Groen eten,  Groene kinderen,  Kidproof,  Zwangerschap

Vegan en zwanger, hoe combineer ik dit?

Mensen zeggen wel eens dat geen enkele zwangerschap hetzelfde is. Ik kan je zeggen dat dat in mijn geval zeker zo is. Inmiddels is het 6 maanden geleden dat ik zwanger mocht worden van ons 2e kindje. Wat een rijkdom en geluk! Maar wat een andere zwangerschap dan de vorige keer! Dit komt onder andere omdat ik halverwege deze zwangerschap besloot veganist te worden en dus geen dierlijke producten meer eet. Hoe ik dat doe, vegan en zwanger, vertel ik je graag.

Ik vond het wel spannend hoor, de overstap maken tijdens mijn zwangerschap. Ik wist dat veganisme een heel gezond eetpatroon was, maar hoe zat dat als er een kindje in je buik groeide? Zou dat niets tekort komen als ik alleen nog maar plantaardig at? Ik had nu namelijk niet alleen maar de verantwoordelijkheid voor mijn eigen gezondheid, maar ook voor die van mijn ongeboren kind. Hij/zij is volledig afhankelijk van mijn voeding om zich goed te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien. Ik wilde dus zeker niets fout doen!

Voedingsstoffen

Na wat research (lees bijvoorbeeld hier over een gezonde vegan zwangerschap) besloot ik om er toch direct voor te gaan en niet te wachten tot ik bevallen zou zijn. Er zijn namelijk genoeg veganistische vrouwen die gezonde baby’s op de wereld hebben gezet. Het gaat erom dat je je goed in je voeding verdiept en rekening houdt met de veranderde behoeftes van je lichaam. Welke behoeftes veranderen en hoe pas je je vegan voeding daarop aan?

 • Vitamine A: Je moet oppassen dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt, omdat dit schadelijk is voor de ongeboren baby. Gelukkig loop je hierop bij alleen plantaardige voeding geen risico, omdat deze vitamine juist in dierlijke producten voorkomt.
 • Vitamine B1 en B2: Aan deze vitaminen is juist meer behoefte tijdens de zwangerschap. Ze zitten in groenten, fruit en graanproducten. Genoeg daarvan eten dus, maar dat gaat bij vegan voeding vanzelf.
 • Calcium: Hier is ook meer behoefte aan voor de botontwikkeling van je baby. Omdat je als vegan je calcium niet uit koemelk haalt, moet je genoeg groenten, noten en peulvruchten eten.
 • Vitamine D: Hier heb je ook meer van nodig. Ongeacht je eetpatroon wordt aangeraden een supplement hiervan te nemen, omdat je vitamine D eigenlijk alleen via zonlicht kunt opnemen en veel mensen er daarom sowieso een tekort aan hebben.
 • Eiwit: Te weinig eiwitten hebben grote nadelige gevolgen voor het ongeboren kind. Daarom moet je hier extra op letten. Gelukkig zit in bijna alle plantaardige voeding eiwit, maar extra erop letten kan geen kwaad.
 • Foliumzuur: Elke zwangere wordt aangeraden zeker in het begin van de zwangerschap extra foliumzuur te slikken voor een goede ontwikkeling van de foetus.
 • Ijzer: In het 2e en 3e trimester kun je als zwangere eigenlijk nooit genoeg ijzer uit je voeding halen voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Daarom wordt sowieso aangeraden om bij te slikken.
 • Omega 3: Dit vetzuur is nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje, en daarom heb je het zeker nodig. Plantaardig kun je omega vetzuren halen uit lijnzaad, walnoten, bepaalde oliën of supplementen.
 • Zink: Ijzer gaat de opname van zink tegen, dus extra zink is nodig om niets tekort te komen. Het zit in bonen, noten, zaden, volkorenproducten en groenten.
 • Calorieën: Je hebt een iets hogere energiebehoefte als je zwanger bent, zeker later in de zwangerschap. Je hoeft niet te eten voor twee, maar genoeg eten is wel belangrijk. Plantaardige voeding vult minder snel dan dierlijke voeding, dus eet steeds tot je verzadigd bent. Dan kom je zeker niets tekort.

Supplementen

Het eerste trimester at ik nog niet vegan, dus daar kan ik niets over vertellen. Hoe om te gaan met misselijkheid ed. als je veganistisch eet, daarover kan ik je geen tips geven. In mijn tweede trimester werd ik veganistisch, en sindsdien varieer ik mijn voeding zoveel als ik kan, drink ik verrijkte plantaardige melk en slik ik een vegan supplement voor zwangeren. Hierin zit alles behalve omega 3. Om hierin te voorzien, voeg ik elk ontbijt ook lijnzaad of lijnzaadolie aan mijn havermout toe, en eet ik in de loop van de dag wat walnoten. Zo krijg ik alles elke dag binnen.

Cravings

Ook ik ben maar gewoon een mens, ondanks dat ik veganistisch eet 😉 Een zwangerschapskwaal waar ik zowel mijn vorige als mijn huidige zwangerschap mee te maken heb, is mijn behoefte aan bepaald voedsel, ook wel cravings genoemd. Ik heb er niet erg veel last van en kan me altijd goed beheersen, maar ze zijn er wel. Sommige van mijn cravings zijn hetzelfde als in mijn vorige zwangerschap, andere zijn veranderd. Of dat met mijn overgang tot veganisme te maken heeft? Geen idee, maar opvallend is het wel!

Vorige zwangerschap:

 • Met stip op nummer 1: chocola! Ik kon mezelf redelijk beheersen, maar stond mezelf wel elke avond een flink stuk melkchocolade toe.
 • Tosti’s. Ik maakte ze vaak als lunch, en soms zelfs ’s avonds laat, als ik me echt niet kon bedwingen. Dan stond ik in mijn pyjama een kaas- of zelfs een ham-kaastosti te bakken, lekker vet in de pan.

Deze zwangerschap:

 • Wederom: chocola! Precies hetzelfde als de vorige keer, maar nu neem ik elke avond een stuk pure chocolade.
 • Chips. Naturel chips. Maar dat neem ik niet zo vaak.
 • Studentenhaver. Jummie jummie. Gelukkig zijn in ieder geval de noten gezond 😉

Goed, deze zwangerschap dus geen tosti’s meer. Gelukkig maar, want ik wil helemaal geen ham en kaas meer eten. En er zijn wat plantaardige cravings in de plaats gekomen. Of dit komt omdat ik plantaardig ben gaan eten, weet ik niet, maar het is wel erg prettig. Ik ben blij dat ik niets dierlijks crave, want ik zou niet weten hoe ik daarmee om moest gaan.

Combineer jij veganisme met je zwangerschap? Hoe zorg jij dan dat je alles binnenkrijgt? Of heb jij wel cravings naar dingen die je eigenlijk niet wilt eten? Hoe ga je daar mee om?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge