Groene kinderen,  Wasbare luiers

Wasbaar luieren, waarom?

Mijn dochter heeft sinds haar geboorte in principe wasbare luiers gedragen. Tijdens mijn zwangerschap had ik me verdiept in deze manier van “luieren”, en hij sprak me om verschillende redenen erg aan. Vandaag vertel ik je hier graag meer over. Ik ben erg enthousiast over deze groene en natuurlijke manier om je kindje de eerste levensjaren door te helpen tot hij/zij zindelijk is, en raad het anderen dan ook graag aan!

Milieuvriendelijk

Wasbare luiers zijn een stuk beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Elke wegwerpluier die je gebruikt, draagt namelijk bij aan het afval dat je produceert. Wasbare luiers gebruik je veel vaker dan één keer voordat je ze weggooit en hebben daarom een kleinere impact. Even wat cijfertjes:

Een kind draagt gemiddeld 5 luiers op een dag, oftewel 150 luiers per maand. Wanneer dit wegwerpluiers zijn, levert dit 22 kilo aan afval op. Dit betekent ruim 260 kilo afval per jaar (bron)! Uiteindelijk gebruikt een kindje meer dan 5300 luiers voordat het zindelijk is. Dat zijn heel veel luiers die geproduceerd en weggegooid worden. Het duurt bovendien een eeuwigheid voordat deze luiers uiteindelijk weer zijn afgebroken.

Wasbare luiers moeten natuurlijk ook geproduceerd worden, maar je hebt er wel veel minder nodig dan wegwerpluiers. Wij hebben zelf 24 wasbare luiers aangeschaft, en meer hebben we er nog niet nodig gehad. 24 wasbare luiers voor één kindje, en straks kunnen we ze ook voor de volgende gebruiken. Dat scheelt nog eens een hoop afval! Natuurlijk moeten deze luiers wel gewassen worden, wat ook belastend is voor het milieu, maar deze belasting is een heel stuk minder groot dan de afvalberg van wegwerpluiers. Zelfs af en toe de luiers op hoge temperatuur wassen of ze in de droger stoppen, is niet zo schadelijk als wegwerpluiers gebruiken.

In het begin draagt een kindje natuurlijk meer luiers dan later. Bij ons resulteerde dat in het begin in elke 3 dagen een was, waarbij we trouwens ook gewoon onze overige was gooien (lees maar), en nu is het nog ongeveer 1 extra was per week denk ik. Qua wassen en milieubelasting valt dat dus reuze mee!

Geldvriendelijk

Zoals voor de meeste duurzame en groene alternatieven geldt: ze kosten je wel wat geld. Maar de investering die je in het begin doet, haal je er zeker uit. Gemiddeld duurt het 3 jaar en 2 maanden voordat een kindje zindelijk is. Qua kosten verschilt het natuurlijk sterk welk merk je gebruikt en hoe vaak je de luier verwisselt, maar gemiddeld kost de luierperiode per kind in de wegwerpluiers €1310,- (namelijk tussen de €680 en €1940). Wasbare luiers kosten natuurlijk ook geld en ook deze kosten kunnen enorm variëren. Het hangt er vanaf wat voor “systeem” je kiest, of je de luiers tweedehands aanschaft, hoe heet je ze wast en met welk wasmiddel, en of je ze in de droger gooit. Ervan uitgaande dat je de luiers voor één kindje gebruikt, zijn de gemiddelde kosten per kind in de wasbare luiers €830,- (namelijk tussen de €490 en €1190). Deze kosten kunnen nog veel lager uitvallen wanneer je de luiers voor meerdere kindjes gebruikt, omdat je ze dan niet opnieuw hoeft aan te schaffen. Dat scheelt gemiddeld dus bijna €500,-!

Wij zitten met ons luiersysteem zeker aan de ondergrens van de variërende bedragen. Ons systeem van hydrofielluiers die we zelf nog vouwen met overbroekjes die meegroeien is zeker één van de goedkoopste systemen. Misschien in eerste instantie niet zo gebruiksvriendelijk als andere systemen, maar zeker wel het overwegen waard. Bovendien wassen wij over het algemeen de luiers op 40 graden en drogen we ze altijd aan de lucht, we hebben namelijk geen droger.

Babyvriendelijk

Wegwerpluiers zijn natuurlijk lekker dun, maar stiekem zit er een hoop materiaal in: papier (houtpulp), plastic en synthetische korrels die absorberend werken (SAP-korrels). Ook worden ze vaak gebleekt, want dan zien ze er een stuk aantrekkelijker uit. Al met al een hoop chemische troep die elke dag met het kontje van je baby in aanraking komt. Die gevoelige babyhuid is daar niet altijd tegen bestand, wat kan resulteren in luieruitslag en andere vormen van irritatie.

Wasbare luiers bevatten, zeker wanneer je ze met een groen wasmiddel en zonder wasverzachter wast, geen nare stofjes. Gewoon katoen, hennep of bamboe is veel rustiger voor de huid van je kind dan de chemicaliën die in wegwerpluiers verstopt zitten. Zeker wanneer je een papieren inlegdoekje in de luier legt (om de ontlasting op te vangen), blijven de billen langer droog.

Oudervriendelijk

Het lijkt misschien een hoop gedoe, al dat wassen, maar dat valt reuze mee. Ja, het is wat meer werk dan een wegwerpluier, maar daar staan andere pluspunten voor de ouders tegenover. Ik noem er drie:

Wasbare luiers heb je, mits je op tijd wast, altijd in huis. Geen last-minute ritjes naar de supermarkt omdat de luiers op zijn, geen onverwachte verrassingen als je gebruikelijke merk op is en geen reclamefolders doorspitten op zoek naar een fijne aanbieding. Eenmaal aangeschaft blijft aangeschaft, en altijd voorhanden. Dikke plus!

Daarnaast is een kindje dat wasbare luiers draagt gemiddeld eerder zindelijk dan een kindje dat wegwerpluiers draagt. Dit komt omdat wegwerpluiers tegenwoordig zo goed al het vocht absorberen, dat het heel lang duurt voordat je kindje natte billen krijgt. Zo heeft een kind niet in de gaten dat hij heeft geplast in zijn broek en dat dit een vervelend gevoel geeft. Wasbare luiers absorberen ook goed hoor, geen zorgen, maar een natte broek wordt wel eerder gevoeld. Een kindje leert bij wasbare luiers dus eerder aan te geven dat hij moet plassen, omdat hij geen zin heeft in een natte kont.

En last but not least, wasbare luierbroekjes komen vaak in heel vrolijke, lieve en stoere printjes en zijn daarom heerlijk om te zien! Zeker op warme dagen, wanneer je geen zin hebt om je kindje meer aan te trekken dan een luier, is het een leuk gezicht, zo’n dik wasbaar luierkontje <3

Kende jij deze voordelen van wasbare luiers al? Waarom kies jij voor wegwerp of wasbaar?

5 reacties

 • Irene

  Interessante blog. In oktober krijg ik mijn eerste kindje. Zelf twijfel ik nog enorm over wat voor een soort luiers ik ga nemen. Van welke merk heb jij de luiers?
  Ik ben bang dat de wasbare toch doorlekken, of niet snel genoeg droog zijn (spullen drogen niet super snel in ons huis is de winter)

  • Marianne

   Bedankt voor je reactie! Wij gebruiken de overbroekjes en zwemluier van PandaBaby, en daar zijn wij heel tevreden over. Het is geen duur merk, zeker niet vergeleken met andere merken. Bij ons lekken de luiers eigenlijk nooit door, tenzij we te laat zijn met verschonen. Maar dat zou voor wegwerp ook gelden natuurlijk 😉 Ook zorgen we er ’s nachts voor dat er een extra booster in de luier zit, zodat hij extra veel kan absorberen. Bij ons zijn de luiers ook snel droog. We gebruiken gewone hydrofieldoeken die we zelf nog vouwen (we hebben de doeken van Ikea, maar ik geloof dat ze tegenwoordig andere doeken hebben. Weet niet of die net zo goed absorberen), maar dus als grote dunne doeken te drogen hangen. Bij ons droogt het ook niet snel, daarom hebben we voor deze optie gekozen. Nu zijn de luiers altijd binnen 1 dag droog, ook hartje winter!

   • Irene

    Dankjewel voor je reactie!
    Ik ga eens wat meer reviews erover lezen.
    Blijf de keus toch best lastig vinden, maar dat komt waarschijnlijk ook door het negatieve beeld van wasbare luiers van vroeger (die natuurlijk veel minder absorberenden)
    Ook blijft de angst voor de hoeveelheid was en mijn beperkte tijd een beetje.
    Anderzijds is het voor het milieu een stuk beter en dat is wel een hele mooie overweging.

 • Resaarcle

  Onze oudste heeft enkel wasbaar gedragen (dankzij een weddenschap want ik was te koppig om mijn vrienden te laten winnen). Onze kleinste draagt nu in de crèche wegwerpers omdat ze het te veel gedoe vinden. Begrijpe wie begrijpe kan want ik doe die was!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge