Groen eten,  Recepten

Recept: vegan groene pesto

Normaal gesproken ben ik niet zo van het zelf samenstellen van recepten. Ik jat ze liever van anderen, onder het mom van: beter goed gestolen dan slecht verzonnen… Maar voor dit gerechtje maak ik graag een uitzondering! Ik ben namelijk zelf aan de slag gegaan met de overdosis basilicum die in mijn moestuin groeide en heb hiervan een hele wintervoorraad aan pesto gemaakt! Echt, ik had zo’n gigantische bos basilicum, zoals je ook in mijn moestuinavonturen van augustus hebt kunnen lezen, dat ik van gekkigheid bijna niet meer wist wat ik ermee moest. Een lezer had gereageerd dat ik er pesto van kon maken, en dat heb ik dus gedaan. Benieuwd hoe? Lees dan even verder!

Nu had ik zelf wel extreem veel basilicum, zoals je kunt zien. Die hoeveelheid werkt niet echt praktisch in een recept, daarom heb ik de boel even omgerekend tot een bescheiden portie. Het recept is uiteraard helemaal vegan, en ik heb dus geen kaas gebruikt. Daar merk je echter niets van, let maar op!

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 80 gr basilicumblaadjes
 • 40 gr pijnboompitten (kun je ook mengen met andere noten zoals walnoten of cashewnoten)
 • 2 el edelgistvlokken
 • 3 el olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • sap van een halve citroen
 • zout + peper naar smaak

Daarnaast:

 • Keukenmachine/blender/staafmixer
 • Koekenpan
 • Evt. slacentrifuge
 • Evt. ijsblokvormpjes

Bereiding:

Neem een flinke basilicumplant en haal de blaadjes van de stelen af tot je ongeveer 80 gr hebt.

Was de blaadjes even goed schoon en droog ze (ik deed dit in een slacentrifuge, tip!).

Rooster de pijnboompitten en eventueel andere noten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze mooi bruin beginnen te kleuren.

Pers de knoflookteen en doe alle ingrediënten (minus zout en peper) in de keukenmachine.

Mix tot een enigszins glad geheel. Ik moest de machine wel een paar keer stoppen en het mengsel goed doorroeren, maar uiteindelijk had ik een mooie pasta.

Proef en voeg zout en peper toe naar smaak. Voilà!

Omdat ik zo’n enorme hoeveelheid had, besloot ik alles in te vriezen. Ik vulde ijsblokvormpjes met de pesto en vroor dit in. Ik raad jou ook aan om dit te doen als je de pesto niet direct gebruikt, want hij verkleurt snel. Daar wordt de smaak niet minder van, maar het ziet er natuurlijk wel minder lekker uit.

Uiteindelijk had ik een zakje pestoblokjes van elk 20 gr. Superpraktisch, want je kunt het dus in kleine hoeveelheden ontdooien en gebruiken! Dit recept zou je ongeveer 180 gr pesto geven.

Ga jij deze pesto maken? Laat het me weten, en plaats een fotootje op instagram of facebook waarin je me tagt!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge