Persoonlijk

Vijf dingen die ik elke dag doe

Er zijn van die dingen, die doe ik elke dag. Sommige doe ik al jaren, andere pas enkele maanden. Maar het zijn stuk voor stuk gewoonten die mijn zelfliefde vergroten en die mij daarom veel waard zijn. Vandaag deel ik ze met jou, omdat ik wil laten zien dat ook als je een druk leven hebt als moeder van kleine kindjes, met een baan, en een burn-out achter de rug, je kleine selfcare-momenten in je leven kunt implementeren en meer van jezelf kunt gaan houden.

Ik maak mijn bed op

Ik begin de dag altijd goed. Als ik ben opgestaan, mezelf heb gewassen en aangekleed, en ook de kindjes zover heb dat we kunnen ontbijten, maak ik eerst mijn bed op. Ik doe dat in twee delen. Eerst leg ik mijn dekbed open op het bed, zodat het goed kan luchten en weer fris kan worden. Ik vouw mijn dekbed aan het voeteneind in drieรซn, zodat het er toonbaar uitziet, en mijn pyjama leg ik op het bed. Dan begint mijn dag.

Later op de dag vouw ik mijn bed weer dicht en maak ik het echt op. Dit kan op verschillende momenten zijn. Op mijn mamadag is het meestal als ik mijn jongste dochter voor haar dutje naar bed breng, maar op een werkdag kan ik het ook uitstellen tot het begin van de avond. Als ik mijn kinderen ’s avonds naar bed breng, zorg ik ervoor dat mijn bed er netjes uitziet voor de nacht.

Waarom ik dit echt elke dag doe? En dus ook op vakantie, zelfs in een tent? Het heeft drie redenen:

 1. Omdat het wel zo fris is om je bed te laten luchten. Simple as that.
 2. Omdat ik daardoor direct aan het begin van de dag een productief gevoel krijg. Deze taak heb ik alvast gedaan, en zo begint mijn dag dus goed.
 3. Omdat het me een heerlijk gevoel geeft om ’s avonds in een opgemaakt bed te stappen. Het voelt fris, verzorgd en als een klein verwenmomentje. Een soort hotelgevoel, maar dan iedere avond in je eigen bed.

Ik lach naar mezelf

Toen ik het laatst aan mijn man vertelde, moest hij best wel lachen. Hij deed dat blijkbaar nooit, of stond er in ieder geval nooit zo bij stil. Maar ik lach dagelijks best vaak naar mezelf. Elke keer als ik in een spiegel kijk, lach ik. Niet hardop, maar wel zichtbaar. En dat doe ik heel bewust.

Sowieso vind ik dat ik er beter uitzie als ik een lach opzet, en dat geldt volgens mij voor iedereen. “You’re never fully dressed without a smile.” Ook word ik direct een beetje blijer als ik een lach zie, of die nu van mezelf is of van een ander. Ik krijg dus meteen een positiever gevoel. Bovendien laat ik mezelf zien dat ik van mezelf hou, door mezelf een lach te gunnen van mezelf. Snap je het nog? Verder is het vooral een gewoonte; ik heb dit altijd al gedaan.

Ik drink thee en eet chocolade

Elke avond, op een enkele uitzondering na, zet ik een kop thee en breek ik een stuk van mijn chocoladereep af. Daar ga ik echt voor zitten en daar kan ik ontzettend van genieten. Overdag eet ik over het algemeen heel gezond en snack ik geen ongezonde dingen. Maar in de avond gun ik mezelf altijd dit stuk chocola, het is echt mijn guilty pleasure.

Ik vind het heel goed om een voornamelijk gezond eetpatroon te hebben, met een kleine ongezonde snack waarvan je echt geniet. Een soort 80/20 regel. Zo blijft eten leuk en heb je altijd iets om naar uit te kijken.

Ik ruim ’s avonds het huis op

Deze gewoonte is er voornamelijk ingeslopen sinds ik kinderen heb. Die maken er overdag een heerlijke en gezellige bende van, en die moet ’s avonds toch weer opgeruimd worden. Tijdens dit opruimrondje neem ik meteen wat andere spulletjes mee. Ik ben geen uur bezig hoor, om elke avond mijn huis aan kant te krijgen. Maar ik zorg er wel voor dat mijn huis redelijk netjes is voordat ik mijn (opgemaakte!) bed in duik.

Wat ruim ik dan vooral op:

 • het speelgoed van de kinderen. Soms doe ik dit uitgebreid, door het poppenhuis opnieuw in te richten en de houten etenswaren weer aan elkaar te plakken. Soms doe ik het heel vluchtig, door alles gewoon in de kasten te zetten. Het hangt een beetje van mijn energieniveau af;
 • de tafels gaan leeg. Placemats in de kast, bekers in de vaatwasser, post en andere papieren op een andere plek;
 • de quick wins. Vieze kleren in de was, schoenen in de gang, kussens op de bank. Traptreden leeg, wasmand op zijn plek, handdoeken over het rek. Dat soort dingen, waardoor je de volgende ochtend, als je de nieuwe dag begint, meteen het gevoel krijgt van een frisse start.

Ik poets dankbaar mijn tanden

Dit doe ik nu een paar maanden, en ik vind het ontzettend fijn! Voorheen scrollde ik altijd een beetje doelloos op mijn telefoon terwijl ik mijn tanden poetste, maar dat doe ik nu bewust niet meer. In plaats daarvan bedenk ik minstens drie dingen waarvoor ik die dag dankbaar ben.

In het begin vond ik dit best moeilijk, maar het wordt steeds makkelijker. Nu bedenk ik al hele kleine dingetjes waarvoor ik dankbaar ben, bijvoorbeeld vandaag:

 • in mijn eentje boodschappen gaan doen
 • buiten spelen
 • een lang middagdutje van mijn jongste dochter
 • gezellig eten bij een vriendin en haar kindjes
 • mijn oudste die drie happen opat ’s avonds
 • de warme zon
 • spelende en lachende kindjes
 • gladde benen
 • etc.

Echt, inmiddels vind ik het zo makkelijk geworden om dankbaar te zijn en houdt het niet meer op bij drie dingen. En dat is goed! Want dankbaar zijn zorgt voor een positievere blik op je leven, en het zorgt ervoor dat je meer van jezelf houdt. En op deze manier kost het je niet eens extra tijd, want tanden poetsen doe je toch.

___

Wat zijn gewoonten die jij dagelijks doet? Laten we elkaar inspireren!

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge