Groene kinderen,  Zwangerschap

Natural Family Planning, de natuurlijkste (anti)conceptie

In het kader van natuurlijk ouderschap een blogje over een onderwerp dat daar eigenlijk aan voorafgaat. Een blogje over op een natuurlijke manier wel of juist niet zwanger worden. Ik begrijp heel goed dat dit een gevoelig onderwerp is, en dat zwanger worden geen vanzelfsprekendheid is. Maar ik ben er wel van overtuigd dat een natuurlijke methode om je vruchtbaarheid in de gaten te houden bevorderlijk is voor je kansen op een zwangerschap. Daarom schrijf ik vandaag over een “alternatieve” (anti)conceptiemethode, namelijk natural family planning.

Disclaimer: ik heb geen medische achtergrond en schrijf deze blog ook niet met de bedoeling medische kennis te geven. Ik wil graag mijn eigen ervaringen wat betreft dit onderwerp delen en het onderwerp bespreekbaar maken. Als je er naar aanleiding van mijn blog iets mee wilt gaan doen, raad ik je aan je hier eerst verder in te verdiepen.

De pil tijdens mijn puberjaren

Zelf begon ik een anticonceptiepil te slikken toen ik 15 jaar was. Ik koos daar toen voor om vooral praktische redenen: om precies te weten wanneer ik ongesteld zou worden, om af en toe een beetje te kunnen sjoemelen met mijn menstruatie en om mijn puberale hormonen “onder controle” te houden. Ik wist verder eigenlijk niets af van hormonen in de pil en bijwerkingen. Mijn leventje ging gewoon door en de pil veranderde niets aan mij.

Ik heb de pil 7 of 8 jaar geslikt denk ik. Ik weet het niet precies meer. Halverwege deze periode ben ik overgestapt op een andere pil, ik weet niet eens meer waarom. Maar toen ik 22 was, kwam ik opeens allerlei informatie tegen op internet over de kwade dingen die de anticonceptiepil met zich meebrengt. Hormonale verstoringen in je eigen lijf, stemmingswisselingen, verstoorde menstruatiecycli, en ga zo maar door. Wat een ellende allemaal! En ook al had ik dus zelf niet het idee dat ik veel bijwerkingen had van de pil, toch zette het me wel aan het denken. Ik wilde geen onnodige hormonen meer in mijn lijf, en besloot te stoppen met slikken.

Geen hormonen meer voor mij

Maar wat dan? Een spiraaltje wilde ik niet laten plaatsen, want dat zou in principe voor langere tijd blijven zitten en dat wilde ik ook niet. Condooms vind ik ook maar een gepruts, dus nee, dat was ook een no-go. Toen kwam ik op een anticonceptiemethode die natural family planning heet, een volledig natuurlijke methode, zonder enige poespas aan of in je lichaam. Bij deze methode gaat het erom dat je als vrouw goed let op je lichaam gedurende je cyclus, omdat je lichaam subtiele signalen geeft wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Daar was ik wel benieuwd naar!

Ik stopte dus met de pil, en moest mijn lichaam een paar maanden de tijd geven om te “ontpillen”. Die hormonen, waaraan mijn lichaam zo’n lange tijd gewend was, moesten mijn lichaam eerst volledig verlaten. Pas dan doet je lichaam weer helemaal uit zichzelf wat het zou moeten doen, en wordt de methode dus betrouwbaar. Ik merkte echter al wel meteen verschil toen ik stopte! Ongemerkt had de pil toch meer invloed op mij gehad dan ik had gedacht. Niet heftig hoor, maar ik merkte wel dat mijn huid rustiger werd zonder pil en dat ik veel minder last had van stemmingswisselingen, vooral rond mijn vroegere “stopweek”. Ik kreeg wel wat meer menstruatiekrampen, maar ja. Die nam ik voor lief, ze waren namelijk goed te dragen. Nee, geen hormonen meer voor mij, ik wilde mijn lichaam leren kennen zoals het functioneerde.

Natural family planning

Toen ik volledig was “ontpild”, begon ik mijn lichaam beter in de gaten te houden in verband met signalen omtrent vruchtbaarheid. Ik mat mijn cyclus, en die duurde exact 28 dagen. Echt, je kon er de klok op gelijk zetten (superfijn!). Nu heb je je eisprong 14 dagen voor de eerste dag van je volgende ongesteldheid. 5 dagen daarvoor tot 1 dag daarna ben je vruchtbaar.

Naast deze kalenderberekening zijn er nog meer dingen die je kunt doen om te kijken of je vruchtbaar bent (of bent geweest). Spoiler alert: hier wordt het intiem ๐Ÿ˜‰

 • Je kunt het slijm uit je baarmoederhals inspecteren, want dit is anders van kleur en structuur op je vruchtbare dagen. Dan is het elastisch en doorzichtig, in tegenstelling tot op je onvruchtbare dagen. Handig trucje van moeder natuur om eventueel zaad een handje te helpen. Na het een paar cycli te hebben onderzocht, herken je vanzelf het verschil.
 • Je kunt voelen hoe je baarmoedermond aanvoelt. Op je vruchtbare dagen ligt deze hoger en is deze geopend en zachter, op je onvruchtbare dagen ligt hij lager, is hij gesloten en voelt hij hard.
 • Je kunt je lichaamstemperatuur dagelijks om dezelfde tijd meten. Op het moment van je eisprong daalt hij een beetje, en de dagen daarna stijgt hij juist tot 0,5 graden. Zo weet je wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden. Daar heb je in de maand zelf natuurlijk niet zo veel aan, want dan is het al voorbij, maar wanneer je een regelmatige cyclus hebt, kun je na een paar maanden wel berekenen wanneer je eisprong dus plaatsvindt.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een ovulatietest doen om te kijken of je vruchtbaar bent (maar meestal geeft zo’n test alleen je meest vruchtbare dagen aan, en de dagen waarop je minder vruchtbaar bent–maar dus niet onvruchtbaar!–niet), en het is voor sommige vrouwen mogelijk om hun eisprong te voelen.

Betrouwbaar?

Als je je bezighoudt met de meeste of al deze symptomen (hoe meer hoe beter), is natural family planning een heel betrouwbare (anti)conceptiemethode, net zo betrouwbaar als de pil of condooms. Hij werkt zowel wanneer je niet zwanger wilt worden, als wanneer je dat juist wel wilt. Dat is een groot voordeel! Natuurlijk is het een “investering”, om elke dag als vrouw je lichaam zo te moeten inspecteren, maar ik vind het eigenlijk vooral interessant en van meerwaarde om mijn eigen lichaam zo goed te kennen. En het is, wanneer je niet zwanger wilt worden, misschien een nadeel dat je een aantal dagen in de maand geen gemeenschap kunt hebben. Maar er zijn natuurlijk genoeg andere opties, of je gebruikt tijdens die dagen toch een condoom.

Kende jij natural family planning al? Lijkt het je wat als (anti)conceptiemethode, of gaat jouw voorkeur uit naar iets anders? Laat het me weten bij de comments!

2 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Natuurlijker kan echt niet he? Ik ben al honderd jaar aan de pil, heb geen bijwerkingen (dat ik weet) en vind het nogal handig om menustraties te plannen (lees: overslaan), maar ik ben toch ook wel nieuwsgierig of mijn lichaam, stemming en van alles eigenlijk anders zijn dan het nu lijkt. Eigenlijk kom ik er niet echt uit of ik nou wel of niet wil stoppen en intussen slik ik maar weer door. Dit soort verhalen zetten me wel aan het denken hoor!

  • Marianne

   Precies mijn situatie van toen eigenlijk! Het is natuurlijk helemaal je eigen keuze, maar ik zou me er toch nog eens extra in verdiepen als ik jou was. Ik ben echt heel blij met mijn keuze om te stoppen, en om mij heen hoor ik ook alleen maar positieve ervaringen als vrouwen stoppen met slikken. Er zijn ook genoeg andere opties dan de pil. Natural family planning is inderdaad echt het meest natuurlijk, maar zo rigoureus hoef je niet direct te gaan ๐Ÿ˜‰

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge