Groen leven,  Groene kinderen,  Minimalisme,  Tips,  Zwangerschap

Tips voor een minimalistische, duurzame en groene baby-uitzet

Het valt misschien te verwachten, maar met al die zwangerschapshormonen en nesteldrangneigingen die hier in “huize Marianne” door de rondte vliegen, vind ik het nu super leuk om blogjes te schrijven over zwangerschap, baby’s, mamadingen, en allerlei zaken die daarmee samenhangen. En vooral om daar nu een groen tintje aan te geven. Daarom voor dit weekend een blogje met een paar fijne tips om een baby-uitzet samen te stellen, zonder poespas, zonder troep en zo min mogelijk vervuilend. Wie wil dat nou niet?

Tip 1: Gebruik je verstand

Misschien voor de hand liggend, maar zóóó belangrijk. Op internet word je bekogeld met “ultieme, complete en perfecte baby-uitzetlijsten”, die zo drie A4tjes lang zijn. Bij wijze van. Je krijgt het er spontaan benauwd van. Nu is mijn bescheiden ervaring dat je een heel groot deel van die “onmisbare” spullen toch best wel kunt missen… Het is maar net wat voor instelling je hebt en hoe je tegen het ouderschap aankijkt. Denk daar dus goed over na voordat je de winkels induikt.

Ons sprak bijvoorbeeld het natuurlijk ouderschap heel erg aan. Dat betekent kort en praktisch gezegd borstvoeding geven, samen slapen en je kindje bij je dragen. Gevolg voor de baby-uitzet: geen flesvoeding nodig, geen babykamer nodig en geen kinderwagen nodig. Wij hebben dus geen flesjes, flessenwarmer en zuigelingenvoeding aangeschaft, omdat ik per se borstvoeding wilde gaan geven. Ook hebben wij geen kinderkamer ingericht, omdat ons kindje zeker de eerste zes maanden bij ons op de kamer zou komen te slapen. (We mochten trouwens wel de wieg lenen van mijn ouders waarin ik vroeger zelf heb geslapen, zo mooi!) Ook hebben we serieus overwogen om geen kinderwagen aan te schaffen, maar daar waren de opa’s en oma’s het niet mee eens. Die wilden namelijk ook kunnen wandelen met hun kleinkind. Nou, vooruit dan maar. Maar zo simpel zou het kunnen zijn.

Nu staan er op veel uitzetlijsten grote artikelen zoals een wipstoeltje, een babybadje en een badstandaard, waarover je best twee keer kunt nadenken voordat je die aanschaft. Ga ik die gebruiken? Waarom is dit “onmisbaar”? Maar ook bij kleinere artikelen kun je je vraagtekens hebben, zoals bij een babyfoon, een badthermometer of diverse verzorgingsproducten. Denk na over wat je wilt gaan gebruiken en wat je denkt niet nodig te hebben. Als je het van te voren niet in huis hebt en later toch wilt hebben, is het echt zo gehaald.

Bovendien: Het is maar een baby. Die merkt echt niet of je iets wel of niet in huis hebt. Het allerbelangrijkste dat je kindje nodig heeft, is rust, warmte, melk en liefde. Als je dat paraat hebt, zit het wel goed 🙂

Tip 2: Houd het unisex

Het is oh zo verleidelijk om van te voren te weten of je een jongetje of een meisje zult krijgen, en die keuze is dan ook geheel aan jou. Maar zelfs wanneer je dit weet, zou ik je toch de tip willen geven om zo veel mogelijk spulletjes unisex aan te schaffen. Genderneutraal dus. Dit zorgt er namelijk voor dat je de spulletjes voor meerdere kindjes zou kunnen gaan gebruiken. En mocht je het bij één kindje willen houden, dan is het toch gemakkelijk doorverkocht of doorgegeven. Dus zeker meubels, de kleinste kleertjes en de kinderwagen en autostoel, houd het genderneutraal!

Het is, zeker wat kleertjes betreft, vaak wat langer zoeken om iets te vinden dat zowel een jongetje als een meisje leuk zou staan, maar een beetje kieskeurig je spullen kopen is alleen maar goed voor je. Lekker minimalistisch.

Tip 3: Investeer in wasbare luiers

Ja, ik heb er al een paar keer over geschreven op Groene stapjes, maar het is dan ook wel écht een grote goede groene stap (met drie g’s dus): Wasbare luiers! In het begin is het een hele aanschaf en ben je er een hoop geld aan kwijt, dat geef ik eerlijk toe. Maar het betaalt zich uit, op heel veel vlakken. Verdiep je in de verschillende “systemen” die er in wasbaar luierland zijn, en kies iets dat je aanspreekt. Je kunt ook een pakket huren voor de eerste periode, zodat je er op een goedkopere manier achter kunt komen wat je aanspreekt en waar je je geld aan wilt uitgeven.

En als je dan hebt gekozen voor wasbare luiers, kies dan voor een goede kwaliteit luiers (en niet één of ander goedkoop Chinees merk…). Goede luiers kun je namelijk voor meerdere kindjes gebruiken.

Koop voor de zekerheid wel een pak wegwerpluiers. Het kan zo zijn dat je de eerste paar dagen nog geen zin hebt in dat “gedoe”, als alles toch al nieuw en overweldigend is.

Oh, en niet alleen wasbare luiers trouwens. Ook wasbare billendoekjes en wasbare zoogcompressen (voor je borsten als die melk gaan geven. Zowel handig wanneer je borstvoeding wilt gaan geven als wanneer je dit niet wilt doen, want de melk komt sowieso en die moet ergens opgevangen worden…).

Tip 4: Denk tweedehands en leen waar mogelijk

Sommige spullen kun je heel gemakkelijk voor meerdere kindjes gebruiken en daarom tweedehands aanschaffen. Kringloopwinkels en Marktplaats staan vol met tweedehands babyspulletjes, van kleertjes en kinderkamers tot kinderwagens en speelgoed. Wij hebben de commode gekocht in de kringloopwinkel en zelf een likje verf gegeven, en we hebben de box via Marktplaats gekocht. Scheelt een hoop geld en de spullen hoeven niet speciaal voor ons gemaakt te worden! Andere zaken die je echt maar kort nodig hebt, kun je misschien wel lenen van vrienden of familie met kleintjes, zoals kruiken en kruikenzakken om je kindje de eerste dagen warm te kunnen houden, eventueel een wieg of een voedingskussen.

Uiteindelijk is een baby-uitzet voor iedereen persoonlijk; iedereen bepaalt zelf wat hij wel of niet nodig heeft of denkt te hebben. Daarom wil ik je ook niet zeggen welke specifieke producten je wel of juist niet moet aanschaffen. Toch hoop ik dat je iets aan mijn tips hebt. Laat het me weten bij de reacties, ook als je er nog een vraag over hebt!

4 reacties

 • Marieke

  Handige tips, zo heb ik het destijds ook gedaan! Behalve wasbare luiers dan. Het werkte voor ons gewoon niet, dus ben toen al snel naar gewone luiers overgestapt. Over onnodige producten aanschaffen gesproken: ik hoorde laatst van iemand dat ze een soort senseo apparaat voor flesvoeding had gekocht en dat ze het zo handig vond. Moet ze uiteraard zelf weten, maar dat vind ik nou typisch zo’n product dat onnodig is haha 🙂
  Marieke onlangs geplaatst…Bananenijs: mega simpel recept & super gezond!My Profile

  • Marianne

   Over dat soort producten moet je dus inderdaad even extra nadenken, vind ik dan! Zo heb je ook van die babyhapjes-stoom-apparaten. Ik lees genoeg blogs die erbij zweren, maar zelf vind ik het zo’n onzin!

 • Irene

  Hihi ik was bang dat de kraamzorg dan zou denken dat ik niets voor het kindje over heb en heb sommige dingen daarvoor toch aangeschaft.
  Wel veel tweedehands: kleertjes, wiegje, kinderwagen, babybadje en draagdoek.
  Kruiken en box die vroeger van mijzelf geweest zijn.
  De nieuwe spullen zijn de meubels voor in de kamer omdat ik geen aanhanger kon huren en de Ikea pakketten makkelijker kan vervoeren hihi.
  De tweedehands kleertjes heb ik veelal ook gekregen. Wel kreeg ik ineens een andere minder:. Eerst dacht ik er heel nuchter over omdat het geld spaart en het kindje toch niet beseft wat hij aanheeft, maar nu de nesteldrang er is vind ik het ergens toch wel jammer dat ik zoveel tweedehands heb, waarvan een boel niet mijn smaak is.

  • Marianne

   Met tweedehands is echt niets mis! Wij hadden ook echt veel tweedehands, en bij ons volgende kindje mag het weer een ronde mee. Dat betekent niet dat je de spullen niet voor je kindje over hebt, maar dat je principes en prioriteiten ergens anders liggen. Heel lovenswaardig juist! En een nieuw kledingstuk kopen kan toch nog steeds? Dan is dat juist extra bijzonder ? Belangrijk is dat jij je er prettig bij voelt, niet wat anderen er over denken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge