Groen eten,  Recepten

Recept: gemakkelijke Mexicaanse kruidenmix

Eerst had ik de titel van dit recept “chilikruiden” genoemd. Maar toen bedacht ik me dat ik deze kruidenmix niet alleen door mijn chili roer, maar ook door de vulling van mijn tortilla’s en taco’s. Eigenlijk is deze mix geschikt voor allerlei Mexicaanse gerechten! Dus ik zou zeggen: maak er meteen heel veel van, dan kun je voorlopig even vooruit!

Ik heb deze kruidenmix een paar jaar geleden ontdekt, in mijn “nooit-meer-uit-pakjes-en-zakjes-koken-fase”. Zoals te voorspellen ben ik die fase inmiddels weer voorbij, maar deze mix is wel gebleven. De kruiden heb ik eigenlijk altijd standaard in huis, dus dat is handig. En in deze kruidenmix zit véél minder zout in dan in kant-en-klaar mixen. Maar zeker niet minder smaak! Probeer het een keertje. Dat kan met de kleine hoeveelheden zoals beschreven in het recept, of in grotere hoeveelheden voor je eigen voorraad. Als de verhouding maar ongeveer klopt, zit je goed!

Benodigdheden:

 • 2 tl chilipoeder
 • 1,5 tl paprikapoeder
 • 1,5 tl gemalen komijnzaad
 • 1 tl uienpoeder
 • 3/4 tl knoflookpoeder
 • 1/2 tl zout
 • cayennepeper (optioneel)

Bereiding:

Het is echt heel simpel. Zelfs een peuter kan het:

Mik de hele bliksemse boel bij elkaar en meng. De echte die hards kunnen nog een snuf cayennepeper toevoegen. Of meer. KLAAR!

Oh, ik werk zelf trouwens nooit met theelepels maar met eetlepels, en dan x 2. Zo heb ik gelijk een voorraad voor een hele tijd. Ideaal! Toch vond ik het voor dit recept wel zo aardig om het in kleinere hoeveelheden voor je op te schrijven; zo kun je het een keertje uitproberen voordat je meteen all the way gaat.

Oh, en ik reken persoonlijk voor mijn gerechten 1 eetlepel kruidenmix per 2 personen. Kijk even wat jij het lekkerst vindt, het zal niet zo snel fout gaan.

Ga jij deze kruidenmix maken? Laat het me zeker even weten, dat vind ik superleuk! En ben je benieuwd naar meer kruidenmixen? Doe een suggestie, dan zal ik eens gaan experimenteren!

7 reacties

 • Marieke

  De zonder-pakjes-en-zonder-zakjes-fase is hier nog druk bezig 🙂

  Mexiaans gebruik ik eigenlijk nooit een kruidenmix voor:
  Uitje, knoflookje, rode peper in de pan. Bakken met wat chilipoeder, paprikapoeder en komijn. De groente die ik in huis heb erbij. Gezeefde tomaten, bonen naar keuze en mais erbij. Ff laten pruttelen. Proeven. Indien nodig wat zout of een bouillonblokje. (Als je het graag eet met kaas, zoals ik, heb je minder zout nodig, aangezien kaas erg zout is van zichzelf). Juist omdat ik de kruiden een beetje uit de losse pols erin doe, is het elke keer weer een verrassing hoe pittig ie uitvalt 😉

  Dingen waar ik wel een mix voor gebruik:
  Ras-el-Hanout voor de Arabische keuken, vooral lekker met kikkererwten en onmisbaar in Hummus recepten.
  Garam Marsala voor de Indische keuken. Onmisbaar in de Dahl met linzen.
  En technisch gezien is Kerrie natuurlijk ook een kruidenmix…
  Deze mixen koop ik nu kant en klaar, maar als jij een handige zelfmaak-variatie kent, ga ik dat misschien wel doen.

  Waar ik nog meer naar benieuwd ben zijn ervaringen van andere mensen naar het zelf maken van bouillonpoeder. Ik gebruik veel bouillonblokjes in soepen en sauzen. Zelf maken van bouillon zorgt ervoor dat je zelf in de hand hebt hoeveel zout je op deze manier binnen krijgt. Bovendien wil ik graag dat mijn bouillon vega(n) is. Maar ik vind het wel erg belangrijk dat een zelf gemaakte bouillon wel die krachtige smaak geeft die soep zonder vlees nodig heeft. Heb alleen nog niet de moed gehad hiermee te gaan experimenteren…

  • Marianne

   Ik durf het risico qua pittigheid niet te nemen. Hou zelf totaal niet van pittig eten, en het moet bij ons thuis ook nog enigszins kidsproof zijn. Dus ga ik toch voor zekerheid. Standaard kruidenmixen die ik in huis heb zijn ook ras-el-hanout, garam masala, za’atar en curry madras. Die blikjes van Jonnie Boer vind ik echt ideaal! Daar zit ook weinig tot geen zout in. Maar Jonnie Boer heeft nog geen chilimix, dus die maak ik lekker zelf 😉
   Vegan bouillon kun je vinden van Maggi, Knorr, Zonnatura (allemaal groentebouillon in blokjes) en BioToday (potje bouillonpoeder “kip”-smaak, kun je zelf bepalen hoe veel je in je soep doet!) Misschien heb je daar wat aan 🙂

 • Lydia

  Hoi Marianne, even off topic maar zou je een recept willen plaatsen voor de appelcake die je op je insta hebt staan? Ziet er verrukkelijk uit! Groetjes Lydia

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge