Groen leven,  Moestuinavonturen

Moestuinavonturen: juni

Een maand geleden deelde ik mijn eerste moestuinavonturen met je. Omdat ik graag elke maand vertel wat er zoal in mijn tuintje gebeurt, is het nu weer tijd voor de volgende update: mijn avonturen van juni! Het was een maand met ups en downs, vanwege enorme hitte, veel zonneschijn maar ook harde wind en regen en onze vakantie. Kijk je mee hoe het mijn moestuin is vergaan?

Mijn tuintje zag er aan het begin van deze maand zo uit:

Zoals je kunt zien, wil het nog niet echt lukken. De peultjes willen wel, maar de andere zaadjes hebben hun werk niet goed gedaan. Oh, mijn cherrytomaatjes die ik binnen aan het opkweken ben trouwens wel, dus die gaan binnenkort ook de tuin in om de boel wat groener te maken.

Ik besluit een nieuwe poging te wagen met zaaien. Ik spit de grond opnieuw om, maak hem goed nat in verband met de warmte van deze dagen, en zaai opnieuw mijn vakken vol. Iets minder scheutig dan de vorige keer, misschien dat dat er ook mee te maken had dat de boel niet wilde ontkiemen. Elke avond die volgt, giet ik steeds een gieter leeg boven mijn moestuin, in de hoop dat de zaadjes nu wel uit zullen komen.

Ook leg ik mijn mooie glazen platen op twee vakken, om een soort kasjes te creëren en zo mijn kruiden en courgetteplanten een handje te helpen. Ik haal voorzichtig de tomatenplantjes uit elkaar en plant die bij de andere planten in de tuin. Ik kon ze niet langer in het kleine potje laten zitten, daarvoor werden ze te groot. Nu hopen dat ze een beetje willen!

Omdat we nu een weekje op vakantie gaan, haal ik de glazen platen van de vakken af. Zo krijgen mijn plantjes in ieder geval water als het gaat regenen. Er is niemand om voor ze te zorgen, dus ik hoop er het beste van. Laat de natuur zijn werk maar een weekje doen!

Als we terugkomen, is er een hoop veranderd, leuk en minder leuk! Het weer heeft enigszins meegewerkt, wat ervoor heeft gezorgd dat mijn peultjes enorm zijn gegroeid, en dat er zelfs een courgetteplantje is ontstaan! De andere plantjes willen helaas niet echt. Voor mijn cherrytomaatjes was het weer blijkbaar toch niet zo optimaal, want die zijn helemaal verschrompeld en verdwenen. Helaas, maar het viel ook wel een beetje te verwachten. Cherrytomaten zijn namelijk groenten die veel zorg nodig hebben, en die heb ik ze niet kunnen geven. Nu doorgaan met wat er wel boven is gekomen, dus ik bind snel de peultjes op om ze een beetje te ondersteunen.

De week die volgt, is er een van harde wind. En laat ik er met mijn zwangere hoofd nu niet zo goed over nadenken waar ik mijn glazen platen stal terwijl het hard waait… Als ik op een ochtend thuiskom van de sportschool, is één van de platen omgewaaid, dwars door de voet van de parasol heen… Niet slim Marianne, niet slim. Eén van de ruitjes is nu dus aan diggelen, dag broeikaseffect. Nou ja, scherven brengen geluk, denk ik nu maar. Wie weet brengt het mijn moestuin uiteindelijk iets goeds 😉

De laatste week van juni is het tijd om voor het eerst te oogsten. Ja ja, je leest het goed. Mijn peultjes hebben al mooi in de bloei gestaan, en er zitten nu zowaar boontjes aan de planten die groot genoeg zijn om afgesneden te worden! Dus maandagavond ga ik er eens enthousiast voor zitten. Eerst opnieuw opbinden, want ze groeien echt hard. En dan afsnijden maar. De opbrengst? 75 gram peultjes 🙂 Ik heb ze gewassen, gedopt en ingevroren, en nu wachten ze tot ze bereid zullen worden in een heerlijke vegan maaltijd <3

En je zult het niet geloven, maar gisteren kon ik wéér oogsten! Mijn peultjes hebben er echt zin in dit jaar. De opbrengst? 40 gram. Die heb ik bij de andere peultjes gevoegd, zo krijg ik echt een mooie voorraad. Natuurlijk zou ik ze liever direct vers eten, maar ze passen niet in het menu van deze week. Dus zullen ze nog even moeten wachten, daar worden ze vast niet minder lekker van.

Tot zover mijn avonturen van deze maand! Ik denk dat ik het dit jaar zal moeten doen met peultjes (maar dan wel heel veel peultjes, jammie!) en een courgetteplant. Oh, en basilicum! Ja ja, want die laat zich de laatste week toch ook ineens zien. Niet van harte, maar wel voorzichtig. Schattig toch 🙂

Heb jij ook een moestuin? Of een moesbalkon misschien? Heb je tips en tricks voor mij om toch een grotere opbrengst te krijgen dit jaar? Laat het me weten!

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge