Gezinsleven,  Groene kinderen

Sinterklaas vieren met kleine kindjes

Vandaag is het 5 december, dus vanavond is het pakjesavond! Sinterklaas is al 2,5 week in het land, wat bij veel kinderen voor behoorlijk wat spanning zorgt. In ons gezinnetje zijn de kindjes pas 20 maanden en 2 maanden, dus zo spannend vinden zij het allemaal nog niet. Maar toch vieren we het feest al met hen, op onze eigen manier. Hoe we dat doen, vertel ik je vandaag!

Zelf weer even kind zijn

Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat we Sinterklaas dit jaar eigenlijk meer voor onszelf vieren dan voor de kinderen. Als we het namelijk niet zouden vieren, zouden zij er niets aan missen, want ze begrijpen het nog niet. Maar wij vinden het zelf ook zo leuk! Als je vader of moeder wordt, komt toch het kind ook weer in je naar boven. Dan vier je Sinterklaas weer heel anders dan zoals je dat de laatste jaren deed met je vrienden of familie.

Zo hebben we gezellig samen naar de intocht gekeken. We zaten met z’n allen (oké, de jongste niet…) aan de buis gekluisterd om de goedheiligman binnen te zien varen in Dokkum. Echt ontzettend leuk! Kruidnootjes en schuimpjes op tafel en genieten maar. Onze dreumes vond het ook allemaal reuze interessant. Ze zwaaide de hele tijd naar alle kindjes op de tv, en elke keer als Sinterklaas op Amerigo in beeld kwam, riep ze enthousiast “paad paad!”. Geweldig om te zien en mee te doen met haar!

Schoentjes zetten

Eén keer per week zetten we de schoentjes van onze meisjes. We zingen een liedje voor de Sint en stoppen een wortel in de schoentjes voor het paard. We leggen alles uit aan onze dreumes, en zij luistert aandachtig. Natuurlijk snapt ze het nog niet, dat weten wij ook wel. Maar ze vindt het wel heel leuk en interessant allemaal.

Voordat mijn man en ik ’s avonds naar bed gaan, vullen we de schoentjes met een kleinigheidje. Een paar kruidnootjes erbij en klaar. Daar staan ze dan, die kleine schoentjes.

De volgende ochtend, als onze dochter wakker wordt, herinner ik haar aan het feit dat ze haar schoentje gisteravond heeft gezet. “Zullen we kijken of Sinterklaas langs is geweest en of hij iets in je schoen heeft gestopt?” Ja hoor, dat wil ze wel! “Kaas kaas kaas!” En als we dan beneden komen, stopt ze meteen alle kruidnootjes in haar mond. Daarna ziet ze de cadeautjes en pakt ze die uit, zowel die van zichzelf als die van haar zusje. Heerlijk om dat verraste en blije snoetje te zien!

Zelf Sinterklaas zijn

Naast het zetten van de schoenen, vieren we Sinterklaas ook groter. Eén keertje thuis, gezellig met z’n viertjes, en één keer met mijn familie. Onze eigen pakjesavond hebben we al wel wat eerder gevierd, om iets meer ruimte te laten zitten tussen al die cadeaufestijnen. Dus we vierden het lekker dreumesproof vorige week zondagochtend.

De avond ervoor stond ik de cadeautjes in te pakken om in de zak te doen. Op een heel gekke manier voelde ik me toen voor het eerst moeder van kinderen. Kinderen die ik in Sinterklaas ga doen geloven en die ik jarenlang die magie ga laten beleven. Kinderen voor wie ik jaar op jaar stiekem cadeautjes ga inpakken en in de zak ga stoppen, en voor wie ik briefjes en gedichtjes ga schrijven in naam van de Sint.

Ik voelde me opeens heel volwassen, wetende dat ik nu Sinterklaas ga zijn voor mijn kinderen. Want dat is toch héél anders dan Sinterklaas zijn voor elkaar wanneer je lootjes trekt (zoals we doen met mijn familie). Mijn kinderen gaan waarschijnlijk heilig in de Sint geloven, omdat ík die Sint ga zijn. Wauw… Wat een verantwoordelijkheid. Ik, de goedheiligman…

De volgende ochtend hebben we Sinterklaasliedjes opgezet en hebben we de hele ochtend gezellig in onze pyjama’s bij de zak met cadeautjes gezeten. Onze dreumes vermaakte zich uitstekend met de zak, het inpakpapier, de cadeautjes en de kruidnootjes, en ook wij genoten van alles wat er gebeurde. Van onze meisjes, van onze eigen cadeautjes, van elkaar en van de sfeer. Echt, het was een heerlijk ochtendje.

Nu kan ik die zware taak van het Sintschap weer even laten voor wat hij is, en dan pak ik hem volgend jaar weer op. Vier jij Sinterklaas dit jaar? Hoe vier je het? Vind jij dit ook zo’n heerlijk magisch seizoen? Laat het me weten!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge