Gezinsleven,  Groene kinderen,  Opvoeding

Relax… door je kindje overal bij te betrekken

Je bent halverwege de twintig, je wilt vader of moeder worden, maar je bent bang je hele leven te verliezen vanwege zo’n klein hummeltje. Niet meer reizen, niet meer spontaan op stap. Je carrière naar de knoppen, je hele leven overhoop. Waarom zou je aan kinderen beginnen, en al helemaal als je nog zo jong bent? Zo stonden wij er niet in toen we ons eerste kindje kregen. Wij hadden zin in de uitdaging en waren vastbesloten om onze kindjes niet onze levens te laten bepalen. En dat lukt! Hoe? Door ons kindje bij alles te betrekken. Daarover vertel ik je vandaag meer.

Wij waren relatief jong om ouders te worden (ik was 24). Om ons heen keken onze leeftijdsgenoten ons aan met vreemde blikken. Aan de ene kant begrepen ze heel goed dat we deze stap zetten en dat we hieraan toe waren, want we waren high-school sweethearts. Maar aan de andere kant moesten zij er zelf nog niet aan denken. Waarom wij dan wel?

Babytijd

Ondanks onze leeftijd waren wij er meer dan klaar voor om ouders te worden. Toen we dat eenmaal mochten worden, vorig jaar, veranderde er natuurlijk wel een hoop. En dat hadden we ook wel verwacht. Er is ineens een extra persoontje om rekening mee te houden en voor wie je verantwoordelijk bent. Maar het was niet zo dat dit persoontje ons hele leven ging bepalen. Zeker in het begin, als wij ergens naartoe moesten, namen we onze dochter eigenlijk altijd mee. We droegen haar bij ons in de draagdoek, ik voedde haar op verzoek, en ze sliep in no-time als wij maar in de buurt waren. Ze was echt een deel van ons.

Borstvoeden, samen slapen en dragen zijn een paar sleutelonderdelen van natuurlijk ouderschap. Ik ben heel blij dat wij ze direct vanaf mijn dochters geboorte zijn gaan toepassen, en hoewel we ze niet allemaal hebben volgehouden (we slapen bijvoorbeeld niet meer samen, en ik draag haar helaas niet meer), hebben ze er denk ik wel voor gezorgd dat onze dochter gemakkelijk overal mee naartoe kan, en nog steeds. Ze hebben de basis gelegd voor andere dingen die we nu proberen toe te passen, nu mijn meisje iets ouder is. Wat we doen? We proberen ons meisje overal bij te betrekken, voor zover dit binnen haar ontwikkeling past en zij dit leuk vindt.

Dreumestijd

Ik ben ervan overtuigd dat een kindje liever doet wat jij ook doet, al is het op een primitieve manier, dan dat jij doet wat je kindje ook doet. Dus dat je kindje liever jou helpt met het opvouwen van de was door zelf met die was te spelen, dan dat jij je kindje helpt een blokkentoren te bouwen. Natuurlijk is echt speelgoed goed voor een kind, de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek, de taalontwikkeling en de emotionele ontwikkeling. Maar ik denk dat het in het dagelijks leven nog beter is om de ontwikkeling van een kind te stimuleren door hem of haar te betrekken bij jouw dagelijkse bezigheden. Hoe kun je dat zoal doen?

 • Als je in de tuin werkt, neem dan je kindje gezellig mee. Laat het door de tuin kruipen of lopen, laat het de planten ontdekken en laat het je helpen met tuinieren. Je kind kan de grond op zijn eigen manier harken en de aarde omscheppen. En dan de trots in die oogjes, onbetaalbaar!
 • Als je de was ophangt, laat je kindje dan de was aangeven en toekijken hoe jij de T-shirts ophangt. Laat het soms weer iets van het rek af trekken, of spelen met de knijpers. Maar zie ook hoe fijn je kind het vindt om te “helpen”, om serieus genomen te worden bij zijn pogingen iets goeds te doen.
 • Als je de was opvouwt, laat je kindje zich hiermee bemoeien. Laat het de kledingstukken uitkiezen die hij het mooist vindt en ze zelf aantrekken (op zijn eigen manier, want een dreumes kan dat natuurlijk nog helemaal niet), ondertussen toekijkend hoe jij de sokken bij elkaar zoekt en de onderbroeken opvouwt.
 • Als er geklust moet worden, kun je je kind hier ook bij laten assisteren, voor zover dit veilig is. Plankjes vasthouden en kijken hoe papa of mama schroeven in het hout draait, en spulletjes aangeven die papa of mama aanwijst. Het klussen duurt misschien iets langer, maar je hebt wel lol samen!
 • Als je kookt, zet je kind dan bij je neer en geef hem of haar een garde of een spatel en een pan. Deze worden dan uitgebreid onderzocht, terwijl jij ondertussen de groenten snijdt en in de pannen roert. Natuurlijk heeft een kind niet altijd het geduld of zin, maar meestal vindt mijn dochter het vooral heel gezellig om erbij te zijn.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden hoe je natuurlijk ouderschap kunt toepassen als je kindje te oud is om alleen gedragen te worden, maar nog te jong om daadwerkelijk iets met jou te doen. Je kind overal bij betrekken, op het niveau dat bij hem of haar past, is denk ik heel belangrijk voor een gezonde relatie tussen ouder en kind en goed voor de ontwikkeling van het kind op allerlei niveaus. Natuurlijk duurt het allemaal iets langer op deze manier en gaat het echt niet altijd zonder slag of stoot, en soms heeft je kindje er ook gewoon geen zin in, maar dat geeft niet. Het hoeft ook niet altijd, spelen met speelgoed mag natuurlijk ook. Maar ik heb meer plezier in de huishoudelijke klusjes op deze manier en we hebben zo echt quality time samen.

Hoe denk jij over op deze manier met je kindje omgaan? Doe jij dit ook zo of laat je je kindje liever spelen terwijl jij het huishouden doet? Wat werkt voor jou fijn? Laat het me weten bij de comments!

8 reacties

 • Larissa

  Wat een leuk artikel! Ik ben zelf begin twintig met een grote kinderwens. Het lijkt mij fantastisch om binnen een paar jaartjes een kleintje overal bij te betrekken. Super leuk om te zien dat jullie je kindje zo meenemen in alles wat jullie doen. Naar mijn idee hoort dat ook, maar veel mensen kijken er anders naar. Je leven eindigt in ieder geval niet als je een baby krijgt. 🙂

  • Marianne

   Het is zo leuk om haar overal bij te betrekken! Gisteren ging ze helpen de was op te hangen: alle sokken op één grote hoop op het wasrek ? En trots dat ze was! Echt heerlijk om te zien en haar te begeleiden ?

  • Marianne

   Dank je wel voor je reactie! Ik vind het denk ik één van de mooiste dingen bij mijn meisje nu, dat ik haar bij zo veel dingen kan betrekken. Dus ik gun het iedereen om hetzelfde te doen ?

 • Resaarcle

  Bij ons ‘helpen’ de kindjes ook heel graag. De dochter zwiert de gesneden groentjes in de pan of roert in een koud sausje, de zoon haalt de droge was van bet rek en brengt alles naar de woonkamer waar ik het opplooi. Ons dochtertje plooit graag mee, maar behalve handdoeken moet ik leestal nog wel eens opnieuw plooien. En als er in de tuin gewerkt wordt, zijn ze er als de kippen bij om mee te gaan doen, op hun manier. Heerlijk!

  • Marianne

   Oh heerlijk! Ik hoop, dat als mijn dochtertje wat ouder is, ze ook zo enthousiast is! En ja, dat je het zelf vervolgens nog een keer moet doen, hoort er ook een beetje bij. Ze doen het vast steeds beter, oefening baart kunst!

 • Sofie

  Wat een tof artikel! Ik vind het eigenlijk echt een hele goede en waardevolle invalshoek voor als het ooit zover is. Mijn moeder vertelde laatst dat zij het ook zo deed.

  • Marianne

   Dankjewel! Ja, ik vind dat het het ouderschap echt leuker maakt door het op deze manier te doen. En op een bepaalde manier ook gemakkelijker, want het huishouden moet toch gebeuren 😉 Zo dacht jouw moeder misschien toentertijd ook 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge