Dragen,  Groene kinderen

Was ik mijn kindje maar blijven dragen…

Je kindje bij je dragen, zowel binnenshuis als buitenshuis, is een praktijk die in Nederland niet zo veel voorkomt, maar in niet-Westerse landen de normaalste zaak van de wereld is. Daar hebben ze vaak geen fancy kinderwagens om je baby in voort te duwen, maar draag je je kindje dicht tegen je aan, op je buik, heup of rug. Niet in je armen, maar in een doek, die je stevig vastknoopt zodat je kindje goed vastzit en jij je handen vrij hebt om iets te doen. Een schitterende gewoonte, vind ik zelf, en daarom begon ik er ook enthousiast mee.

De eerste keer dragen <3

Tijdens de zwangerschap had ik al een mooie doek aangeschaft, die ik direct een paar keer waste en knoopte. Zo zou hij al wat zachter zijn als ik mijn kindje zou gaan dragen. Ik had zelfs al geoefend met een knuffelbeer, om te weten hoe ik moest knopen. Toen mijn dochtertje er eenmaal was, zat ze dan ook al binnen een paar dagen in de doek, veilig en geborgen tegen mama of papa aan. Heerlijk was het om haar bij me te dragen, om meerdere redenen:

 • Als ze onrustig was, kalmeerde de doek haar onwijs, en door te wandelen viel ze binnen no-time als een blok tegen mij aan in slaap,
 • Ik had mijn handen vrij om ondertussen huishoudelijke dingen te doen: koken, afwassen, stofzuigen, het kon allemaal terwijl ik haar tegen me aan droeg,
 • Bij het boodschappen doen kon de kinderwagen functioneren als boodschappenkarretje, ideaal!
 • Tijdens wandelingen over ongelijk terrein (strand, bos, trappen) is het zo veel gemakkelijker om je kindje te dragen dan voort te duwen,
 • De hele tijd je kindje kunnen knuffelen en kusjes geven op het voorhoofd is gewoon een van de fijnste dingen die er zijn!

Hoewel er ook draagzakken te koop zijn, had ik voor een doek gekozen vanwege de veelzijdigheid ervan. Buik-, heup-, of rugdragen, dat kon allemaal met de doek. Mijn man vond het ook geen probleem om te knopen, wat ik helemaal geweldig vond. Want een papa die zijn kindje tegen zich aan draagt terwijl hij zit te gamen aan de computer, hoe sexy is dat 😉 Daarnaast vond ik een doek gewoon erg mooi staan, veel klassieker dan een zak. Maar niets tegen draagzakken hoor, dragen op zich verdient wat mij betreft al een dikke pluim!

Ik denk dat ik mijn dochtertje heb gedragen tot ze ongeveer een half jaar was en steeds beweeglijker werd. Toen hoefde ze ook niet meer in de wagenbak van de kinderwagen te liggen, maar kon ze half zitten in de wandelwagen, wat ze erg leuk vond. Zo kon ze goed om zich heen kijken, bijna beter dan wanneer ze tegen mij aan geknoopt zat. Ze begon ook een beetje zwaar te worden om op mijn buik te dragen. Ik heb het wel een aantal keer geprobeerd om haar op mijn rug te binden, maar dat bleef ik toch spannend vinden. Op mijn rug knopen ging lang niet zo gemakkelijk als op mijn buik. Heupdragen heb ik nooit geprobeerd. Het leek me toch niet zo comfortabel om haar gewicht aan één kant van mijn lichaam te moeten dragen, dus daar is het nooit van gekomen. Ik dacht, dat komt misschien nog wel, ooit, maar niet dus.

Wandelen op het strand

En zo zijn we langzaamaan gestopt mijn dochter te dragen. Het leek alsof ze onze directe nabijheid niet meer zo nodig had, en alsof ze zich liever in alle vrijheid wilde bewegen. Maar nu ze 14 maanden is, heb ik er wel eens spijt van dat ik ermee ben gestopt. Het was eigenlijk zo praktisch en fijn! Dan zou ik niet altijd de wagen mee hoeven te slepen, konden we nog eens gezellig knuffelen terwijl ik andere dingen deed, en vooral bij wandelingen op ongelijk terrein was het echt ideaal. Maar nu wil ze niet meer. Ik denk niet dat ze nog weet hoe het is om in de doek te zitten en gedragen te worden, omdat ze al zo lang “vrij” is. Ik heb het nog wel een enkele keer geprobeerd, maar dan doet ze er alles aan om zich los te wurmen en bij me weg te komen. Pijnlijk is dat, letterlijk en figuurlijk.

Nu is het dus wachten tot ze zelf kan lopen, zodat we, zeker bij kleine afstanden, de wagen ook niet meer altijd hoeven mee te nemen. En dit is meteen een mental note aan mezelf, dat ik ons volgende kindje wél blijf dragen, zowel omdat het praktisch is, als omdat het heerlijk natuurlijk is om je kindje zo dicht bij je te houden…

Draag jij je kindje of ben je dat van plan? Hoe lang draag je al en hoe vindt je kindje dat? Of waarom heb je ervoor gekozen om niet te dragen? Laat een berichtje achter, dat vind ik heel erg leuk!

4 reacties

 • R

  Je zou voor ongelijk terrein ook eens een rugdrager kunnen proberen, dan zit je kindje wat hoger en vrijer. Mijn zoontje vond dat prettiger dan in een draagzak op de rug.

  • Marianne

   Dank je wel voor je reactie! Ja, ik ga nog wel iets nieuws proberen, ik denk een drager waarin ze lekker hoog kan zitten op mijn rug. Is ook wel handig voor als straks het volgende kindje er is, dan kan ik kiezen wie ik draag en dit afwisselen 🙂

 • Sofie

  Hallo Marianne

  Ik kijk sinds gisteren rond op jouw blog. Alles heel herkenbaar. Mijn oudste dochter heeft toch tot haar 15 maand in de sling gezeten. Op sommige momenten was dit – zowel letterlijk al figuurlijk – zwaar. Maar alleen in de sling – zuigend aan de borst – viel ze in slaap. Alle dutjes overdag deed ze in de sling – want wanneer ik haar in bed wilde leggen, werd ze wakker. Uiteindelijk heeft ze zelf aangegeven dat het niet meer nodig was. Dat was wel een opluchting, want inderdaad: in een sling draag je alles op 1 schouder, en met een ouder kindje gaat dit doorwegen.
  Mijn jongste dochter van intussen 5 maand wil helemaal niet in de draagdoek. Ze begint er steeds in te huilen. Nooit verwacht; dit grote contrast… ?

  • Marianne

   Heey! Wat leuk dat je mijn blog hebt ontdekt en zo veel herkenning vindt! En wat een verschillen tussen jouw kinderen! Mijn dochters verschillen ook veel van elkaar qua karakter, maar dragen vonden/vinden ze allebei fijn 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge