Recepten,  Veganisme

Recept: winters stoofpotje

Recept: Vegan winters stoofpotje

Vroeger at ik elke winter wel een paar keer stoofvlees. Heerlijk! Dat malse vlees met kruiden in een volle saus. En dan vooral met zelfgemaakte appelmoes en gebakken aardappeltjes. Het was ook altijd heel luxe, want dat rundvlees was niet goedkoop… Maar nu als vegan pak ik dat natuurlijk anders aan. Een stoofpotje wil ik nog steeds, maar dan anders!

Men denkt wel eens dat veganistisch eten ontzettend duur is. Dat kan het zeker zijn, vooral wanneer je veel kant en klare vervangende producten koopt. Maar als je het houdt bij de basisproducten, zoals peulvruchten, granen en veel groenten, valt het allemaal reuze mee. Zo ook met dit stoofpotje. Echt, stoofvlees is vele malen duurder dan deze vegan versie!

Zelf heb ik dit stoofpotje gemaakt op kerstavond, en samen met mijn man heb ik bijna alles opgegeten. Maar, toegegeven, het was wel veel. Dit is een goede hoeveelheid voor 2 à 3 personen.

Benodigdheden:

  • grote pot of groot blik bruine bonen
  • grote ui
  • flink wat champignons
  • groenten naar keuze (ik gebruik zelf een paar wortelen, aubergine en courgette)
  • flesje trappistbier
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagels
  • paar takjes verse tijm
  • 1 teentje knoflook
  • vegan bouillonblokje
  • 30 gr plantaardige boter
  • 2 el bloem

Bereiding:

Snijd de groenten in kleine stukken en pers de knoflook uit. Spoel de bonen schoon en laat even uitlekken.

Verhit de boter in een braadpan en fruit de ui. Voeg de champignons toe en roer om. Voeg daarna de andere groenten toe en bak alles even mee.

Voeg nu de bonen toe. Strooi de bloem in de pan en bedek alles met een laagje bloem door nog even goed door te roeren.

Schenk nu langzaam het bier in de pan. Voeg de knoflook, het laurierblad, de kruidnagels, de tijm en het bouillonblokje toe en roer alles even door, zodat het bouillonblokje is opgelost en de kruiden mooi in de pan zijn verdeeld.

Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat ongeveer een uur pruttelen zodat de groenten zacht worden en de smaken goed kunnen ontwikkelen, maar vergeet niet af en toe te gaan kijken en in de pan te roeren. Na verloop van tijd zul je zien dat de saus gaat binden. Als de saus te dik wordt, kun je altijd een beetje water toevoegen.

Na een uur moet je nog even speuren. Vis het laurierblad, de takjes van de tijm en de kruidnagels uit de pan. Die wil je niet mee serveren!

Serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en appelmoes, of zoals hierboven met frietjes en spinazie. Eet smakelijk!

Ga jij dit stoofpotje maken? Hij is budgetvriendelijk, dus je zult hem vaker dan eens kunnen eten deze winter! Laat het me weten, en plaats een fotootje op instagram of facebook waarin je me tagt!

6 Reacties

    • Marianne

      Oh wat lief! Zo leuk om te lezen dit! Ik ben benieuwd of het stoofpotje bij je vriend in de smaak valt 😉 De champignons vallen niet heel erg op in het geheel hoor, zeker niet als je veel andere groenten daarnaast gebruikt! En het bier maakt vast alles goed, hahaha!

  • Marieke

    Tip: Ik doe mijn laurierblad en kruidnagels altijd in een thee-ei. Lekker mee laten sudderen en af en toe zwengelen. Scheelt een boel speurwerk als het klaar is.
    Vraag: Normaal bak ik de knoflook mee met de ui (dat ruikt zo lekker!!!). Het valt me op dat je hem hier een stuk later erdoor doet. Speciale reden hiervoor?
    Aangezien ik niet aan social media doe (zie digitaal minimalisme ;P) wordt een fotootje lastig, maar je hoort vast hoe het geworden is!

    • Marianne

      Top tip! Die ga ik onthouden 🙂
      Ja, het ruikt heerlijk om knoflook mee te bakken met de ui, maar er gaat dan wel veel smaak van de knoflook verloren. Hoe later je de knoflook in de pan doet, hoe meer smaak hij behoudt. Daarom doe ik hem er pas later bij!
      Ik ben heel benieuwd hoe je stoofpotje wordt, je weet me ook buiten social media te vinden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge