Groen leven,  Groene kinderen,  Opvoeding,  Tips

Waarom ik kies voor genderneutraal speelgoed

Als je bij ons thuis op visite komt, zul je op het eerste gezicht niet gemakkelijk kunnen zien of we een dochter of een zoon hebben. De meeste spullen die we namelijk voor ons kindje hebben, zijn genderneutraal. Natuurlijk, nadat je de commode hebt geopend, zie je vanzelf dat er wat roze kleertjes liggen en kom je erachter dat ons kindje een meisje is, maar aan de meubels en aan het speelgoed is het in ieder geval niet te zien. En daar hebben we bewust voor gekozen.

Toen ik zwanger was van ons kindje, wilden we niet weten wat het geslacht was. Deze zwangerschap kiezen we er ook voor om het geheim te houden. We willen dat het een verrassing blijft tot aan de geboorte of we een zoon of dochter krijgen. Omdat we dit dus niet weten, zijn we op beide geslachten voorbereid. De kleinste babykleertjes hebben we genderneutraal gekocht, zodat zowel een jongetje als een meisje de kleertjes kan dragen. Ook de accessoires zijn bewust genderneutraal. De commode is bruin/wit/donkerblauw geschilderd, het ledikantje is wit, en de gordijnen zijn kleurrijk (ja, het is een allegaartje, dat krijg je met de kringloopwinkel en het hergebruiken van spullen ^^). Ook de eerste knuffeltjes zijn neutraal van kleur, je zult weinig blauw of roze aantreffen voor de eerste maanden.

Goed, maar na de geboorte weet je toch het geslacht van je kind, en daar pas je automatisch je koopgedrag op aan. Toch? Ja en nee. Qua kleertjes kan ik me inderdaad vaak niet beheersen. Ik ben dol op jurkjes, bloemetjes, ruches en roze, en dat zie je dan ook terug in de kleding van mijn dochter. Ook laat ik haar haartjes groeien en maak ik er staartjes in, heerlijk vind ik dat! Bovendien krijgen we ook vaak spulletjes, en die zijn zeker meisjesachtig. Maar qua inrichting van de kamer en qua speelgoed kiezen mijn man en ik er heel bewust voor om zoveel mogelijk genderneutraal te blijven. Mijn meisje heeft dus amper roze speelgoed, en ook geen roze accessoires in haar kamer. En dat heeft verschillende redenen.

Eerlijk zullen we alles delen

Het huisje waarin wij wonen, is niet zo groot. Het tweede kindje dat er nu aankomt, zal na een paar maanden in dezelfde kamer gaan slapen als onze dochter. Stel het is een jongetje, dan zou ik het vervelend vinden om hem in een roze kamertje te laten slapen, omdat dat nu eenmaal een meisjesachtig imago heeft. Dan houd ik liever de kamer genderneutraal, zodat beide kindjes er hun plekje in vinden.

Hetzelfde geldt voor het speelgoed. Onze kindjes zullen niet zo veel schelen in leeftijd (ongeveer 18 maanden), en daarom zullen ze ook langere tijd geïnteresseerd zijn in hetzelfde speelgoed. Het geeft mij een prettiger gevoel om hen dan met rood, blauw en geel speelgoed te laten spelen, dan met voornamelijk roze poppen en knuffels. We bannen roze niet uit hoor, maar ik wil in ieder geval niet dat het automatisch in de hoofden van mijn kinderen wordt verbonden met meisjesachtig.

Goed voor de volgende

Onze kindjes zullen niet alles tegelijkertijd gaan delen, zeker niet als er (wie weet!) later nóg zo’n hummeltje zou komen. Ik wil daarom dat de meubels geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes, en de kleertjes waar mogelijk toch neutraal (zeker voor de eerste tijd). Zo hebben we ook geen roze autostoel of kinderstoel, want het ziet er toch een beetje gek uit om daar vervolgens een jongetje in te zetten. In het kader van duurzaamheid houden we dat soort artikelen dus genderneutraal.

En dat is ook een reden om het speelgoed niet geslachtsafhankelijk aan te schaffen. Het gaat niet alleen om samen kunnen spelen en delen, maar ook om duurzaamheid. Zoveel mogelijk kindjes mogen zo lang mogelijk plezier hebben van hetzelfde speelgoed (Okee, dit klinkt alsof ik een heel elftal wil, maar hopelijk snap je mijn punt ook in minder extreme zin, hahaha).

Anti-stigma

Ook niet onbelangrijk: ik wil niet dat mijn kindjes opgroeien met het idee dat meisjesspeelgoed roze is en jongensspeelgoed blauw. Dat meisjesspeelgoed bestaat uit poppen en keukengerei, en jongensspeelgoed uit auto’s en geweren. Bij wijze van. Kinderen leren spelenderwijs, en ik wil mijn kinderen dus laten kennismaken met alles dat hen helpt bij hun ontwikkeling. Dat betekent dat we wel een pop hebben gekocht (die toevallig roze kleertjes draagt), zodat mijn kinderen poppenmoeder óf -vader kunnen zijn. We hebben een autokleed op de grond liggen, maar een heel fantasievol exemplaar, zodat die op meerdere vlakken stimulerend is. En we hebben ook autootjes (waar mijn dochter heel graag mee speelt, inclusief geluiden!).

Anekdote: Toen we die autootjes kochten en aan onze dochter gaven, kregen we wel gekke blikken. Ik hoorde mensen zelfs achter mijn rug om zeggen: “Dat geef je toch niet aan een meisje?!” Maar ik begrijp dat niet zo goed. Waarom geef je geen auto’s aan een meisje? Ze ziet die voertuigen dagelijks rijden, net als dat ze dagelijks honden over straat ziet lopen. Ze vindt beide interessant. En waarom zou je geen pop aan een jongen geven? Kinderen zijn van nature gefascineerd van poppen en knuffels, willen ook verzorgen en dit aan anderen laten zien; jongens net zo goed als meisjes. Deze ontwikkeling willen wij als ouders stimuleren, en zeker niet onderdrukken! Uiteindelijk zullen onze kindjes zelf aangeven waar hun interesse werkelijk ligt.

Hoe denk jij hierover? Ben jij wel fan van genderbepaalde spullen? En wat is dan je reden daarvoor? Of denk je net als ik dat het goed is om hierin redelijk neutraal te zijn? Ik ben erg benieuwd naar je mening, dus laat het me weten bij de comments!

9 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Helemaal met je eens! Ik denk dat het goed is om als ouder van alles wat aan te bieden. Dan kan je kindje later altijd nog kiezen om toch een voorkeur te hebben voor poppen of auto’s, maar dan is ze tenminste niet meteen al in een hokje geduwd.

  • Marianne

   Precies dat! Ik heb een hekel aan hokjesdenken en aan die stigma’s die de maatschappij je oplegt. Ik wil dat mijn kindjes vanuit hun instinct kunnen kiezen wat ze leuk vinden en wat niet.

 • Marieke

  Ik ben het helemaal met je eens, zo hebben wij het ook gedaan. Wij hebben een jongen en een meisje, maar zeker tijdens de babytijd hebben we alles kunnen hergebruiken, op wat kleertjes na. Wat speelgoed betreft: mijn dochter speelde ook net zo makkelijk met autootjes en Lego van haar broer. Nu merken we wel dat ze echt een voorkeur heeft voor roze en poppen, mijn zoon heeft daar totaal geen interesse in. Die houdt dus wel weer echt van jongens dingen. Helemaal prima natuurlijk, dus daar gaan we dan in mee. Wij wilden dat niet van tevoren pushen.
  Marieke onlangs geplaatst…Ik ben genomineerd voor een blog award!My Profile

  • Marianne

   Qua kleertjes zullen we (mochten we een jongetje krijgen) op de kleinste maatjes na alleen de rompers kunnen hergebruiken, maar dan nog! Die koop ik wel heel bewust neutraal 😉 Ik ben er ook van overtuigd dat zich uiteindelijk echt wel een voorkeur ontwikkelt, maar laat dit dan in ieder geval een keuze zijn van henzelf en niet van de maatschappij.

 • Marloes

  Wat een goede keuze 🙂 Zo zie ik het later eigenlijk ook wel voor me. Lekker spelen waar ze zelf mee willen, in plaats van dat het typisch jongens- of meisjesachtig is. Ik heb een oudere broer en ging vroeger vaak met hem op pad. Wat hij wilde, wilde ik ook. Poppen, jurkjes en roze moest ik niks van hebben! Ik weet nog wel een keertje met Sinterklaas, toen was ik misschien 6 of zo. En er was een hele grote doos met mijn naam erop en benieuwd dat ik was! Toen was het eindelijk zo ver en scheurde ik het papier eraf. Was het een Baby Born. Ohh wat was ik boos haha, poppen waren zo stom! Ik heb ‘m in een hoek gegooid en ging toen huilen :p En mijn ouders dachten alleen maar goh misschien is het voor Marloes juist wel eens leuk om een keer met een pop te spelen. Nee dus, haha :p
  Marloes onlangs geplaatst…Waar ik naar uitkijk na mijn scriptieMy Profile

 • Resaarcle

  Wij wisten ook nooit wat er uit mijn buik ging springen, dus we gingen ook voor genderneutrale spullen en kleertjes. Nu de dochter 4 is en de zoon 2, slingert er hier vanalles rond. Duplo, poppen, prins ssenverkleedkleren, brandweerwagens. Op verjaardagen krijgen ze wel vaak van iedereen ‘gendergericht’ speelgoed, ook van ons als ik er eens over nadenk, maar ze spelen allebei met alles. Zo redt de dochter koeien met de brandweerwagen en loopt de zoon trots in de flamencojurk en een bloemenspeld in zijn haar rond. Ik duim dat zij (en wij) dat de gewoonste zaak van de wereld blijven vinden. ?
  Resaarcle onlangs geplaatst…A dream come trueMy Profile

  • Marianne

   Oh, wat heerlijk! Zo’n fantasie van die kinderen! Ja, hopelijk wordt er niet over geoordeeld en kunnen ze lekker hun gang blijven gaan zoals ze dat zelf willen <3

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge