wel even heel kritisch door mijn lijst met mensen die ik volg, want ik wil niet opnieuw overladen worden met prikkels.

Iets met lief zijn voor mezelf

Ik ben altijd best streng voor mezelf. Als ik ergens voor ga, dan doe ik dit ook voor 100%. Of eigenlijk 110%, want met minder neem ik geen genoegen. Ik weet dat dit onrealistisch is, en dat ik alleen maar mezelf hiermee heb, maar het is een beetje de aard van het beestje. Inmiddels ben ik al zover dat ik me bewust ben van deze eigenaardigheid, en nu wil ik de volgende stap zetten. Ik wil proberen echt iets liever voor mezelf te worden. Zo is voor Groene stapjes twee blogs per week een mooi streven, maar dit mag niet ten koste gaan van mijzelf. Ik zal dus wel proberen het bloggen weer op te pakken, maar als dit soms niet lukt, wil ik daar ook vrede mee hebben. Ik weet dat jij het geen probleem vindt, nu ik zelf nog.

Self care is een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden dit jaar. Hierover wil ik dan ook graag schrijven, ook al is het niet direct “groen”. Hoewel, breder bekeken is groen de kleur van gezondheid, balans en harmonie. En dat is precies waar ik metย self care naar streef.

Houd jij je bewust bezig metย self care? En vind je het leuk om hier meer over te lezen? Laat het me vooral weten!

6 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Hey, ik had je al gemist! Ik snap sowieso waar moeders de tijd vandaan halen om te bloggen, laat staan in combinatie met een verhuizing en herstellende van een burn-out. Wel goed dat je inzag dat social media je niet hielp, want die kanalen zijn veel te verslavend. Laat die twee blogjes per week lekker los! Geniet van je gezin, je huis en wen opnieuw aan je werk. Als je dan tijd en energie overhebt voor een blogje, zien we die vanzelf wel weer verschijnen ๐Ÿ™‚
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…Websites voor treinreizigers: hier vind je praktische informatie, kaarten en voorbeeldroutesMy Profile

  • Marianne

   Heey! Dankjewel! Ja, ik moet echt een nieuwe balans gaan zoeken. Want ik wil het wel graag volhouden allemaal ๐Ÿ™‚ Ben zelf ook benieuwd wanneer de volgende blog verschijnt! Je merkt het vanzelf!

 • Dees

  Heel herkenbaar ๐Ÿ™‚ Ik ben mij ook steeds meer bewust van self care en probeer dit meer in te voeren in mijn dagelijks leven. Het is niet makkelijk met een newborn en een verbouwing/verhuizing. Dan ben ik blij dat ik nog even niet hoef te werken, want anders had ik helemaal geen idee hoe ik het allemaal moest doen. Zorgen voor mezelf probeer ik hoog op mijn lijstje te zetten. Nu nog waar maken ๐Ÿ˜‰
  Dees onlangs geplaatst…Recept: AppelcrumbleMy Profile

  • Marianne

   Inderdaad, verhuizen en kleine kinderen zijn niet echt goed voor je, wat self care betreft! Wat voor mij in ieder geval een gouden regel is, is dat ik, wanneer de kinderen (’s middags) op bed liggen, ik niets doe in het huishouden/opruimen/klussen. Ik moet van mezelf rust nemen. Dat scheelt in ieder geval!

 • Janne

  Ik had je ook al gemist! Leuk dat je wel weer gaat bloggen.
  Ik gebruik Facebook al een hele tijd niet meer; ik heb nog wel een account, maar kijk nooit op de site en ik weet eigenlijk ook niet meer wat mijn wachtwoord was. Instagram heb ik niet. De enige social media waar ik op kijk zijn een forum, wat blogs, en YouTube. Ik heb een tijd geminderd met op het forum kijken, maar inmiddels gebruik ik het forum bewust om interactie te hebben met mensen die ik leuk en interessant vind, en ga ik negatieve of onnodige delen uit de weg. Datzelfde doe ik met blogs. Misschien is een YouTube-detox nog niet zo’n gek idee, want niemand wordt er beter van als ik een halve avond vegan receptenvideo’s zit te kijken. Maar ik voel me er niet rot of nutteloos over, want meestal doe ik er een knutselwerkje bij en heb ik een fijne avond ๐Ÿ™‚
  Ik weet niet zo goed wat ik me voor moet stellen bij self care, dus ik ben wel benieuwd wat je erover zou schrijven.

  • Marianne

   Als je het niet vervelend vindt om te doen, dan hoef je er denk ik ook niet mee te stoppen of te minderen. Pas als het een soort verslaving is waar je je eigenlijk rot bij voelt, dan is het goed om er eens kritisch naar te kijken! Leuk dat je benieuwd bent naar meer self care, dan ben ik gemotiveerd om er over te gaan schrijven ๐Ÿ™‚

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge