Borstvoeding,  Groene kinderen

Net begonnen met borstvoeding? Mijn tips bij struggles!

Borstvoeding geven is geweldig. Maar het is niet altijd makkelijk en het gaat niet vanzelf, zeker niet in het begin. Zelf heb ik al een hoop struggles meegemaakt, maar gelukkig ook altijd weer opgelost. Vandaag deel ik wat tips met je, voor problemen die je in de eerste periode kunt tegenkomen.

Ik heb mijn oudste dochter 16 maanden mogen voeden en voed mijn jongste inmiddels alweer 3 maanden. Ik heb borstvoeding gegeven toen ik zwanger was en allerlei kwaaltjes en pijntjes meegemaakt. Gelukkig is het mij ook altijd gelukt om ze te overwinnen. Hoe lang of hoe kort je ook borstvoeding geeft, moeilijke momenten zullen er komen. Maar ook jij kunt er weer overheen komen, zeker met mijn tips!

Tepelkloven

In het begin is jouw borst het niet gewend dat er een baby aan zuigt. En als je kindje niet precies weet hoe hij jouw tepel in zijn mond moet nemen, dan zuigt hij er verkeerd aan en krijgen je borsten het zwaar te verduren. Het gevolg: pijnlijke wondjes. Wat te doen tegen de kloven die in je tepel kunnen ontstaan?

Toen ik nog niet veganistisch was en mijn eerste kindje kreeg, haalde ik Purelan van Medela in huis. Dat is pure lanoline, oftewel wolvet afkomstig van schapen. Dit megavette zalfje werkte echt perfect tegen tepelkloven. Ik zou het nu niet meer kopen omdat het een dierlijk product is, maar het werkte wel echt heel goed. Mijn kloven verdwenen als sneeuw voor de zon!

Liever geen Purelan? Dan raad ik je aan een plantaardige vettige zalf op je tepels te smeren. Het liefst wel een natuurlijke, waarbij het niet erg is als je kindje er iets van binnenkrijgt.

Wat ook helpt, is een tepelhoedje. Dit is een siliconen schildje dat je over je tepel plaatst. Je kindje kan dit in zijn mond nemen en melk uit je borst halen, maar je tepel wordt ontlast. Zo kunnen de wondjes rustig genezen.

Lekkende borsten

Als je borsten na een paar dagen echt melk gaan produceren, kunnen ze gaan lekken. Ontzettend vervelend en bovendien GENANT. Ik heb er elke voeding last van, als ik mijn dochter hoor huilen en weet dat ze honger heeft, of als het te lang geleden is dat ik heb gevoed en mijn borsten als het ware overstromen. De melk begint dan spontaan te stromen.

Hier kun je twee dingen tegen doen. Ik draag altijd zoogcompressen in mijn beha, en raad je aan om wasbare te gebruiken. Ze zijn een stuk milieuvriendelijker dan wegwerpcompressen, ze zitten veel comfortabeler en ze zijn uiteindelijk voordeliger. Compressen vangen de melk uit je borsten met gemak op en houden je kleding droog.

Een keertje geen compressen in? Dan kun je altijd de “deurbel”-truc proberen. Je drukt dan je tepel in alsof je op een deurbel drukt. De melktoevoer stopt dan. Geen natte bende meer!

Borstontsteking

Soms raakt er een melkkanaaltje of melkklier verstopt. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals stress, een strakke beha of een borst die niet regelmatig of volledig leeggedronken wordt. Het verstopte kanaaltje stroomt als het ware over binnen in de borst en irriteert het borstweefsel. Er ontstaat een zere, harde plek in je borst en andere narigheid. Ik krijg bij een (dreigende) borstontsteking koorts, spierpijn en een koud gevoel. Het moge duidelijk zijn dat je een borstontsteking daarom het liefst wilt voorkomen. Dus wat te doen?

Eigenlijk ben je gewoon ziek, dus luister naar je lichaam en rust uit. Daarnaast is het heel belangrijk dat je de ontstoken borst goed en regelmatig leegt door je kindje te laten drinken en door eventueel te kolven. Het helpt om de zere plek warm te maken en te masseren, hoe pijnlijk ook. En laat je kindje drinken met zijn kin in de richting van de zere plek, dan wordt daar de melk beter weggedronken.

Het allerbelangrijkste is dat je blijft doorvoeden. De melk moet uit de borst om de ontsteking te stoppen, dus ophouden met borstvoeding geven is geen oplossing. Is het te pijnlijk om je kindje aan te leggen? Leg je kindje dan eerst aan aan de andere borst, totdat de melk in je zere borst begint te stromen. Dan kun je je kindje aan de zere borst leggen en gaat het drinken makkelijker.

Regeldagen

De eerste dag is de maag van je kindje zo groot als een knikker. Er is dus niet veel melk nodig om hem te vullen, maar met elke voeding wordt de maag groter en is er dus meer melk nodig. Dit gaat over het algemeen heel geleidelijk en je borst gaat vanzelf meer melk produceren, maar soms is de behoefte aan melk ineens veel groter. Het is alsof je kindje een groeispurt doormaakt, nooit verzadigd lijkt en ontevreden blijft na een voeding. Je kindje wil meer melk, en zal daar ook om blijven vragen.

Jij kunt nu bang zijn dat je niet genoeg melk hebt. Je kindje heeft duidelijk honger, maar jij kunt niet geven wat hij wil! Toch blijft borstvoeding een kwestie van vraag en aanbod. Als je kindje dus om meer vraagt, ga jij ook vanzelf meer maken. Alleen gaat dit niet direct. Er is een moment dat vraag en aanbod even niet synchroon lopen, maar als je je kindje blijft voeden, trekt dit vanzelf weer recht.

Mijn tip is om te luisteren naar de vraag van je kindje. Blijf hem aan de borst leggen, ook als dit meerdere keren per uur is. Geef hem wat je te bieden hebt, dan wordt de hoeveelheid melk vanzelf meer. Ik weet dat de onzekerheid op dit soort momenten echt killing is, been there done that. Maar het komt goed, je zult echt meer melk gaan aanmaken. Als je maar doorzet.

Ik hoop dat ik je met mijn tips een beetje gerustgesteld heb als je borstvoeding geeft of wilt geven. Het is niet altijd makkelijk, maar veel problemen kunnen zeker opgelost worden! Heb jij nog andere tips of wil je tips voor andere situaties? Laat het hieronder weten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge