Groene kinderen,  Wasbare luiers

Wasbare luiers bij een newborn, hoe en wat?

Vergeleken met een baby van een paar maanden oud heeft een pasgeboren baby echt een ieniemienie bips! Dat viel me pas op toen ons tweede dochtertje werd geboren vorige maand. Ik was het gewend om onze oudste dochter met wasbare luiers te verschonen, maar dit was toch wel weer andere koek! Een andere manier van luiers vouwen, wassen en drogen. Vandaag vertel ik je hoe wij wasbare luiers gebruiken bij onze newborn!

Wanneer begonnen wij met wasbare luiers?

Wij kozen er persoonlijk voor om pas een paar dagen na de geboorte met wasbare luiers te beginnen, zowel de eerste als de tweede keer. Zo vlak na de geboorte kregen we al genoeg veranderingen op ons dak, en de wasbare luiers waren ons toen even te veel. Onze meisjes begonnen dus in de wegwerp, maar dit duurde niet lang. Na twee dagen waren we al zo aan alles gewend, dat we onze kindjes vanaf toen in de wasbare luiers wikkelden.

Wasbare luiers omdoen was niet alleen voor ons een nieuwe ervaring, maar beide keren was ook de kraamzorg er niet mee bekend. We hebben twee heel ervaren kraamverzorgsters gehad, maar beiden hadden nog nooit bij een gezin gewerkt dat wasbare luiers gebruikte. Het was dus voor ons allemaal nieuw.

Hoe vouwen wij de luiers?

Eerder heb je al kunnen lezen hoe onze wasbare luierroutine er uitziet. We vouwen onze good old hydrofielluiers voor onze dreumes op een bepaalde manier en leggen ze in een waterdicht overbroekje. Dit werkt echt perfect, en bespaart een hoop geld en afval! Maar bij een newborn werken wasbare luiers toch nét even iets anders. We vouwen de luiers namelijk op een andere manier, want zo’n brede dikke lap tussen die beentjes past natuurlijk niet.

Hoe vouw ik de hydrofielluier dan om die minibilletjes? Let op, en doe na 🙂

Ik vouw de hydrofielluier twee keer dubbel, zodat er een vierkant ontstaat dat uit vier lagen bestaat.

Eén hoek van dit kleine vierkant heeft vier losse laagjes. Van deze laagjes pak ik alleen de bovenste vast, en deze trek ik horizontaal. Zo ontstaat er a) een grote driehoek, met b) een vierkant. Dit lijkt ingewikkeld, maar als je het nadoet, valt het echt mee!

Nu ligt de driehoek bovenop, en het vierkant onderop. Ik draai nu het geheel om, zodat het vierkant boven ligt.

Nu vouw ik een stukje van het vierkant om, en dit blijf ik omvouwen, zodat er een dikkere strook ontstaat die langzaam naar het midden van de driehoek verschuift. In het midden stop ik. Kijk, nu lijkt het ergens op!

Nu is de luier klaar om om de billen van mijn dochtertje te vouwen. Want als ik haar nu met haar billen aan de brede kant van de driehoek legt, en ik de luier opvouw als een envelopje, zit hij zo om de billen van mijn kindje gevouwen!

Nu blijft de luier natuurlijk niet zitten als je hem niet vastzet. Vroeger werden veiligheidsspelden gebruikt om de luier vast te houden, maar tegenwoordig bestaan er iets veiliger alternatieven. Ik gebruik een Snappi, een T-vormig rekbaar systeempje met weerhaakjes, dat de luier niet kapot maakt maar wel vasthoudt. En hij kan mijn kindje geen pijn doen. Dat ziet er uiteindelijk, met kindje, zo uit:

Over de hydrofielluier vouw ik tot slot een waterdicht overbroekje dat ik op de kleinste stand heb gezet, en dan kunnen we er weer een paar uur tegenaan.

Hoe doe ik dat met poepluiers?

Alarm: hier volgen poep- en plaspraatjes. Liever niet? Scroll dan even verder. Oh, de foto’s bespaar ik je trouwens. Ik vertel beeldend genoeg 😉 Wil je wel weten hoe ik de luiers was? Op dezelfde manier als de luiers van mijn oudste dochter, waarover je hier kunt lezen.

Ik weet niet wat jouw ervaring is met baby’s en poepluiers, maar mijn kindjes kunnen er wat van. Zeker de eerste paar weken/maanden is het bijna elke luier raak. Poep in de broek! Mijn dochter krijgt borstvoeding en de ontlasting hiervan is meestal geel van kleur en dun van structuur. Pas zodra een baby vast voedsel gaat eten, verandert dit. Dan wordt de ontlasting vaster.

De vastere ontlasting van mijn oudste dochter vang ik op met een speciaal inlegdoekje dat ik weggooi, maar bij borstvoedingspoep heeft dit geen zin. Die zou zo door het doekje heen gaan en in de luier trekken. Daarom gebruik ik voor mijn newborn geen inlegdoekjes. Wanneer ik haar luier verschoon, gaat de luier gewoon in een droge luieremmer. De luier uitspoelen of voorweken heeft namelijk ook geen zin. De ontlasting lost later gewoon op in de wasmachine.

Nu ik twee kindjes in de luiers heb, draai ik elke dag een was. Heel lang liggen de luiers dus niet in de emmer te wachten. Voor nare geurtjes hoef ik ook niet bang te zijn, want de ontlasting van heel jonge kindjes stinkt nauwelijks tot niet.

Het gebeurt regelmatig dat een gewassen luier alsnog een gele vlek heeft. Dit betekent niet dat de luier nog vies is, maar alleen dat de kleur in de luier is getrokken. Die verdwijnt weer wanneer ik de luier buiten in de zon te drogen hang. De zon bleekt namelijk de vlek uit de luier. Hij hoeft overigens niet per se te schijnen, maar het bleken gaat dan wel sneller.

Overtuigd?

Het lijkt misschien een ingewikkeld, omslachtig en vies idee om wasbare luiers te gebruiken voor een newborn, maar echt, het valt reuze mee. Luiers ruiken sowieso niet naar bloemetjes, of je nu wegwerp of wasbaar gebruikt. Ja, je wast iets vaker dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt, maar je bent wel een héél stuk groener bezig. Zo draag jij er in ieder geval niet aan bij dat je kind later in een wereld moet leven die helemaal verpest is door die enorme afvalberg die we produceren. Dat je het maar weet. Je kind zal je dankbaar zijn.

Wat denk jij? Zie jij het zitten om al vanaf het begin wasbare luiers te gebruiken voor je newborn?

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge