
Recept: vegan appelcake
In ons nieuwe huis hebben we een oven. Een échte oven. Niet de combi-magnetron die ik in ons oude huis gebruikte, maar een heerlijk grote heteluchtoven, zo mooi ingebouwd onder de kookplaat. Je snapt dat ik die wilde testen, en dus bakte ik al snel een cake. Een vegan appelcake. Mmm!
Mijn moeder was vorige week jarig (hieperdepiep hoera!) en ze kwam op haar verjaardag oppassen. Om de dag een feestelijk tintje te geven, bakte ik die ochtend met mijn peuterdochter een lekkere vegan appelcake. Iedereen vond hem geslaagd (oma, man, twee dochtertjes en ikzelf), dus dat vond ik wel het delen van het recept waard!
Benodigdheden:
- cakeblik
- beetje bloem
- beetje plantaardige boter/olie
- 400 gr zelfrijzend bakmeel (of 400 gr bloem met 15 gr bakpoeder)
- 120 ml ongezoete plantaardige melk
- 5 el ahornsiroop (maple syrup)
- 3 grote appels (ik gebruikte elstar)
- 125 gr vloeibare kokosolie
- kaneel naar smaak
- (evt. walnoten, maar die was ik zelf vergeten…)
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Neem een cakeblik, vet dit in met plantaardige boter/olie en bestrooi daarna met wat bloem. Zo blijft je cake later niet plakken aan je bakblik. (Tipje van mijn moeder, bespaart véél bakpapier!)
Meng het zelfrijzend bakmeel met de kaneel (Of laat dit doen door een peuter. Op eigen risico.) Roer de kokosolie, de melk en de ahornsiroop er doorheen, tot het een mooi dik beslag is.
Snijd de appels in kleine stukjes en in wat dunne partjes (voor bovenop), snoep er wat van (of laat je peuter dit doen, story of my life), en schep de stukjes door het beslag heen. Het klopt dat je nu een errug appelig beslag hebt, maar ja, we maken nu eenmaal appelcake. Oh, en schep de walnoten er doorheen, als je die hebt.
Schep nu je beslag in je bakblik, druk stevig aan, en leg de losse appelpartjes er bovenop. Zet de cake ongeveer 50 min in de oven.
Na 50 min haal je de cake eruit, en laat je hem even in het blik afkoelen. Daarna kun je hem op een rooster of bord verder laten afkoelen, of je kunt hem meteen in plakjes snijden en opeten natuurlijk. Wij konden de geur niet weerstaan!
Ga jij ook deze vegan appelcake maken? Laat het me weten, ik ben héél benieuwd naar je resultaat!
PS. Appels over? Denk dan eens aan deze appeltaart-havermout, of aan deze pannenkoeken met appel en rozijnen!


8 reacties
Sofie
Vanochtend om 7u jouw blogpost gelezen, en om half 9 al aan ’t ontbijten met deze lekkere cake! 🙂 Bedankt voor het recept.
Marianne
Oh wat leuk! Ja, het is echt zo’n recept waarvan je de ingrediënten vaak al allemaal in huis hebt (zeker als je vaker plantaardig eet). Fijn dat het lekker was!
Janne
Wat ik wel eens doe als ik appelcake bak, is alle appel in partjes in het beslag steken (een beetje zoals je ze erop gelegd hebt, maar dan verticaal, als je snapt wat ik bedoel). Dat is wel wat moeite, maar het ziet er heel mooi uit als je plakken cake snijdt. Ik houd erg van appelcake! Vaak vind ik hem een dag later nog lekkerder, omdat de cake dan de appelsmaak nog meer heeft opgenomen.
Marianne
Oh, dat zal er zeker mooi uitzien! En een dagje wachten werkt voor veel gerechten goed, alleen halen ze dit niet altijd. Hahaha!
WEcotip
O heerlijk, wat ziet dat er goed uit! Een niet te suikerige appelcake ? Net nu ik zo veel appels gewildplukt heb (is dat een woord?). Ik probeer hem zeker!
Marianne
Dankjewel! Leuk, laat me weten hoe hij is geworden!
Hermien - KouweKleren
Met die goudbruine plakjes appel ziet het er echt heerlijk uit!
Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Fair fashion outfit: de herfst in met watMooi
Marianne
Dankjewel!