Dragen,  Groene kinderen

Waarom het goed is om je kindje te dragen

Bij mijn oudste meisje heb ik het maandenlang gedaan en nu doe ik het weer bij mijn jongste: elke dag draag ik mijn dochter zeker een paar uur. Je kunt dit regelmatig op foto’s zien die ik plaats op facebook en instagram. Mijn dochtertje vindt het erg fijn om gedragen te worden, ik vind het ook fijn om haar dicht bij me te hebben, en het is soms ook gewoon noodzakelijk. Maar dragen is niet alleen maar fijn of noodzakelijk, het is ook goed voor je kindje. Vandaag vertel ik je hier meer over.

Echt, ik zou willen dat ik mijn oudste dochtertje langer was blijven dragen. Het was altijd zo’n fijn en intiem momentje! Net als borstvoeding geven, dat is ook zo heerlijk. Maar het voordeel van dragen is dat ook vader kan dragen, of oma, of de oppas. Het lijkt misschien zwaar maar dat valt echt reuze mee, mits je een goede drager hebt. Dan biedt het zo veel voordelen!

Emotionele ontwikkeling

Ik kan me natuurlijk niet herinneren hoe het was om een baby te zijn. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor een baby prettiger is om dicht bij iemand anders te zijn dan alleen. Als je kindje gedragen wordt, kan hij je voelen, ruiken, horen en zien. Daar wordt hij rustig en ontspannen van. En daardoor valt hij gemakkelijk in slaap en voelt hij zich geborgen. In de buik heeft een kindje maandenlang je hartslag en het ruisen van bloed gehoord. Hij heeft heerlijk opgekruld gezeten en was helemaal omsloten door het lichaam van mama. Dragen bootst dit na. Kijk eens wat een mooi bolletje je kindje is als je hem op een ergonomische wijze draagt (dus met het gezicht naar je toe, met het hoofd op “kusjeshoogte” en met de beentjes gevouwen als een M)! Helemaal in foetushouding, zoals hij maandenlang gewend was. Dat is veel prettiger voor hem dan plat op zijn rugje liggen in een kinderwagen!

Er wordt vaak gedacht dat het dragen van je kindje verwennerij is. Dat je kindje nooit zelfstandig zal worden maar aanhankelijk zal blijven, en dat hij nooit zelf in slaap zal kunnen vallen. Maar dit is niet waar. Een kind voelt zich juist zo geborgen en zeker, dat hij ook zekerder wordt van zichzelf en zo ook zelfstandiger. En in slaap vallen is iets dat we allemaal hebben moeten leren. Dat gaat niet vanzelf! Daarvoor zijn de juiste omstandigheden nodig, en dragen helpt om die omstandigheden te creëren.

Baby’s die gedragen worden, huilen veel minder dan baby’s die niet gedragen worden. Dit komt omdat ze zich veiliger voelen zo dicht bij een ander en dus niet om hulp hoeven te roepen, en omdat de drager sneller de signalen van de baby oppikt. Er wordt eerder aan de behoeftes van de baby voldaan. Bovendien wordt een baby door het dragen automatisch gewiegd en dit heeft een troostende werking.

Lichamelijke ontwikkeling

Als je je kindje op een ergonomische wijze draagt, is dit ook goed voor zijn lichamelijke ontwikkeling. Hij houdt zijn beentjes mooi gespreid, wat goed is voor de heupen. De kans wordt zo kleiner dat je kindje een spreidbroekje moet gaan dragen. (Dit voordeel geldt trouwens ook voor wasbare luiers, omdat deze dikker zijn dan wegwerpluiers en de beentjes automatisch een beetje spreiden, maar dat is een ander verhaal.)

Ook is het goed voor het trainen van bepaalde spieren, voornamelijk die van de nek en rug. Je kindje is altijd rechtop waardoor hij, als hij wakker is en energie heeft, kan oefenen om het nekje rechtop te houden en de rugspieren sterker te maken. Als je kindje echter moe is en wil slapen, kan hij zich ook ontspannen en zich tegen je aan vleien. Zo wordt je kindje op zijn eigen tempo sterker en krijgt hij een soepel lichaam.

Ook mijn oudste wordt soms weer gedragen, maar dan op de rug. Zie de beentjes mooi in een M-houding!

Mentale ontwikkeling

Ten slotte wordt een baby “slimmer” als hij gedragen wordt. Een gedragen kindje wordt mentaal namelijk meer geprikkeld. Tijdens het wandelen kan hij beter om zich heen kijken dan wanneer hij in de wagenbak van de kinderwagen ligt en op die manier wordt hij gestimuleerd om de wereld te ontdekken. En als je hem binnenshuis draagt, tijdens het doen van het huishouden, ziet hij wat je doet van dichtbij en leert zo op een primitieve manier bepaalde gebruiken kennen. Je kindje zal zich in de draagzak of -doek dus minder snel vervelen. Ook ontwikkelt het evenwichtsorgaan zich beter dan wanneer een kindje steeds ligt en wordt de hand- oogcoördinatie meer gestimuleerd.

Ook goed voor de drager

Dragen is niet alleen voordelig voor het kind, maar ook zeker voor degene die het kind draagt. Als ouder heb je van nature de wil om dicht bij je kind te zijn, en dat wordt je met een draagdoek of draagzak heel gemakkelijk gemaakt. Je kunt je kindje lange tijd dicht tegen je aan houden, waardoor ook aan jouw behoefte wordt voldaan.

Daarnaast is het ook erg praktisch. Zeker bij huilbaby’s is het een verademing om je kind in een doek of zak te dragen, maar wel je handen vrij te hebben voor het huishouden of andere kinderen in huis. Baby blij, jij blij!

Bovendien neemt een doek of zak weinig ruimte in om mee te nemen en ben je daardoor mobieler dan met een kinderwagen. De doek is zo in een tas gestopt en kan dus altijd overal mee naartoe. Ideaal! Ook is een doek geschikt voor alle terreinen, zoals modderige bospaden of het strand. Daar is het een stuk lastiger lopen met een kinderwagen, hoe “all terrain” de banden ook mogen zijn.

Begrijp jij nog waarom bijna alle westerse kindjes vervoerd worden in de kinderwagen en thuis vermaakt worden in automatische wipstoeltjes? Laat me jouw gedachten hierover lezen in de comments!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge