Groen leven,  Minimalisme

Onze November Challenge: De Minimalism Game!

Het kriebelt al een hele poos bij mij, maar het kwam er steeds niet van: minimaliseren. Het is zo fijn om te doen, en het geeft me zo’n goed gevoel. Nu ben ik zover dat ik weer een poging ga wagen, de hele maand november lang. Dan “speel” ik namelijk de Minimalism Game!

Een nieuwe poging

Nu ik zwangerschapsverlof heb en elke dag thuis ben, het huishouden doe en met de kindjes speel, zie ik steeds weer voorwerpen in ons huis liggen waarvan ik denk: weg ermee! Ik stoor me aan de spullen die ik steeds tegenkom, aan de kant moet schuiven, af moet stoffen en op moet ruimen. Doe mij maar een huis waarin de kindjes lekker ongestoord kunnen spelen. Ik wil niet steeds moeten zeggen dat ze ergens niet aan mogen komen omdat het gevaarlijk of breekbaar is.

Mijn man is echter een verzamelaar, dus het weggooien schiet niet echt op. (Maar ja, hij hoeft het niet steeds schoon te maken en op te ruimen!) Als ik voorstel een voorwerp weg te gooien, komen ineens de herinneringen boven die aan het voorwerp kleven. En dan wil hij het toch graag bewaren. Het voorwerp wordt eigenlijk nooit gezien, totdat je erover nadenkt of je het nog wel wilt bewaren. Irritant hoor!

We hebben al eens eerder geminimaliseerd, toen we net waren verhuisd. We hadden zo ontzettend veel spullen en wilden hier vanaf. En wat voelde dat goed! Al die “zooi” de deur uit en met een schone lei beginnen op ons nieuwe plekje. Aan deze ervaring herinnerde ik mijn man, want ook hij vond het toen heel fijn, en zo stemde hij ermee in om weer een poging te wagen. Om het laagdrempelig te houden en het ons gemakkelijker te maken, wil ik dit nu doen door middel van een spel: de Minimalism Game.

Wat is de Minimalism Game?

De Minimalism Game is een uitdaging die is bedacht door the Minimalists: Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. (Zij hebben ook een documentaire over minimalisme gemaakt, echt een aanrader!) Een maand lang daag je jezelf uit om spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt of niet meer wilt hebben weg te gooien. Op de eerste dag van de maand gooi je één ding weg, op de tweede dag twee, etc. Tot je op de 30e van de maand 30 spullen weggooit. In totaal gooi je dan in één maand uiteindelijk 465 spullen weg (in een maand met 31 dagen zelfs 496 spullen)!

In het begin schijnt het niet zo moeilijk te zijn, maar vanaf de derde week, als je minstens vijftien spullen moet weggooien op één dag, wordt het wel lastig. Aan de andere kant moet het ook steeds makkelijker worden om spullen weg te gooien, wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt. Dan merk je namelijk hoe fijn het is om minder spullen te hebben en hoe veel vrijheid dit geeft.

Hoe ga ik te werk?

In het begin zal ik denk ik een beetje door het huis wandelen en wat losse spullen verzamelen die ik wil weggooien. Dat zal vrij gemakkelijk gaan. Elke avond vraag ik aan mijn man of hij het ermee eens is, en dan gooien we het weg. Later in de maand zal ik wat systematischer te werk gaan, door bijvoorbeeld één kast uit te pluizen, of één kamer onder handen te nemen.

Om het mezelf iets gemakkelijker te maken, heb ik sinds afgelopen week al een aantal dingen (mentaal) opgeschreven, waarvan ik weet dat ik ze wil weggooien. Is dat vals spelen? Misschien, want het betekent dat ik ze ook nu al had kunnen wegdoen. Maar het lezen van de ervaringen van anderen leerde mij dat het écht lastig gaat worden verderop in de maand en dan kan ik wel een soort back-up gebruiken. Uiteindelijk lijkt het me toch een hele prestatie als ik 465 spullen kan weggooien in één maand tijd.

Het mooiste zou het natuurlijk zijn als de spullen niet linea recta in de container verdwijnen, maar als ze een mooie tweede bestemming krijgen. Dat is ook wel zo groen. Daarom zal ik proberen om goede spullen weg te geven, naar de kringloop te brengen of te verkopen. Hiervoor geef ik mezelf nog één maand extra de tijd. Echter, als ze op 31 december nog niet de deur uit zijn, verdwijnen ze toch echt in de kliko. Dan kunnen we met een schone lei het nieuwe jaar beginnen.

Ik zal je komende maand op de hoogte houden van mijn vorderingen via een paar blogs en updates op facebook en instagram. Volg me daar dus ook, gezellig!

Lijkt het jou wat om mee te doen? En heb jij ervaring met minimalisme? Laat het vooral hieronder even weten, dan kunnen we elkaar motiveren en tips geven!

6 reacties

 • Liza

  Dat lijkt mij ook heel tof. Ik ben ‘te laat’ met beginnen, maar er verzamelen toch veel spullen in je huis. Vaak ga ik in mijn vakantie grondig te werk, maar toch blijven er spullen in huis waarvan je denkt ??? waarom ???

 • Monique

  Ja! Dit wil ik ook! Wij hebben ook zo enorm veel ‘zooi’ die allerlei kasten en laatjes in bezit houden, waardoor er zich ook van alles op de eettafel ophoopt omdat ik er geen plek voor denk te hebben. Kreeg vandaag ook helemaal de kriebels en heb toen een krat in de woonkamer gezet waar ik vervolgens allerlei spullen die ik niet meer nodig heb in heb verzameld voor de kringloop. Binnenkort maar eens wegbrengen, nadat ik de kasten in de slaapkamers en vooral die op de zolder heb uitgedaan ?

  • Marianne

   Wat leuk! En wat goed dat je actie onderneemt! Lekker minimaliseren 🙂 Wie houdt je tegen om volgende maand de Minimalism Game te spelen. Dan kun je zelfs uiteindelijk 496 items weggooien en met een opgeruimd huis het nieuwe jaar in gaan 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge