Groen eten,  Groen leven,  Groene kinderen

Waarom groene stapjes?

Groene stapjes, mijn plekje op het internet waar ik voorzichtige eerste stapjes in een de groene richting zet, samen met mijn man en mijn dochtertje. Een plekje dat hopelijk anderen inspireert om ook zulke stapjes te zetten, in welke vorm dan ook (op je handen, achterstevoren, van lime- tot olijfkleurig). Hoe wil ik dit bereiken? Waarover zal deze blog gaan?

Mijn interesses en passies die ik online graag wil delen, gaan over drie dingen die naar mijn mening met elkaar te maken hebben: veganisme, natuurlijk ouderschap en groen leven. Ik ben hier nog niet zo lang op een bewuste manier mee bezig, maar sinds ik ermee bezig ben, doe ik dit wel vol vuur. Ik struin het internet af, lees zowel wetenschappelijke artikelen als blogs en kijk YouTube filmpjes; ik kan er niet genoeg van krijgen. Hoewel ik her en der genoeg kan vinden over deze passies, vooral op Engelstalige sites, is er nog niet zo veel in Nederlands blogland over de combinatie van deze onderwerpen geschreven. Dat leek mij een leuke uitdaging en wil ik dus gaan doen!

carrot-1085063_1920

  • Veganisme: Sinds iets langer dan een maand ben ik in het hoe en wat van het veganisme gedoken. Ik weet het, dat is pas heel kort, en ik ben dus ook echt nog een groentje hierin. Maar dat vind ik juist zo leuk en leerzaam! Er zijn zoveel ervaringsdeskundigen die heel veel tips geven over een veganistische lifestyle (en die zijn heel nuttig!), maar ik heb nog niet zoveel nieuwe vegans gevonden die schrijven over hun zoektocht en worstelingen bij het omgooien van hun leefstijl. Deze leerweg wil ik graag online delen, om zo de drempel voor andere nieuwe veganisten lager te maken en anderen te stimuleren ook deze stap te zetten.

hands-105455_1920-1

  • Natuurlijk ouderschap: En daar geef ik mijn eigen draai aan. Ten eerste ben ik voorstander van natuurlijke en niet-gemedicaliseerde zwangerschappen, voor zover dit haalbaar is. Ik heb vertrouwen in het vrouwelijk lichaam en vind het onnodig dat een zwangerschap steeds eerder en steeds meer als een medische aandoening wordt behandeld. Ik sta ten tweede achter het concept “attachment parenting” (in het Nederlands vertaald met “natuurlijk ouderschap”) dat uitgaat van het ontwikkelingsvermogen van de baby/het kind, en dus o.a. samen slapen, borstvoeding op verzoek, en dragen in een doek of zak nastreeft. En ten derde probeer ik zo groen en natuurlijk mogelijk moeder te zijn, door inderdaad borstvoeding te geven, maar ook zo min mogelijk eten uit kant-en-klare potjes te geven (wat als nieuwbakken veganist geloof ik sowieso lastig gaat worden) en wasbare luiers te gebruiken.

grass-1913167_1920

  • Groen leven: Ik wil liever worden voor mens, dier en wereld. Ik streef ernaar, zowel voor mezelf als voor mijn gezin, om een kleinere ecologische voetafdruk te krijgen en minder leed in de wereld te veroorzaken. Dat betekent dat ik op meerdere vlakken probeer groener en fair te leven: door “simpele” dingen te doen zoals afval te scheiden, maar ook door bewust na te denken over spullen die ik koop, zoals kleding, voedsel en schoonmaakmiddelen. Ook ben ik al een hele tijd gefascineerd door minimalisme, maar vind dat nog erg moeilijk om daadwerkelijk toe te passen. En “tiny houses” vind ik schitterend, maar niet haalbaar in mijn eigen situatie. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Er is nog genoeg te ontdekken op deze groene gebieden, zeker als jong gezin! En op deze reis wil ik jou als lezer graag meenemen. Ik wil eerlijk schrijven over mijn ambities, mijn successen en mijn falen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat zulke transparantie mensen met dezelfde ambities als ik helpt om toch die spannende stapjes in de groene richting te zetten!

Wat denk jij? Zou mijn blog jou kunnen helpen in een groene richting? Wat voor stapjes zet jij nu al en waar worstel jij mee? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en naar jouw mening en lees hier heel graag over. Laat het me daarom weten bij de comments!
Marianne wit

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge