Fair fashion,  Groen leven

Slow Fashion Season, doe je met mij mee?

Slow Fashion Season

Als je duurzame stappen in je leven wilt zetten, zou je kunnen kijken naar wat er in je garderobe hangt. Wat trek je iedere dag aan? Welke kleding heb je? Er bestaat een grote kans dat je kleding “anoniem” is. Het is fast fashion. Je kunt gelukkig ook heel veel kleding kopen die wel een duidelijke identiteit heeft, namelijk fair fashion, of slow fashion. En deze zomer organiseert CollactionTeam een crowdactie om bewust een hele zomer geen fast fashion te kopen: Slow Fashion Season. Ik doe hieraan mee. Jij ook?

Waarom zou je meedoen?

De meeste kleding op de wereld is “anoniem”: we kennen de kleding eigenlijk niet. We hebben geen idee waarvan het gemaakt is, door wie het gemaakt is, en wat er allemaal voor nodig was om het te maken. De meeste kleding die we in de winkel kopen, is niet helemaal “clean”. De manier waarop de meeste kleding wordt geproduceerd, is namelijk niet eerlijk. Niet voor dieren, niet voor mensen en niet voor onze wereld. In een eerder artikel kun je nog eens rustig lezen wat er dan allemaal niet pluis is.

Nu je weet wat voor misstanden er zijn in de mode-industrie, komt misschien de kleine wereldverbeteraar in je naar boven. Het gaat je zogezegd niet in de koude kleren zitten (uiteraard, pun intended). Zo is het bij mij in ieder geval geweest. Zodra je weet van de misstanden, wil je er eigenlijk niet meer aan meedoen. Je wilt de wereld verbeteren, en daarvoor kun je het beste bij jezelf beginnen. Maar hoe?!

Daarvoor heeft CollactionTeam dus Slow Fashion Season opgestart. Om samen met anderen op te staan tegen de fast fashion industrie. Vorig jaar deden hieraan bijna 15.000 mensen mee, en dit jaar willen ze proberen om 25.000 mensen mee te krijgen! 25.000 mensen die samen bewuste keuzes willen maken voor eerlijke kleding. Want eerlijk is eerlijk, onze portemonees bepalen voor een groot gedeelte wat er in de wereld gebeurt. En dus ook hoe kleding wordt geproduceerd.

Wat houdt Slow Fashion Season in?

Tijdens Slow Fashion Season ga je de uitdaging aan om drie maanden lang bewuste kledingkeuzes te maken. Dat houdt in:

 • Koop geen nieuwe fast fashion
 • Ruil, upcycle of maak zelf je kleding
 • Koop je kleding tweedehands en vintage
 • En dit jaar speciaal: steun duurzame, lokale, kleine modemerken die nu problemen hebben vanwege het coronavirus

Zonder specifieke winkels te noemen, kun je er zelf gemakkelijk achter komen of ook jij fast fashion koopt en draagt. Fast fashion winkels doen namelijk vaak één of meer van de volgende dingen:

 • de mode is gebonden aan seizoenen
 • de collectie wisselt vaak
 • de kwaliteit is matig
 • er zijn voortdurend kortingen

Kijk eens kritisch naar de winkels waar jij graag je kleding koopt, ook online. Zie je dit gebeuren? Dan is de kans groot dat ook jij fast fashion koopt. Ja, helaas ook als de winkel zelf zegt veel te doen aan eerlijke arbeidsomstandigheden en milieu-impact. Het is namelijk nogal een grijs gebied. Maar door je te richten op andere mogelijkheden, zoals tweedehands, repareren, of expliciet duurzame merken met een keurmerk te steunen, kunnen we samen het roer omdraaien!

Slow Fashion Season is een mooie gelegenheid om hier eens mee te oefenen. De crowdactie loopt van 21 juni tot 21 september.

Wat is de impact?

Door gezamenlijk te stoppen met fast fashion wordt duidelijk dat er iets moet veranderen in de gangbare mode-industrie. Door informatie te delen met elkaar, tips te geven en elkaar te steunen, ontdekken we nieuwe manieren van omgaan met kleding, merken fast fashion ketens dat er iets loos is, en worden slow fashion merken sterker.

Als er inderdaad 25.000 mensen meedoen, heeft dat een enorme impact. Volgens CollactionTeam zorgt dat voor een besparing van wel 750 miljoen liter water en 2,5 miljoen kg CO2 uitstoot. Natuurlijk zijn dit grove cijfers en zijn deze inschattingen afhankelijk van heel veel variabelen, maar duidelijk is wel dat het om hoge cijfers gaat.

Ja maar, hoe dan?

Dat vroeg ik me ook af, toen ik me ging verdiepen in duurzame mode. Want het is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je niet bekend bent met de mogelijkheden. Deze zomer wil ik je sowieso een handje helpen door wat tips met je te delen, op mijn Instagram en in artikelen. Maar om je alvast een eindje op weg te helpen, toch alvast een paar tips:

 • Kijk eens kritisch naar de kleding die je nog hebt. Als deze kapot is, kun je het misschien zelf repareren? Of laten repareren? Er zijn genoeg winkels die kleding repareren, of misschien ken je iemand die hier heel handig mee is.
 • Kijk nog eens kritisch naar je kleding. Ben je erop uitgekeken? Misschien kun je het pimpen, of ook dat laten doen. Of draag je kleding eens op een andere manier.
 • Heb je iets nieuws nodig? Google dan eens waar de kringloopwinkels bij jou in de buurt zitten. Die hebben zo veel keus! Of zoek tweedehands kledingwinkels in jouw omgeving.
 • Ruil kleding met anderen, of maak je kleding zelf.
 • Steun de duurzame merken. Project Cece verzamelt heel veel kledingmerken, en Hermien van Kouwe Kleren deelt ook heel veel tips en kennis over dit onderwerp.

Durf jij het aan om deze zomer drie maanden lang bewuste kledingkeuzes te maken? Steun dan de crowdactie van Slow Fashion Season door je op te geven. Samen staan we sterk!

Bron: https://www.collaction.org/crowdactions/slow-fashion-season-2020/174

5 reacties

 • Marieke

  Nou wil ik me best aanmelden, maar dat zou een beetje hypocriet zijn. Simpelweg omdat ik in die maanden niks anders zou doen qua kleding kopen als in de afgelopen maanden (jaren).

  1. Ik heb echt een verschrikkelijke, maar dan ook serieus verschrikkelijke hekel aan kleding kopen.
  2. Ik heb vanuit de gedachtegang van een minimalistische kledingkast een jaar of twee geleden al een lijstje gemaakt van wat er minimaal in mijn kledingkast moet hangen (lees: 7 t-shirts, 4 rokjes/jurkjes, 4 jasjes/vestjes, etc) Momenteel hangt er nog steeds meer in dan op de lijst, dus hoef ik geen nieuwe kleding te kopen. Hoera!
  3. Toen ik voor een bruiloft toch een nieuw jurkje wilde hebben, heb ik die in de kringloopwinkel gescoord.
  4. Basics als ondergoed en sokken kan je niet in de kringloop kopen, maar ik ben voornemens om die inderdaad via project Cece aan te schaffen als ik mijn minimum aantal heb bereikt.
  5. Momenteel ben ik dus al best lang mijn huidige kleding aan het opdragen. Kleine reparaties worden uitgevoerd door de buurvrouw die super handig is met een naaimachine en dat met veel liefde voor mij doet. Ook heeft ze bijvoorbeeld van een-net-te-lange-rok een hippe minirok gemaakt. Toen kon ie weer ff mee 🙂

  Kortom, ik wil me best aanmelden, maar ik ben niet van plan de komende maanden het bewust anders te doen en eigenlijk weet ik nu al dat ik gewoon geen nieuwe kleding koop. Niet de komenden drie maanden en hopelijk nog heel lang daarna niet!

 • Marieke

  Een kleine toevoeging op hierboven:
  Variëren in je outfit voor als je toch eens wat anders wil: Sjaals!
  Zelf gebreide, gehaakte, dikke, luchtige, alle kleuren die je maar wilt….
  Ze zijn heel erg eyecatcherig en bepalend voor je look. Zo kan je er met dezelfde basic outfit en een dunne zwarte sjaal heel anders uitzien dan met een dikke-granny-square-in-alle-kleuren-van-de-regenboog-omslagdoek.
  Ik heb dus een grote variatie aan zelfgemaakte en kringloop sjaals hangen. Die maken dat ik inderdaad jaren doe met een basic garderobe zonder dat het saai wordt.

  • Marianne

   Ik vind het helemaal niet hypocriet om je aan te melden. Het gaat er niet zo zeer om dat het een uitdaging voor je is, maar dat je een zomer lang geen fast fashion koopt. En dat doe je, dus waarom zou je daar je stem niet aan geven? Het is een teken dat mensen dit belangrijk vinden, ook als je normaal gesproken ook geen fast fashion koopt. Ik heb me in ieder geval aangemeld 🙂
   We staan er verder wel een beetje anders in. Ik vind het bijvoorbeeld wel heel leuk om kleding te kopen, en ben zo blij dat ik nu tweedehands kleding heb ontdekt! Dat maakt shoppen echt weer leuk, en ik ben dolgelukkig met de pareltjes die ik vind! Ik zou daarom ook niet durven zeggen dat ik een minimalistische kledingkast heb, hoewel er wel een stuk minder in hangt dan gemiddeld. Maar als ik iets leuks zie, koop ik het wel gewoon, hahaha.
   Ondergoed vind ik een lastig punt. Het duurzame ondergoed dat ik tegenkom is niet mijn stijl, en ik wil me er wel graag mooi en comfortabel in voelen. Dus ik kies hierbij de laatste tijd voor wel “gangbare” merken, met wel de duurzame collectie van die merken. Ik zoek daarin zeg maar een middenweg.
   Ik ben ook helemaal voor het repareren van kleding. Kleine reparaties kan ik zelf met de hand uitvoeren, en grotere reparaties waarvoor een naaimachine nodig is, laat ik uitvoeren door de winkel hier in het winkelcentrum. Niet duur, en supermooi! Of ik vraag het aan mijn moeder, die is daar ook altijd voor te porren (-:
   Oh, en sjaals! Ja, herkenbaar! Maar als ik eenmaal begin aan sjaals, ben ik niet meer te stoppen. Dus daar beperk ik mezelf wel in, anders loopt het echt uit de hand!

 • Marieke

  En toen stond ik bij de HEMA om een paar rompertjes te kopen voor een kraamvisite… En bedacht ik pas na het afrekenen dat dit ook kleding is… Of tellen kadootjes niet mee? Mmmmm twijfelachtig….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge