Groen leven,  Groene kinderen,  Tips,  Wasbare luiers

Ode aan de wasbare zwemluier

Gisteren zijn wij teruggekomen van een heerlijke vakantie. We gingen met ons gezinnetje een weekje naar een Brabants bungalowpark, waar we mochten genieten van het weer, de natuur, lekker eten en elkaar. Eén van de leukste dingen die we deden was zwemmen. Bijna elke dag waren we wel in het zwembad te vinden. En elke keer deed mijn man een zwemluier aan bij mijn dochter, elke dag dezelfde. Ja! In het kader van natuurlijk ouderschap en groen leven, vandaag een ode aan de wasbare zwemluier! Want wat is zo’n ding ideaal!

Eén zwemluier is genoeg

Mijn dochter vindt het ge-wel-dig in het zwembad! Lekker spetteren in het water, ronddobberen in haar zwemband, en samen met papa van de glijbaan af. En omdat zij het zo leuk vond, gingen wij bijna elke dag naar het zwembad toe om daar met haar in het water te spelen. Oh, wat zag ik daar veel kleine kindjes met blauwe plastic zakjes om hun kontjes, met daar overheen een mini-bikini of zwembroek. Die bikini’s en zwembroekjes vond ik wel schattig, maar die blauwe plastic strikjes op de heupjes waren toch een tegenvallend gezicht. Waarom niet een wasbare zwemluier, in plaats van elke keer dat je het water ingaat een nieuw plasticje?

Tegelijk met de aanschaf van onze gewone wasbare luiers (lees hier onze luierroutine) kochten we ook een wasbare zwemluier voor ons meisje. Hij werkt volgens hetzelfde systeem als de gewone overbroekjes van onze luiers. De luier gaat vast met drukknoopjes en is ook in grootte verstelbaar met de drukknoopjes. Omdat de luier meegroeit met het kindje, draagt mijn dochter sinds haar geboorte steeds dezelfde luier als ze het zwembad (of de zee) in gaat. Voordelig in de kosten, en vriendelijk voor het milieu!

Hoe werkt een wasbare zwemluier?

Een gewone luier werkt absorberend en zuigt de urine die je kindje verliest op. Bij een zwemluier werkt dit iets anders. Deze zuigt geen vocht op, want dan zou de luier veel te zwaar worden in het water. Hij laat dus wel urine door, maar vangt toch de ontlasting op. Niet dat kindjes vaak poepen als ze in het water zijn, maar het kan natuurlijk een keertje gebeuren, en dan is het wel zo hygiënisch als er geen drolletjes in het water gaan drijven 😉 De luier sluit daarom ook met elastiek rond de billen en beentjes om lekkage te voorkomen.

Tot zover de werking van de zwemluier in het algemeen. De wasbare zwemluier is er daarnaast op gemaakt om uit te spoelen of uit te wassen na een zwembeurt, op te drogen (het liefst aan de waslijn, maar het kan vaak ook in de droger), en opnieuw aan te trekken. Dit drogen gaat heel snel. Ook als het kindje gepoept heeft, kun je de ontlasting uit de luier weggooien, de luier schoonspoelen en opnieuw gebruiken. Echt, het is zo simpel als een poep en een scheet!

Wasbare zwemluiers worden door verschillende merken gemaakt en zijn verkrijgbaar in heel veel varianten. Google maar eens. De meeste groeien met je kindje mee, en ze zijn te krijgen in allerlei leuke, stoere en lieve printjes. Onze dochter draagt over haar zwemluier niet nog een badpak of zwembroek, omdat haar luier op zichzelf al zo leuk is om te zien. Van binnen is hij gevoerd met fleece-stof, zodat hij zacht aanvoelt op de huid. Dat lijkt me pas comfortabel zwemmen 🙂

Écht getest!

Het was ons nog nooit eerder overkomen, maar deze vakantie was het raak. Tijdens een bezoekje aan het zwembad deed mijn dochter een grote boodschap. Zonder het verhaal in al te veel “geuren en kleuren” te vertellen, kan ik je wel even uitleggen hoe wij vervolgens met dit akkefietje zijn omgegaan. We merkten het meteen, omdat we ons meisje inmiddels redelijk goed kennen en haar gezichtsuitdrukkingen kunnen lezen. Dus we zijn uit het water gegaan, snel naar het kindertoilet. Daar deden we de luier uit en gooiden we hem leeg in de pot. Doortrekken, en vervolgens de luier een paar keer flink goed uitspoelen in schoon water. Echt, de luier was weer helemaal schoon en kon zo terug om haar billen. Ja, het was wel even schrikken, zo’n koude luier, hahaha, maar dat was snel weer over toen we opnieuw het water in gingen. Ze speelde vrolijk verder alsof er niets was gebeurd. Eind goed al goed.

Ik spreek dus uit ervaring als ik je zeg dat een wasbare zwemluier heel goed werkt. Hij vangt echt de ontlasting op, en is echt weer schoon te spoelen naderhand. Hij wordt steeds weer brandschoon en fris, en je kindje heeft jarenlang plezier van één luier.

Gebruik jij ook wasbare zwemluiers voor je kindje of zou je dat willen doen? Had je er al eens van gehoord? Laat een reactie achter, dat vind ik heel erg leuk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge