Groen eten,  Recepten

Recept: Appeltaarthavermout

Je zou het misschien niet zeggen met de temperaturen dit weekend, maar de herfst is toch écht aangebroken. We zitten namelijk al halverwege oktober! Oktober staat voor mij bijna synoniem aan de appelmaand, en ik eet deze vrucht nu dan ook heel veel. Hij is op dit moment overal lokaal te krijgen, misschien zelfs wel van je eigen appelboom. Lekker eten dus! Daarnaast heb ik in oktober, nu de dagen duidelijk korter worden en de nachten kouder, ’s ochtends zin in warme ontbijtjes. Op vegan gebied heb ik nog niet zo veel geëxperimenteerd met ontbijtjes, maar deze variatie op de klassieke havermout is toch wel een blijvertje. Want wie wil er nu niet ontbijten met appeltaart, maar dan verantwoord? Daarom, vandaag een recept van appeltaarthavermout!

Na een aantal ochtenden dit ontbijtje te hebben geprobeerd en gevarieerd, heb ik nu een versie gevonden waarvan niet alleen ík blij word, maar ook mijn man en dreumesdochter. Hoezee! Mijn man, die normaal gesproken verknocht is aan zijn cruesli, vond dit ook geslaagd! En mijn dreumesmeisje, dat behoorlijk kieskeurig is met haar eten, vindt zelfs haar eigen portie niet genoeg maar wil nog verder snoepen uit mama’s schaaltje. Nou, dit zijn voor mij toch wel de signalen dat het lekker is, en daarom bij dezen het recept!

Benodigdheden:

Ingrediënten voor 2 flinke porties appeltaarthavermout:

  • 100 gr havermout
  • 50 gr rozijnen
  • 2 appels in kleine stukjes
  • 4 el appelmoes (het liefst zelfgemaakt natuurlijk)
  • 400 ml plantaardige melk (ik gebruik ongezoete amandelmelk)
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • extra kaneel naar smaak
  • handje walnoten (of andere noten die jij goed bij appeltaart vindt passen)
  • optioneel, maar wel goed voor je omega 3: 2 el gebroken lijnzaad

Bereiding:

Doe samen in een pan: de havermout, rozijnen, appels, appelmoes, melk, koek- en speculaaskruiden en kaneel naar smaak. Ik doe er ook lijnzaad bij, zodat ik aan mijn omega 3 kom, maar dit is niet nodig voor het laten slagen van het recept. En heb je geen of niet genoeg plantaardige melk in huis? Je kunt ook water gebruiken of de melk aanlengen met water. De melk gebruik ik niet zozeer voor de smaak, maar vooral om de havermout lekker romig te maken.

Roer alles goed door en breng langzaam aan de kook.

Blijf af en toe in de pan roeren! (Ik vergat dit één ochtend, en toen koekte de boel nogal aan. Maar eerlijk is eerlijk, toen ik vervolgens de havermout opschepte, rook de onderkant van de pan naar die typische appeltaartkorst die een beetje aanbrandt in de oven. In mijn ogen neus helemaal niet zo’n verkeerde geur!)

Na ongeveer 5 minuten is de appeltaarthavermout ingedikt en klaar. De havermout, appel en rozijnen zijn als het goed is nu lekker zacht. Schep het eten in twee schaaltjes en garneer met extra kaneel en wat gehakte walnoten.

Ik zeg je, dit is een verantwoord maar goddelijk ontbijtje! Zo mag je elke dag appeltaart eten 🙂

Ga jij dit ontbijtje maken? Laat het me weten, en plaats een fotootje op instagram of facebook waarin je me tagt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge