Groene kinderen,  Samen slapen

Veilig samen slapen, hoe doe je dat?

Het wordt door de kraamverzorgster (en de rest van Nederland) afgeraden om te doen in verband met een vermeend verhoogd risico op wiegendood. Maar wij doen het toch. Wij slapen samen met ons babydochtertje. Ze slaapt niet alleen bij ons op de kamer, maar ze slaapt ook bij ons in bed. Gezellig tussen ons in. Dat het onveilig zou zijn of het risico op wiegendood zou verhogen, is omstreden volgens de principes van natuurlijk ouderschap. Als je met een aantal dingen rekening houdt, kun je namelijk heel veilig samen slapen.

Met onze oudste dochter hebben we ook samen geslapen, tot ze ongeveer 7 maanden oud was. Toen is ze naar haar eigen kamertje verhuisd. Dit was niet mijn oorspronkelijke plan, maar zo is het nu eenmaal gelopen en het is goed zo. Nu krijgen we opnieuw de kans om samen te slapen met ons kindje, en die kans grijpen we met beide handen aan. Want wat is het toch mooi! Ondanks het feit dat we nu meerdere malen per nacht wakker worden gemaakt door ons meisje, geniet ik er toch van. Extra zelfs, omdat ze zo dicht bij ons is. Maar hoe doen we dit veilig en hoe zou jij dit veilig kunnen doen?

De houding van mama en van de baby

Als eerste is het belangrijk om te weten dat een baby de eerste paar maanden het veiligst slaapt op zijn rug, ongeacht de plaats. Als hij zichzelf nog niet van buik naar zij of rug kan draaien en met zijn gezicht in het matras terecht zou komen, zou hij geen verse lucht meer krijgen met alle gevolgen van dien. Veel baby’s slapen wel erg lekker op hun buik, omdat hun armen en benen dan niet alle kanten op zwiepen, maar als je hier niet continu toezicht op kunt houden (wat toch het geval is wanneer je slaapt), is het echt beter om je kindje op zijn rug te leggen.

Als je kindje in het ouderlijk bed slaapt, zijn er twee veilige plaatsen: ter hoogte van je hoofdkussen, en ter hoogte van de romp van mama.

  • Als je kindje flesvoeding krijgt, is het het veiligst om hem ter hoogte van je hoofdkussen te laten slapen. Zijn hoofdje ligt dan zo hoog, dat hij nooit onder jouw dekbed terecht kan komen.
  • Als je kindje borstvoeding krijgt, kun je er ook voor kiezen om hem bij mama te laten slapen. Je kunt je kind ’s nachts liggend voeden, en vaak val jij dan tijdens het voeden in slaap. Goed voor je nachtrust, maar je zult alleen gerust kunnen slapen als je kindje veilig bij je ligt. De moeder neemt daarom automatisch (cadeautje van moeder natuur) een baby-veilige houding aan. Ze ligt op haar zij, met haar knieën enigszins opgetrokken; zo kan zij niet bovenop de baby rollen, en kan de baby zich niet naar beneden wurmen. Ook ligt ze met één arm boven de baby (en onder haar hoofd, of ergens in die omgeving), waardoor de baby niet omhoog kan. Zolang mama niet met het dekbed tot aan haar kin gaat slapen, kan de baby veilig bij haar liggen.
Liggend de nachtvoedingen geven, ideaal

De slaapkamer, het bed en de kleding

De temperatuur van de slaapkamer kan het beste koel zijn. Je hoeft niet de verwarming aan te zetten, alleen omdat je kindje op je kamer slaapt. Hij heeft het echt wel warm genoeg als hij bij jou ligt, no worries.

Het bed moet op een veilige plek staan. Dus er mogen geen koorden of kabels in het bed hangen, het bed mag niet tegen de verwarming aan staan, en het moet afstand bewaren van ramen en gordijnen. Op zich vrij logisch allemaal, want dit geldt ook voor een ledikantje. Zorg er ook voor dat je kindje niet uit het bed kan vallen. Het makkelijkst is om hem tussen jou en je partner in te laten slapen, of tussen jou en een muur. Maar als dit niet kan, zijn er ook bedrekjes te koop om te voorkomen dat hij uit bed rolt.

Zorg ervoor dat je bed “ademt”. Een waterbed is dus niet geschikt. Gebruik een vlak matras dat ademt, en gebruik beddengoed dat ademt. Geen kussen voor de kleine, dat is helemaal nergens voor nodig. Leg je kindje in een eigen slaapzakje zodat hij warm blijft, dan hoef je hem ook niet te diep onder de dekens van het grote bed te leggen. Verder hoef je hem niet extra warm aan te kleden.

De anderen in bed

Natuurlijk liggen er ook anderen in bed, anders is het niet “samen slapen”. Ook voor deze anderen gelden regels om het samen slapen veilig te laten zijn.

De ouders mogen niet onder invloed zijn. Dus geen alcohol of drugs, omdat ze dan niet adequaat kunnen reageren op het kindje. Maar ook bij bepaalde medicijnen moet je uitkijken, wanneer deze je reactievermogen aantasten. Je moet niet in een té diepe slaap raken, maar gemakkelijk kunnen ontwaken en dan alert zijn.

Als je meerdere kinderen hebt die ook nog bij je slapen (gezellig!), moet je ook even opletten. De kinderen mogen niet direct naast elkaar slapen, omdat ze nog niet in staat zijn veiligheid in acht te nemen. Tussen twee kinderen moet dus altijd een volwassene slapen, die de kinderen uit elkaar houdt.

En huisdieren zullen hun eigen plekje moeten gaan zoeken… Een huisdier en een klein kind moet je sowieso nooit zonder toezicht samen laten, maar al helemaal niet als iedereen in slaapmodus is. Dat is gewoon vragen om problemen. Niet doen dus.

Slaap jij samen met je kindje of wil je dit later gaan doen? Waarom wel of waarom niet?

Disclaimer: Ik ben geen expert op dit gebied. Maar ik geef wel graag tips over iets waarover ik zelf enthousiast ben. Info voor deze blog heb ik gehaald van de websites van La Leche League en Borstvoeding.com.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge