Groen eten,  Waarom groen eten?

Waarom veganisme: 1) voor de aardbol

Veganisme is een nog behoorlijk onbekende levensstijl, waarover vooral veel onwetendheid bestaat. Zelf wist ik er eigenlijk ook niets vanaf, voordat ik me erin verdiept had. Maar toen ik mij er voor ging interesseren en mezelf erover ging informeren, vond ik de keuze voor veganisme helemaal zo vreemd niet. Sterker nog, ik had voor mijn gevoel geen andere keus dan zelf veganist te worden!

Er zijn verschillende redenen om voor veganisme te kiezen, die ik in verschillende blogs met je wil delen. Ik wil de redenen enigszins kunnen toelichten, maar dat gaat niet lukken in één blog. Vandaar een mini-blog-serie, waarvan vandaag deel 1!

Eén van de redenen waarom ik ervoor heb gekozen vegan te worden, is vanwege de impact die de vee-industrie (= alle dierlijke producten, dus zowel vlees als zuivel en eieren) heeft op de aardbol. Het blijkt namelijk dat de vee-industrie één van de grootste bijdragen levert aan de milieuproblematiek op onze aarde, zowel lokaal als globaal. Dit gebeurt op verschillende manieren. Wat ik hieronder schrijf, baseer ik op de samenvatting van een rapport van de FAO (Food and Agriculture Organization) van de Verenigde Naties, genaamd Livestock’s Long Shadow: Environmental Issues and Options uit 2006, dat je hier kunt downloaden.

Land

De vee-industrie neemt ontzettend veel ruimte in beslag. De hoeveelheid land die nodig is voor het vee zelf en voor het veevoer bedraagt 70% van alle landbouwgrond en 30% van het landoppervlak van de aarde. Omdat de vraag naar dierlijke producten toeneemt, is er steeds meer land nodig, en dit heeft massale ontbossing tot gevolg. 70% van de vroegere amazone bestaat daardoor nu uit weiland voor het vee en een groot deel van de overige 30% wordt gebruikt voor veevoer.

2017-05-18 6

Klimaat

We weten allemaal dat de aarde te kampen heeft met temperatuurstijging en klimaatverandering. De vee-industrie heeft hier een enorme invloed op; hij is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen*. Vee stoot namelijk naast CO2 bepaalde gassen uit die een heel zware impact hebben op de atmosfeer, zoals methaan, lachgas en ammonia. Dit zorgt ervoor dat de vee-industrie een grotere bijdrage levert aan het broeikaseffect dan de transportsector.

* Dit getal is inmiddels bijgesteld naar 14,5%, wat te lezen is in Tackling Climate Change Through Livestock, het meest recente rapport van de FAO uit 2013 (klik hier om het te downloaden).

Water

In de wereld dreigt een steeds groter tekort aan vers water, en de vee-industrie levert hier een flinke bijdrage aan. Hij is namelijk verantwoordelijk voor meer dan 8% van het water dat de mens globaal gebruikt. Ook is hij waarschijnlijk de grootste bron van watervervuiling, wat leidt tot veel problemen. Dit komt door het afval van de vee-industrie, antibiotica en hormonen voor het vee en chemicaliën voor het veevoer.

2017-05-18 5

Biodiversiteit

Last but not least, de vee-industrie zou best eens het grootste aandeel kunnen hebben aan de vermindering van de biodiversiteit op onze planeet. 20% van de dierlijke biomassa bestaat uit vee, en 30% van het land dat deze dieren innemen behoorde vroeger toe aan de wilde dieren. Omdat de vee-industrie verantwoordelijk is voor ontbossingen, vervuilingen, klimaatveranderingen etc., vermindert de biodiversiteit enorm. Naar schatting gaan 15 van de 24 belangrijke ecosystemen in de wereld achteruit.

Oplossingen?

Hoewel het rapport enkele maatregelen voorstelt en oplossingen aanreikt, voorspelt het ook dat de globale vleesproductie ruim zal verdubbelen van 229 miljoen ton in 1991 tot 465 miljoen ton in 2050, en dat de melkproductie zal toenemen van 580 miljoen ton tot 1043 miljoen ton. Dit hangt samen met de alsmaar toenemende wereldbevolking en onze veranderende eetgewoontes. Als maatregelen en oplossingen worden vooral aanbevolen 1) innovatie, verbeteringen en efficiëntie wat betreft veevoer en watergebruik, 2) eerlijke prijzen op de dierlijke producten waarin de milieu-impact terug te zien is, en 3) meer aandacht voor het globale probleem.

Tot zover het rapport. Over vermindering of het compleet stoppen van de vee-industrie wordt (in ieder geval in de samenvatting) niet gesproken. Terwijl dat mij juist één van de meest voor de hand liggende oplossingen lijkt. Vandaar dat ik (en met mij heel veel andere veganisten) het behoud van onze aardbol als één van de belangrijkste redenen zie om plantaardig te eten.

2017-05-18 4

Tegenwerpingen

Maar plantaardig eten belast toch ook het milieu? Om gewassen te laten groeien is toch ook landbouwgrond nodig, en water, en chemische troep? En deze gewassen moeten toch ook vervoerd worden, wat het milieu belast?

Ja, klopt allemaal. Maar toch is deze mate van milieubelasting veel minder groot dan die van de vee-industrie, en daarom aardbolvriendelijker. Gewassen hebben minder landbouwgrond nodig dan het vee + veevoer. Gewassen hebben minder water nodig dan vee + veevoer. En gewassen hebben minder chemische troep nodig dan vee + veevoer. (En die chemische troep zou je zelfs voor een groot deel kunnen vermijden door je plantaardige producten biologisch te kopen. Máár, daar staat dan weer tegenover dat biologische gewassen meer ruimte innemen, wat die impact (voor een deel) weer opheft. Lastig, lastig.) En gewassen moeten inderdaad ook vervoerd worden, maar zelfs deze milieubelasting is dus minder zwaar dan die van de vee-industrie (en kun je deels vermijden door lokaal te eten).

Zelfs zonder andere redenen te bespreken om veganistisch te gaan eten, vind ik deze reden zelf al heel overtuigend. Ik vond de informatie van de FAO echt schokkend, want ik had geen idee dat de invloed van de vee-industrie op onze aardbol zo enorm was! Wist jij dat dit zo was? En wat vind jij ervan? En als je het al wist, heeft dit jou op de een of andere manier aangezet tot actie? Laat een berichtje achter, ik ben heel nieuwsgierig naar jouw mening!
Marianne wit

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge