Groen eten,  Struggles

Vegan worden, is dat eigenlijk moeilijk?

Als anderen horen dat ik vegan ben geworden, is de reactie wel eens: “Jeetje, wat knap! Dat lijkt me heel erg moeilijk!” Speciaal voor diegenen is deze blog. Ook voor anderen natuurlijk hè, vooral niet weggaan nu, maar ik wil met deze blog wel even uitgebreid antwoord geven op deze reactie. Want vegan worden, is dat eigenlijk moeilijk?

Een beetje moeilijk

Op Groene stapjes schrijf ik regelmatig over moeilijke dingen die je als vegan kunnen overkomen, omdat ik vind dat deze zaken ook benoemd mogen worden. Behorend tot die ene procent van de Nederlanders die deze keuze maakt, is het namelijk echt niet allemaal appeltje-ei(vervanger)tje, terwijl die indruk op internet wel vaak wordt gewekt. Persoonlijk vind ik het moeilijkste van alles vooral de reactie van andere mensen. Dat anderen in de stress schieten om hoe ik wil eten. Dat anderen bijna in paniek raken omdat ze niet meer weten wat ze dan moeten koken. En dat anderen zich ertegen verzetten en me belachelijk maken, omdat ze blijkbaar niet weten hoe ze er anders op moeten reageren.

Maar ik wil met deze berichten vooral niet de indruk wekken dat het super zwaar is om veganist te zijn! Dat is het namelijk niet! Ik ben ontzettend blij met de keuze die ik heb gemaakt, en dit goede gevoel maakt het makkelijk. Laat me je uitleggen waarom.

Maar vooral makkelijk

Je wordt niet zomaar vegan, tenzij je zo bent opgevoed. Als je het gewend bent om vlees, vis en andere dierlijke producten te eten, zeg je niet voor je lol dat je die etenswaren ineens wilt laten staan en ook geen andere dierlijke producten meer wilt gebruiken. Je maakt heel bewust de keuze om dierlijke producten te mijden, en daar heb je je redenen voor. Je kunt je bijvoorbeeld de milieu-impact van de bio-industrie erg aantrekken, of begaan zijn met dierenwelzijn, of gezonder willen eten. Wat je redenen ook zijn om veganist te worden, ze wegen zwaar. Het “offer” dat je brengt, is behoorlijk aan de maat, (want wie bant er nu kaas uit zijn dieet als Nederlander?!) dus om dit vol te houden, moet je stevig in je schoenen staan. Dus dat staan vegans zeker!

Ik denk dat de meeste vegans altijd in hun achterhoofd houden waarvoor ze het doen. Want natuurlijk is het, wanneer je bij anderen bent, niet leuk om zo’n lekker roomijsje te laten staan als alle anderen wel staan te snoepen. Maar je weet waar je “nee” tegen zegt en wilt een statement maken. Bovendien zijn er genoeg dingen die je wel blijft eten. Hierin verdiepen veganisten zich, dus ze weten wat ze wel en niet willen eten. Ze gaan over het algemeen veel bewuster met hun voeding om, omdat ze dit leuk vinden, en dit maakt het gemakkelijker om vol te houden.

Vegans nemen voor onderweg vaak iets lekkers mee van huis, zodat ze altijd iets kunnen eten wanneer er niets veganistisch te krijgen is. Misschien niet zo spontaan, maar meestal wel meer verantwoord dan die Mars of Swirl.

Als je hele huishouden veganistisch is, is het thuis sowieso een fluitje van een cent. Je koopt alleen de plantaardige producten en kunt alles eten wat er in huis is (en dat is echt niet per se allemaal gezond…). Je biedt je visite alleen plantaardige lekkernijen aan, en waarschijnlijk hebben je gasten niet eens in de gaten dat ze iets “missen”!

Ook qua andere producten weten veganisten meestal waar ze het over hebben. Ze hebben zich verdiept in dierproeven op cosmetica en leer in schoenen, en weten de merken en winkels te vinden die veganistische producten aanbieden. Je kunt meestal niet terecht bij de standaard drogist of schoenwinkel, maar als je weet waar je wel moet zijn, kun je je nog flink te buiten gaan aan de mooie artikelen!

En bovenal lekker!

Plantaardig eten is trouwens niet alleen een kwestie van vlees, vis, zuivel en eieren uit je menu schrappen. Dit is wat vaak wordt gedacht, maar is echt niet waar. Veganisten kauwen heus niet alleen maar op worteltjes en sla. Er komen juist andere producten voor in de plaats en als nieuwe vegan leer je een heel andere keuken kennen! Een jaar geleden had ik wel eens gehoord van tofu en sojamelk, maar daar hield het ook wel mee op. Nu ligt er bijna elke week een stuk tempeh in de koelkast, staat er een bus edelgistvlokken in de kast en puilt de kruidenla uit met nieuwe vondsten zoals kala namak en gerookte paprikapoeder. Ik heb nooit geweten hoe veelzijdig kikkererwten zijn en hoe veel linzen kunnen toevoegen aan een gerecht. En natuurlijk eten we ook wel eens de simpele vleesvervangers, zoals een zigeunerschnitzel of nuggets. Niets mis mee, vinden wij. Wel de smaak, niet de impact!

Zoals je kunt lezen, is het echt niet zo moeilijk om veganist te zijn. Ja, in eerste instantie vergt het wat inspanning en tijd om te weten hoe je aan je voedingsstoffen komt en welke producten je kunt blijven eten, maar daarna is het zo gemakkelijk. Dan gaat het vanzelf en merk je dat je de smaak of geur van dierlijke producten echt niet meer mist. Er komt namelijk zo veel voor in de plaats! En dat zonder impact, what’s not to like? Bovendien is het best interessant om je te verdiepen in deze zaken, want goed zorgen voor ons lichaam willen we allemaal.

Lijkt het jou moeilijk om vegan te worden? Of leek het jou moeilijk, maar ben je het nu toch?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge