Groene kinderen,  Wasbare luiers

Onze luierroutine

Luierroutine? Wat is nou weer een luierroutine? Je doet hem om, je doet hem af, je vouwt hem op en gooit hem in de prullenbak. Easy peasy. In ons geval komt er iets meer bij kijken. Geen gedoe hoor, dat zul je me niet snel horen zeggen, maar het is wel iets meer dan luiertje om en luiertje af.

Wij gebruiken sinds de geboorte van onze dochter wasbare luiers. Dat dikke luierkontje van haar is echt zalig om te zien. Een teletubbie-achtig achterwerk, ik vind het zo schattig! De meeste mensen kijken even raar op als ze erachter komen dat wij wasbare luiers gebruiken, maar ik vertel er graag over. Ik ben trots op onze keuze voor wasbare luiers, en vertel daarom ook graag hier over onze routine. Over de redenen en voordelen zal ik later nog een blogje schrijven, first things first.

Wij maken gebruik van het simpelste systeem dat er bestaat: good old hydrofielluiers, die we opvouwen en omgeven door een waterdicht overbroekje. Het ziet er zo uit:

2017-05-23 2
Onze luiertjes, open en dicht

Hoe doe ik de luiers om?

De hydrofielluiers vouw ik dubbel, en vervolgens in drieën. Deze langwerpige doek vouw ik weer dubbel en zo past hij mooi in het overbroekje. Ik heb dus geen luierspelden nodig om de doek vast te zetten. Onze overbroekjes kun je kleiner en groter maken met behulp van drukknoopjes, zo gaan ze de hele luierperiode mee! En het broekje doe ik ook dicht met drukknoopjes, precies zoals je een wegwerpluier vastplakt.

2017-05-23 3
Luiers opvouwen, in een paar stappen zo gedaan!

Oh ja, sinds mijn dochter vast voedsel eet leg ik wel een extra inlegdoekje in de luier voor haar ontlasting. Als ze alleen heeft geplast, kan het doekje gewoon mee gewassen worden. Als ze ook heeft gepoept, gooi ik het doekje met ontlasting weg en kan ik een poeploze luier in de wasmachine gooien. Voordat ze vast voedsel at, gebruikte ik zo’n doekje niet. Borstvoedingspoep zou namelijk zo door het doekje heen gaan, dus dat had geen zin. Dat gaf overigens niets, want deze ontlasting waste ik zo weg in de wasmachine. Klinkt misschien vies, maar het was echt geen probleem. Het loste zo op in het water, super gemakkelijk!

Wat doe ik met de vieze luiers?

In onze luieremmer zit standaard een kussensloop. Als ik een luier verschoon, gooi ik de hydrofielluier in de luieremmer. Als het overbroekje niet vies is geworden, leg ik dat te luchten, anders gaat dat mee in de emmer. Hetzelfde geldt voor het inlegdoekje. Ik maak de billen schoon met een hydrofiel washandje, en dat gaat ook mee de emmer in. De emmer staat trouwens “droog”, dus de luiers weken niet voor. Dat is beter voor de luiers en zorgt ervoor dat ze niet gaan stinken.

Als de luieremmer praktisch vol is, zijn ook de schone luiers bijna op. Dan is het tijd om te wassen. Ik til het kussensloop uit de emmer en mik het zo de wasmachine in, inclusief overbroekjes. Eerst zet ik een korte was aan. Dan vallen de luiers uit het sloop uit elkaar en zijn ze al voor een groot deel schoon. Vervolgens vouw ik de luiers écht uit elkaar en stop de hydrofielwashandjes en inlegdoekjes in een waszakje (anders komen ze wel eens vast te zitten in de rand van de wasmachine, net als sokken… irritant!). Dan gaat alles terug in de machine en voeg ik nog wat andere was toe. Dat kan prima, want alles wordt uiteindelijk gewoon schoon. En als ik toch was, dan maar meteen een goede volle wasmachine toch? Wel zo milieuvriendelijk.

2017-05-23 4
Luiers in de emmer, en wassen maar!

De schone luiers hang ik na het wassen op aan het wasrek. We hebben geen droger, dus alles droogt aan de lucht. Is beter voor de luiers en voor het milieu. Win win. Omdat het hydrofielen zijn, zijn de luiers binnen no-time droog, ideaal. Eenmaal droog, dan vouw ik alle luiers op en leg ze terug in de commode, opnieuw klaar voor gebruik.

2017-05-23 5
Luiers drogen, opvouwen en terug in de commodela. Klaar! <3

Hoe doe ik dat ’s nachts?

We hebben alleen de eerste paar weken onze dochter ook ’s nachts verschoond. Dat ging heel gemakkelijk, want als je het eenmaal gewend bent, is er geen kunst meer aan. Daarna moesten we wel maatregelen treffen zodat de luier niet verzadigd zou raken voordat het ochtend werd… Dus stoppen we iets extra’s in de luier (nog dikkere billen, jeej!), namelijk een zogenaamde “booster” van bamboe. Die kan super veel vocht opnemen, en zorgt ervoor dat ons meisje gewoon kan blijven slapen ’s nachts.

2017-05-23 6
Een dikke booster in de luier vouwen voor extra absorptie

En onderweg?

Ook als we op stap gaan, nemen we wasbare luiers mee. In de luiertas heb ik een wetbag, waarin ik in het ene vak schone luiers heb zitten, en in het andere vak de vieze luiers kan stoppen. De zak is water- en geurdicht, maar ademt wel. Ik heb ook altijd een flesje water bij me om een washandje nat te maken om de bips te poetsen. Eenmaal thuis schud ik de wetbag leeg boven de luieremmer en is de boel alweer opgeruimd.

2017-05-23 7
Schone luiers in het kleine vak, natte luiers in het grote vak

En op vakantie dan?

Ik geef toe, als we op vakantie gaan, nemen we wegwerpluiers mee. En wegwerp billendoekjes. Dan hebben papa en mama namelijk ook vakantie en dus geen zin om te wassen, te drogen en te vouwen. Heel eerlijk, thuis vind ik het geen probleem om te wassen en ervaar ik het ook niet als veel werk, maar op vakantie heb ik daar toch niet zo’n zin in. Daarbij komt dat de luiers best veel ruimte innemen en die hebben we vaak niet op vakantie. Dan dus maar wegwerp. Zo vaak gaan we toch niet op vakantie, was het maar zo’n feest 😉

Gebruik jij ook wasbare luiers voor je kindje? Of wil je dat gaan doen als je een kindje krijgt? Heb je nog vragen over onze routine? Ik hoop dat mijn verhaal je niet heeft ontmoetigd, maar juist heeft aangemoedigd om ook wasbaar te gaan luieren. Laat het me weten bij de comments!
Marianne wit

6 reacties

 • Larissa Daily Struggles

  Ik hoor steeds meer mensen over wasbare luiers. Zelf heb ik nog geen kinderen, maar ik overweeg het wel om later te gaan gebruiken. Het is milieuvriendelijk en het scheelt natuurlijk ook nog eens een heleboel geld!

  • Marianne

   Dank je wel voor je reactie 🙂 En wat goed dat je wasbare luiers ook overweegt. De redenen die je noemt, kloppen zeker! Over de redenen waarom wij wasbaar luieren zal ik nog een blogje schrijven. Er zijn er namelijk nog véél meer, bijvoorbeeld dat je kindje eerder zindelijk wordt (ook niet verkeerd toch?)!

 • resaarcle

  Zo’n kussensloop gebruiken, wat slim!! Wij gebruiken ook al een hele tijd wasbare luiers (onze 2e uk is net 2) van gPants, met bamboedoeken. Ik vind dat wassen ook geen gedoe.

  • Marianne

   Ja, een kussensloop is echt heel handig 🙂 En wat goed dat jullie ook wasbaar luieren! Bamboe heb ik ook overwogen, maar omdat dat veel langzamer droogt, kozen we toch voor katoen.

 • siger

  Klinkt goed. Achteraf had ik ook best wasbare luiers willen gebruiken. Zeker na al de goede verhalen die ik erover lees op internet nu. Maar onze kids zijn nu 2 en 3, we maken het nog maar even ( hoop ik ?) af met wegwerp.

  • Marianne

   Dank je wel voor je reactie! Ik snap heel goed dat mensen normaal gesproken voor wegwerpluiers kiezen. Die zie je nu eenmaal veel meer. Wegwerpluiers zijn de standaard in de Westerse wereld, en je moet je echt in het groene wereldje verdiepen om wasbare luiers te ontdekken. Ik hoop ook dat je kindjes snel zindelijk zijn, scheelt sowieso een hoop gedoe! En weet je, er zijn nog zoveel andere manieren om groen bezig te zijn. Echt, als je je erin verdiept, gaat er een wereld voor je open!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge