Groen eten,  Waarom groen eten?

Waarom veganisme écht niet zo’n gek idee is

Een paar jaar geleden had je mij niet moeten vertellen dat ik nu veganist zou zijn. Ik zou je niet hebben geloofd en aan je hebben gevraagd of het wel goed met je ging. Want ik zou echt niet zo’n extreme hippie worden en alleen maar konijnenvoer eten. Ik hield veel te veel van lekker eten om vlees en dierlijke producten te laten staan. Little did I know… Want hier sta ik dan, inmiddels eet ik bijna 2 jaar plantaardig en ik zou niet anders meer willen. Veganisme is zeker niet afzien, het is alleen onbekend. En dus onbemind. Maar vandaag vertel ik jou waarom veganisme écht niet zo’n gek idee is, en waarom ook jij het misschien (af en toe) een kans zou moeten geven.

Veganisme is toekomstproof

De temperatuur wereldwijd blijft stijgen. Dit komt vooral door de enorme hoeveelheid spullen die we willen hebben, de manier waarop we ons willen verplaatsen en de dierlijke producten die we willen eten. We willen veel, maar vragen ook veel van onze aarde. Te veel. Op welke manier kun je nu de grootste impact hebben om jouw “uitstoot” te verminderen? Juist. Door de dierlijke producten links te laten liggen en plantaardig te gaan eten. Maar waarom dan?

 • Op dit moment wordt 30% van het landoppervlak op aarde gebruikt voor vee en veevoer. Hiervoor worden veel bomen weggehaald, de longen van de aarde.
 • Alle uitstoot van vee is ook niet gering. Maar liefst 14% van alle gassen komt van de vee-industrie! Van scheet en boer tot verwerking en vervoer, de vee-industrie is ontzettend vervuilend.
 • Bovendien verbruikt en vervuilt de vee-industrie ons kostbare drinkwater, door hormonen, chemicalieën en afval.

Maar… Als de vraag naar dierlijke producten afneemt, kunnen de bossen terugkomen en kan de aarde weer ademen. Dan worden er minder dieren gefokt voor voedsel, waardoor er minder gassen worden uitgestoten. En dan blijft ons drinkwater schoner. Plantaardig eten kost minder ruimte en is een stuk minder vervuilend! Het is toekomstproof!

Veganisme is liefdevol

Iedereen weet dat er eerst een dier moet sterven voordat het als stukje vlees op je bord kan belanden. Maar veel mensen hebben niet in de gaten wat daarmee gepaard gaat en wat voor dierenleed er schuilt achter de vee-industrie. Terwijl we zo ontzettend lekker kunnen eten zonder dat hier een levend wezen pijn voor hoeft te lijden en dood voor hoeft te gaan. Want wist jij dit?

 • Per dag sterven er ruim 1,5 miljoen dieren voor ons eten. Dat zijn ruim 1000 dieren per minuut. Lees dit nog eens.
 • De vrouwelijke dieren worden continu kunstmatig zwanger gemaakt om voor nageslacht te zorgen, puur voor de vee-industrie.
 • De meeste veedieren zien nooit daglicht.

Deze dingen zien wij niet, omdat ze worden verborgen achter muren van stallen en slachthuizen. Maar toch komen steeds vaker misstanden aan het licht en worden zo de ogen van mensen geopend. Hoe fijn zou het zijn als je lekker kunt eten zonder al dit leed? Geen enkel dier wil pijn, en geen enkel dier wil sterven. Net zoals jij en ik geen pijn willen en niet willen sterven. Veganisme is daarom liefdevol, naar alle wezens op aarde.

Veganisme is fijn voor jezelf

Maar jij zelf dan? Soms is het toch ook gewoon fijn om alleen aan jezelf te hoeven denken en jezelf te verwennen met iets lekkers? Geloof mij, veganisten komen niets tekort. Er is een scala aan lekkere mogelijkheden, je moet alleen uit je comfortzone treden en nieuwe dingen durven proberen. En dan merk je ook voor jezelf zo veel voordelen ten opzichte van het eten van dierlijke producten:

Op de korte termijn:

 • Je hebt geen after dinner dips meer. Omdat plantaardig eten zo veel lichter verteerbaar is, drukt je eten je ’s avonds niet meer op de bank, maar kun je nog een wandelingetje maken.
 • Je hoeft je minder druk te maken om voedselvergiftiging, omdat die meestal wordt veroorzaakt door dierlijke producten. Hoera!
 • Je toiletbezoekjes worden blijer. Omdat plantaardig eten véél meer vezels bevat dan dierlijk eten (dat gaat automatisch, want in dierlijke producten zitten 0,0 vezels), is je stoelgang doorgaans beter.

Op de lange termijn:

 • Als je een beetje gebalanceerd en gezond eet, is het in veel gevallen een kwestie van all you can eat. Plantaardig eten bevat namelijk veel minder calorieën dan dierlijk eten, dus bunkeren levert niet zo snel gewichtstoename op.
 • Ik kan natuurlijk geen garanties geven, maar ik kan je wel zeggen dat de kans op allerlei akelige welvaartsziekten een stuk lager wordt als je plantaardig eet. Dit komt omdat plantaardig eten over het algemeen veel gezonder is en meer voedingsstoffen bevat dan dierlijk eten. An apple a day keeps the doctor away.
 • Veganisme is aan een opmars bezig, dus er komen steeds meer plantaardige producten op de markt die we tot nu toe alleen als dierlijke producten kenden. Voorbeelden zijn roomijs, kaas, en verschillende zeer “echte” vleesvervangers. De toekomst is vegan, dus alvast een beetje eraan wennen kan geen kwaad!

Niet zo’n gek idee dus

Met het oog op de toekomst van onze aardbol, het onnodige leed dat gepaard gaat met het eten van dierlijke producten en de manieren waarop plantaardig eten jou als persoon ook heel happy kan maken, is veganisme dus écht niet zo’n gek idee. Je hoeft echt niet meteen all the way te gaan, maar laat je zeker inspireren door plantaardige recepten en producten. Jij zult er niet minder van worden, en de wereld wordt er een beetje mooier van.

Geef jij plantaardig eten wel eens een kans?


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge