Groen leven,  Tips

Sluipstroom, trek de stekker eruit!

Stopcontacten en stekkers, ze lijken aan elkaar verslaafd. Of beter gezegd, wij als stroomverbruikers maken ze onafscheidelijk van elkaar. Want zelfs als ze elkaar op dat moment niet nodig hebben, zitten ze in elkaar verstrengeld. En waarom? Uit gemakzucht, omdat we niet beter weten of omdat we denken dat we het gewoon goed doen. Maar stiekem blijft er toch een lampje branden onder de televisie, wordt de oplader van je telefoon warm en hoor je een heel hoge zachte pieptoon uit het stopcontact komen van die ene adapter. Dit is sluipstroom, stroom die je onbewust en onnodig verbruikt. Stroom die belastend is voor het milieu en je portemonnee.

Waarom verbruiken we sluipstroom?

Als ik bij andere mensen thuis kom, en ook eens goed om me heen kijk in mijn eigen huisje, zie ik heel vaak loze stekkers in stopcontacten zitten, bijvoorbeeld van laptopadapters en van telefoonopladers. Ook zie ik vaak lampjes branden van apparaten die op stand-by staan, zoals van de televisie of stereo. Waarom zitten die stekkers in de stopcontacten?

 • Uit gemakzucht. Waarom zou je de moeite doen om steeds de stekker uit het stopcontact te halen? Straks heb je de televisie weer nodig en dan scheelt het toch een handeling om die stekker weer in dat stopcontact te prikken. Als je lekker op de bank zit, is het een stuk prettiger en luier om gewoon naar de afstandsbediening te grijpen en met een druk op de knop het scherm aan te laten springen.
 • We weten niet beter. We denken dat als onze telefoon niet aangesloten is aan de oplader, deze oplader ook geen stroom verbruikt. Dat de stroomkring dan niet gesloten is en er dus geen stroom weg sijpelt.
 • We denken dat we het goed doen. We hebben de televisie toch uitgezet? Het scherm staat niet onnodig aan. Helaas zit er geen complete uit-knop meer op de televisies van tegenwoordig, dus het zal wel nodig zijn dat het lampje aan de onderkant blijft branden. De deurbel moet ook in het stopcontact blijven zitten om te blijven werken, dus dat zal dan ook voor andere apparaten gelden?

Het is vanzelfsprekend om stopcontacten te vullen met stekkers en die erin te laten zitten. Maar ongemerkt verbruiken we op die manier nog steeds veel stroom, terwijl we dus geen gebruik maken van onze apparaten!

Waar maak je je druk om?

Wat geeft dat nou, die paar kWh die je verbruikt met die ene adapter? Besteed je energie aan nuttiger zaken, en muggenzift niet zo. Maar eigenlijk is het helemaal geen kleinigheid. Ja, voor één enkel apparaat misschien. Maar kijk eens goed om je heen in je huis, misschien zitten er wel 20 kansloze stekkers in de muur! Dan tikt het lekker aan. Een gemiddeld huishouden verbruikt ieder jaar in totaal zo’n 450 kWh aan sluipstroom (bron), waarvoor een hoop energie nodig is die op zijn beurt weer een hoop CO2 uitstoot. Waarom zouden we het milieu daarmee belasten? En zelfs als dat je nog niet zo veel kan schelen, zet het bijbehorende kostenplaatje je misschien wel aan het denken. Want die 450 kWh vertaalt zich op de jaarlijkse energierekening in bijna €100,-! De stekker eruit trekken is dan toch een makkelijke manier om wat geld te besparen?

Tips om sluipstroom tegen te gaan

Algemeen gezegd: Bedenk je of je apparaten met stekkers in de stopcontacten daar echt in moeten blijven zitten wanneer je ze niet gebruikt. Dit geldt dus voor lampen, maar ook het koffiezetapparaat, de magnetron, je laptop en zelfs de wasmachine. Niet nodig? Stekker uit de muur!

Nog wat extra specifieke tips:

 • Trek de stekker van opladers van je telefoon of tablet uit het stopcontact wanneer het apparaat er niet aan verbonden is.
 • Groepeer meerdere stekkers in een contactdoos met aan/uit-schakelaar, zoals de televisie, DVD-speler en stereo. Als de apparaten niet gebruikt worden, hoef je alleen de schakelaar om te zetten en wordt de stroom afgebroken.
 • Apparaten met klokken waar je eigenlijk nooit op kijkt, kunnen ook zonder stroom als je ze niet gebruikt. Zo trek ik altijd de stekker van de magnetron uit het stopcontact. Loze energie om dat klokje te laten draaien.
 • Als je langere tijd weggaat, zoals op vakantie, trek dan de stekker uit het internet en kijk of je de koelkast (of in ieder geval één van de koelkasten) leeg kunt krijgen. Die hoeft niet te koelen als je er toch geen gebruik van maakt. Je zou in de zomer zelfs de stekker uit de CV kunnen trekken, want waarom zou je je huis verwarmen voor niemand?

Zelf doe ik erg mijn best om sluipstroom tegen te gaan. Dat gaat het ene moment beter dan het andere moment. De stekker van mijn telefoonoplader zit inmiddels bijna nooit meer zonder doel in het stopcontact, maar het lampje van de televisie blijft toch nog wel eens branden. Nou ja, ik doe in ieder geval mijn best om zo min mogelijk stroom te verspillen op deze manier. Denk jij hier ook aan? Welke apparaten bij jou thuis zouden eigenlijk wel zonder stroom kunnen als je ze niet gebruikt?

6 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Hmm inderdaad, ik liet eerst ook altijd gewoon alles erin zitten, omdat ik niet beter wist. Toen ik ging verhuizen, de meeste zuinige wasmachine en koelkast kocht én over sluipstroom leerde, ben ik wat beter mijn best gaan doen.
  De stekkers van de wasmachine, vaatwasser en combioven trek ik er altijd uit en voor onze laders voor de telefoons zit een stekker met schakelaar. Die vergeet ik vaker aan dan uit te zetten, haha.
  Toch is dit wel een fijne reminder, want de schakelaar bij de tv en radio blijft stiekem altijd aan en mijn laptop vergeet ik vaak weer los te halen als hij opgeladen is. Als we met vakantie gaan, zal ik de modem en decoder ook eens uitzetten.

  • Marianne

   Dat is ook vervelend, dat je denkt dat je telefoon oplaadt, terwijl het niet zo is, hahaha. Sommige dingen bedacht ik me ook pas toen ik de blog schreef, zoals de stekker van de wasmachine of het koffiezetapparaat. Die moeten toch stroom blijven krijgen, want waarom gaan ze anders aan als je aan een knop draait of op een knop drukt? En de adapter van mijn laptop bleef er ook altijd in, ook als mijn laptop vol was en niet aan stond. Dan blijft toch dat lampje branden. De blog heeft mij zelf dus ook weer aangezet tot extra alertheid 🙂

 • Sara

  Ik was me bewust van sluipstroom. Zo haal ik wel altijd netjes mijn lader van mijn mobiel uit het stopcontact. Echter nooit actie ondernomen voor de televisie, magnetron, etc. Eigenlijk best erg :O Maar ik ga er nu wel wat aan doen! Bedankt voor de tips en de extra bewustwording 🙂
  Ik vind de tip van de stekkerdoos voor tv en stereo een goede! Zo creëren we onze eigen aan/uit knop voor apparaten waar het tegenwoordig niet meer wordt ingebouwd 😀

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge