Groen leven,  Minimalisme,  Tips

Ook een vorm van minimalisme: geen tv-abonnement

Mensen vragen ons zo vaak: Heb je deze reclame al gezien? Kijk je vanavond ook dit programma? Wat vond jij van x die gisteravond y zei bij z? Wij moeten dat soort vragen altijd ontkennend beantwoorden, want wij hebben geen tv-abonnement. Wel een tv, een hele grote zelfs (vind ik dan, mijn man vindt dat het wel meevalt…). En de tv staat ook regelmatig aan. Maar niet voor RTL of Comedy Central. Want ons tv-abonnement hebben we anderhalf jaar geleden stopgezet en weg geminimaliseerd.

Alles erop en eraan

Toen wij voor het eerst echt gingen samenwonen en verhuisden naar ons huidige huisje, schaften we alles aan wat we nodig dachten te hebben. Alles wat een standaard huishouden zo ongeveer tegenwoordig in huis heeft. Daarbij ging het om materiële dingen zoals een vriezer en wasmachine, maar ook om immateriële dingen zoals een internet- en tv-abonnement. In één, da’s wel zo handig en geeft nog korting ook. Ideaal.

Maar onze tv stond eigenlijk amper aan. Ja, hooguit zondagavond om 19.00 (ra ra ra, voor welk programma), maar verder eigenlijk niet… Als we niet aan het werk of studeren waren, besteedden we onze tijd aan onze hobby’s en niet aan het kijken naar tv-programma’s waarin we eigenlijk niet geïnteresseerd waren. Maar we betaalden wel elke maand voor ons abonnement, en ik stofte regelmatig dat kastje af dat bij zo’n digitaal abonnement hoort. En aan die dingen stoorde ik me steeds meer.

Minimaliseren

Toen we ons abonnement bijna een jaar hadden, kaartte ik de kwestie aan bij mijn man. Wat vond hij ervan om het tv-abonnement op te zeggen? We keken namelijk nooit naar de zenders waarvoor we moesten betalen. We keken alleen naar de publieke omroepen, en die zijn gratis te volgen via kabel of internet, dus daarvoor hoefden we ons abonnement niet te houden. Mijn man was het met mij eens, en daarom besloten we ons tv-abonnement stop te zetten. Ons internetabonnement behielden we wel, en ja, daarvoor moesten we vervolgens iets meer gaan betalen (afzetterij!), maar toch bespaarden we maandelijks ineens een heel mooi bedrag. Terwijl we er eigenlijk niets voor hoefden te laten!

Nu nog steeds, anderhalf jaar later, ben ik blij dat we geen tv-abonnement meer hebben. Ik mis het totaal niet. 0 komma 0. Okee, misschien 0 komma 1. Want wanneer oma komt oppassen op onze dochter, vind ik het vervelend dat zij geen tv kan kijken, mocht ze daar wel behoefte aan hebben. Maar gelukkig weet zij het inmiddels en neemt ze andere vormen van vermaak mee. En mijn man vindt het soms jammer dat hij niet meer zo goed alle sport kan volgen als voorheen. Dus voor sommige anderen mis ik het. Maar voor mezelf totaal niet. Ik ben mijn avonden niet kwijt aan kansloos zappen tussen verschillende kanalen omdat er eigenlijk niets leuks is op tv, maar ik voor mijn gevoel niets beters te doen heb. Ik word niet lastiggevallen door allerlei reclames en word dus ook niet verleid tot allerlei aankopen. Nee, ik ben ook niet echt op de hoogte van de laatste trends, maar dat was ik toch al niet… Ik ben nu eenmaal niet zo trendgevoelig.

Wat dan wel?

Maar we hebben dus wel een tv. Waarvoor dan? Voor van alles en nog wat. Het is een smart-tv (maar dat zijn ze tegenwoordig allemaal, so what’s new), en we kijken er dus YouTube op, Netflix en soms zelfs Uitzending gemist, en we gebruiken de screenshare-functie om af en toe een publieke zender vanaf onze telefoon of tablet op de tv te kunnen kijken. We spelen er zo nu en dan spelletjes op en mijn man sluit er wel eens zijn pc op aan om op een groter scherm te kunnen gamen. Hij wordt dus zeker gebruikt, maar alleen voor de dingen die we leuk vinden om te doen.

Eén van de grootste voordelen van het niet hebben van een tv-abonnement, vind ik nog wel de rust die het geeft. We hebben de keuze niet om de tv doelloos aan te zetten, en dat maakt het zo makkelijk. Ik kom niet in de verleiding om tv te gaan kijken terwijl ik mijn tijd veel beter zou kunnen besteden, omdat het gewoon niet kan. En echt, daar ben ik heel erg blij mee. Natuurlijk verspil ik alsnog wel eens mijn avonden door dan maar te gaan bingewatchen op Netflix, maar dan kijk ik tenminste wel een programma dat ik leuk vind.

Heb jij een tv-abonnement of doe je het net als ik ook zonder? Kijk je veel tv of is het meubelstuk bij jou thuis meer een permanent zwart vlak dat ruimte inneemt? Ik ben benieuwd!

11 reacties

  • Marianne

   Ja, Netflix maakt gewone tv eigenlijk sowieso bijna overbodig vind ik. Bij ons zijn er in de winter ook wel vermakelijke programma’s, maar die vind ik niet zó leuk dat ik er maandelijks geld aan wil uitgeven ?

 • Tessa

  Heel herkenbaar. Wij hebben ook al jaren geen televisieabonnement meer. We kijken nog wel dingen op Netflix en Uitzending Gemist, maar als we nu voor de televisie gaan zitten is het doelbewust om iets specifieks te kijken en niet om nodeloos te zappen. Ik mis het eigenlijk nooit.
  Tessa onlangs geplaatst…5x duurzaam winkelen bij KruidvatMy Profile

  • Marianne

   Dankjewel voor je reactie! En dus precies hetzelfde als wij 🙂 Krijg je er geen gekke reacties op, dat je wel een toestel hebt maar geen abonnement? Want dat overkomt ons wel regelmatig!

 • Anja

  Wat een goed idee. Ik kijk ook zelden naar commerciële tv, tenzij het Champions League voetbal is ofzo. Om het daar nu voor te houden? Netflix is briljant. Ik ga dit ook eens aankaarten hier! Dank voor de inspiratie en je ervaring!

 • Linda - Zaailingen

  Wij hebben nog wel een abonnement, maar ik overweeg ook op het op te zeggen. Vroeger keek ik heel veel, sinds ik blog haast niet meer en als ik dan kijk is het alleen de publieke omroep en uitzending gemist. Kan dus ook prima zonder abonnement inderdaad.
  Ik vraag me inderdaad ook af of het wel wat scheelt in de kosten, want in combinatie met internet is het toch al niet zo duur. Ik het meteen eens uitzoeken.
  Je weet trouwens wel dat Netflix totaal niet duurzaam is hè? 😛

  • Marianne

   Hahaha, ja, dat weet ik ja. Las er gisteren toevallig een blogje over bij Sofie op Tussen dromen en leven. Maar het is toch beter dan én abonnement, én Netflix 😉 Netflix zou ik niet meer zo snel opgeven ben ik bang… En Sofie gaf mij hoop, dat Netflix wel “plannen heeft” om duurzamer te worden. Hopelijk zetten ze dat door en blijft het niet alleen bij mooie woorden!
   Bij ons scheelt het trouwens ongeveer €12,- per maand. Geen gigantisch bedrag, maar op jaarbasis toch een leuk extraatje!

   • Linda - Zaailingen

    Och ja, welk zelfrespecterend bedrijf neemt zich tegenwoordig niet voor om in de toekomst ooit eens duurzaam te gaan worden. Dat moet ik eerst nog maar eens zien hoor.
    Maar inderdaad, altijd nog beter dan twee abonnementen en leuk voor de portemonnee 🙂 Ik ga het vanavond meteen even uitzoeken!

 • Larissa

  Onze huisbaas heeft een abonnement afgesloten, een basis abonnement met alleen tv via de kabel. Scheelt natuurlijk al heel veel geld. Ik merk wel dat ik snel geneigd ben om doelloos te gaan zappen. Voor ik het weet hang ik een paar uur op de bank. Mijn vriend en ik hebben het er daarom ook over gehad om later geen tv abonement te nemen! Wel ben ik gek op Netflix, die houden we er dan ook zeker in.
  Larissa onlangs geplaatst…Waar ik naar uitkijk na mijn scriptieMy Profile

  • Marianne

   Tja, als het abonnement er nou eenmaal is, is de verleiding natuurlijk ook erg groot om er gebruik van te maken. Ook als je weet dat het tijdsverspilling is ? Straks kun je er in ieder geval bewust voor kiezen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge