Groen leven,  Moestuinavonturen

Moestuinavonturen: mei

Eén van de dingen die ik zo fijn vind aan de lente en zomer, is dat het weer tijd wordt om buiten te zijn. Maar wat kun je buiten doen? Wij hebben een achtertuintje bij ons huis, en daar probeer ik elk jaar weer het beste van te maken. Het is wel een apart tuintje hoor, we kunnen de tuin bijvoorbeeld niet zien vanuit het huis. Dat maakt het ook niet zo aantrekkelijk om hem mooi te maken. Sjieke tuinmeubels hebben we bijvoorbeeld niet, maar we hebben vorig jaar wel wat gras gezaaid. En de tuin functioneel gebruiken, dat kan natuurlijk ook! En daarom probeer ik nu al 3 jaar elk voorjaar een moestuintje te maken.

Ik vind tuinieren wel leuk, maar niet zo makkelijk; elk jaar mislukt er wel wat. Maar gelukkig lukt er elk jaar ook genoeg. Om andere “groentjes” in de moestuin een beetje moed in te spreken, wil ik je graag meenemen op mijn moestuinavonturen van dit jaar. Elke maand een update met wat ik heb gedaan, en wat er is (mis)lukt. Het is heel basic hoor, echt een beginnerstuintje van een mama die daarnaast ook veel andere dingen te doen heeft. Dat geeft niet, ik geniet er wel van. Laten we beginnen met de maand mei.

Ja, ik begon laat dit jaar. Andere jaren was ik in maart al druk bezig met onkruid wieden en de grond een beetje lucht te geven, maar dat schoot er dit jaar bij in. Dus in mei ging ik toch nog maar heel gauw aan de slag, voordat het te laat zou zijn voor mijn moestuintje! Het onkruid van het hele najaar moest er nog uit, en dat was een grote klus! Gelukkig werd ik goed geholpen door mijn eenjarige assistente, die het handharkje en de schoffel geweldig vond, en ook wel eens wilde proeven waar die zwarte korreltjes nou eigenlijk naar smaken…

Zoals je ziet is ons moestuintje opgedeeld in 4 delen, 2 met wandjes en 2 zonder wandjes. Op de twee vakken met wandjes kunnen we een venster plaatsen, waardoor er een soort kasje ontstaat. Hebben we niet zelf bedacht hoor, maar dit was er al toen wij hier kwamen wonen en wij maken er dankbaar gebruik van, echt super handig!

Maar het is hard werken, al dat onkruid verwijderen, en dus hadden we ook af en toe een beetje pauze nodig. Lekker in het gras bij ons appelboompje een verse smoothie drinken dus!

Nou, ik heb de tuin na afloop een paar dagen laten rusten en op adem laten komen, zodat hij helemaal klaar was voor de nieuwe zaadjes. Toen het eenmaal zover was, heb ik de grond nog één keer omgeschoffeld en de zaadjes gezaaid. Ik heb het als volgt opgedeeld:

  • Bak 1 (in de hoek): 5 zaadjes voor courgetteplanten. Die zullen niet allemaal uitkomen, maar dat hoeft ook niet, want als het goed is worden die planten gigantisch. Als we er uiteindelijk twee hebben, ben ik helemaal blij!
  • Vak 2 (richting het gras): Achterin komen cherrytomaatjes, die ik eerst binnen opkweek. Daarnaast zaai ik een paar kroppen sla, en daarnaast wat worteltjes.
  • Vak 3: Een heel vak vol met peultjes <3 Ik zet alvast wat stokken neer, en om elke stok begraaf ik 4 zaadjes. Dan kunnen de peultjes straks langs de stokken omhoog klimmen.
  • Bak 4: Dit wordt de kruidenbak dit jaar. Basilicum, tijm, munt, bieslook en peterselie. Oh, en kervel, om heerlijke soep van te kunnen maken.

Nou, schitterend resultaat toch? Nu hopen op én zon, én regen, en dan ga ik hopelijk weer een schitterend moestuinseizoen tegemoet!

Inmiddels is het begin juni en is het tijd om de balans van de maand mei op te maken. Hoe ziet de moestuin er nu uit? Wat is er uitgekomen en wat niet? Nou, ik kan je vertellen, tot nu toe heb ik dit jaar nog niet zo veel succes, hahaha. Andere jaren zagen er zeg maar “rooskleuriger” uit. In geen enkel vak willen de plantjes zichzelf aan mij laten zien, ze zijn wat verlegen. Alleen de peultjes hebben er zin in! Die zijn bijna allemaal uitgekomen en zoeken hun weg al naar de stokken. Dat is wel heel mooi om te zien! Oh, en de tomaatjes zijn ook bijna groot genoeg om naar buiten te gaan, maar die hebben al die tijd heerlijk binnen kunnen staan tot nu toe.

Zie die peultjes enthousiast groeien! En de andere vakken nog grijs en kaal zijn! Nou ja, het is op zich geen wonder, als ik heel eerlijk ben. De laatste weken van mei waren nogal heftig voor de tijd van het jaar. Veel zon, veel hitte, en weinig regen. Ik heb mijn zaadjes af en toe nog wel wat water gegeven, laat op de avond en vroeg in de ochtend, maar het heeft nog niet mogen baten. Ik denk dat ik in de andere vakken maar opnieuw begin. Dat ga ik dit weekend doen, en dan kan ik je hopelijk volgende maand een iets groener resultaat laten zien. Spannend!

Ik hoop dat mijn groenten willen lukken dit jaar, en dat ook mijn appelboompje wat vruchtjes wil dragen. Dan kan ik heerlijk groen genieten van gezond eten deze zomer en herfst! Heb jij ook een moestuin? Of geniet je meer van een siertuin met fijne tuinmeubels? Doe ik iets helemaal verkeerd en heb je goede tips? Laat het me weten bij de reacties!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge