Over Groene stapjes

Groene stapjes, mijn plekje op het internet waar ik stapjes in de groene richting zet, samen met mijn man en mijn dochtertjes. Een plekje dat hopelijk anderen inspireert om ook zulke stapjes te zetten, in welke vorm dan ook (op je handen, achterstevoren, van lime- tot olijfkleurig).

Mijn interesses en passies die ik online wil delen, gaan over drie dingen die volgens mij met elkaar te maken hebben: groen eten, groene kinderen en groen leven. Ik ben hier zelf sinds 2015 mee bezig, en doe dit vol vuur. Ik verdiep me hier continu in, en ontdek zo welke vormen van duurzaamheid bij mij passen. Deze zoektocht deel ik graag met jou! Ik wil je graag inspireren en tips geven om zelf ook groene stapjes te zetten, want er is ontzettend veel mogelijk!

  • Groen eten: Sinds begin april 2017 ben ik in het hoe en wat van groen eten gedoken. Er zijn al veel ervaringsdeskundigen die heel veel tips geven over een vegetarische en veganistische lifestyle (en die zijn heel nuttig!), maar er wordt niet veel geschreven over de zoektocht en worstelingen bij het omgooien van je leefstijl. Deze leerweg wil ik graag online delen, om zo de drempel voor groen eten lager te maken en anderen te stimuleren een stap in deze richting te zetten. Iedere stap die groen eten stimuleert, is namelijk prachtig.

  • Groene kinderen: Daar geef ik mijn eigen draai aan. Ten eerste ben ik voorstander van natuurlijke en niet-gemedicaliseerde zwangerschappen, voor zover dit haalbaar is. Ik heb vertrouwen in het vrouwelijk lichaam en vind het onnodig dat een zwangerschap steeds eerder en steeds meer als een medische aandoening wordt behandeld. Ten tweede sta ik achter het concept “attachment parenting” (in het Nederlands vertaald met “natuurlijk ouderschap”) dat uitgaat van het ontwikkelingsvermogen van de baby/het kind, en dus o.a. samen slapen, borstvoeding op verzoek, en dragen in een doek of zak nastreeft. En ten derde probeer ik in het volgende stadium zo groen en natuurlijk mogelijk moeder te zijn, door wasbare luiers te gebruiken, mijn kinderen op een speelse manier te leren over duurzaamheid en veel buiten te zijn als gezin.

  • Groen leven: Ik wil zorg dragen voor de schepping, oftewel: ik wil lief zijn voor mens, dier en wereld. Ik streef ernaar, zowel voor mezelf als voor mijn gezin, om een kleinere ecologische voetafdruk te krijgen en minder leed in de wereld te veroorzaken. Dat betekent dat ik op meerdere vlakken probeer groener en fair te leven: door “simpele” dingen te doen zoals afval te scheiden, maar ook door bewust na te denken over spullen die ik koop, zoals kleding, voedsel en schoonmaakmiddelen. Ook ben ik gefascineerd door minimalisme, kweek ik mijn eigen biologische groente in mijn moestuinbak, en verduurzaam ik mijn huis op verschillende manieren.

Er is heel veel te ontdekken op deze groene gebieden, zeker als jong gezin! En op deze reis wil ik jou als lezer graag meenemen. Ik wil je inspireren en tips geven. Ik wil eerlijk schrijven over mijn ambities, mijn successen en mijn falen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat zulke transparantie mensen met dezelfde ambities als ik helpt om toch die spannende stapjes in de groene richting te zetten!

Wat voor stapjes zet jij nu al en waar worstel jij mee? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en naar jouw mening en lees hier heel graag over. Laat het me daarom weten bij de comments! Oh, en heb je vragen of suggesties voor mij of voor Groene Stapjes? Stuur dan een mailtje naar marianne@groenestapjes.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge