Groen leven,  Moestuinavonturen

Moestuinavonturen: juli

Zie mijn mooie vriezerverzameling peulen! Echt, time flies! Ik heb er inmiddels al zo veel geoogst 🙂 In mei begon ik je te vertellen over wat ik allemaal uitspook in mijn moestuintje, in juni zag je de eerste resultaten en nu is juli alweer voorbij! Tijd dus voor update nummer 3. Juli was eigenlijk lente-achtiger dan het warme juni, maar mijn plantjes vonden dat wel prettig volgens mij. Kijk je mee naar wat er allemaal is gebeurd? Want er waren een paar aangename verrassingen!

Begin juli is het flink onstuimig weer en de vele en harde regen doet mijn tuintje goed. De grond zuigt al het regenwater gulzig op, en dat resulteert in flink wat grotere planten en een paar mooie peulenoogsten.

Het valt niet mee om met een steeds groter wordende buik de tuin in te gaan en er lekker voor te gaan “zitten”, op hurken of knieën. Hier zie je me bezig wat peultjes te plukken, zittend op de rand van één van de moestuinbakken. Rond en gezond.

Heel gemakkelijk is het trouwens niet om de peultjes allemaal te ontdekken. De kleur van de peultjes is namelijk precies gelijk aan die van de stengels en bladeren van de plant. Echt, het is af en toe een ware zoektocht! Kun jij er een paar ontdekken?

De regen heeft mijn courgetteplant goed doen groeien. Er ontstaan al wat knoppen van bloemen!

Ook de basilicum is goed gegroeid, terwijl ik juist had gevreesd dat deze plantjes het slechte weer niet zouden overleven. Ze blijven toch kwetsbaar, maar ze hebben de neerslag goed doorstaan. En hoe! Echt, ik heb nog nooit zulke grote basilicumblaadjes gezien. En lekker dat ze ruiken en smaken!

Ik ben nog druk bezig met werken voordat ik met zwangerschapsverlof ga, maar ik wil toch ook graag genieten van mijn mooie tuintje. Vandaar dat ik hier op een mooie dag lekker ga zitten werken, telt dit ook als werken in de tuin?

Mijn man heeft vrij en is zo lief om mij wat werk uit handen te nemen. Hij wiedt flink wat onkruid (wat ik overigens doodeng vind, want kijk toch uit voor mijn kwetsbare kruiden en groenten!) en maait het gras met onze nieuwe grasmaaier. Tot nu toe knipte ik altijd het gras met een grasschaar. Ja, echt! In het kader van minimalisme vond ik het niet nodig een grasmaaier aan te schaffen voor die 4 mgras. Maar mijn man had daar geen zin meer in en kocht toch een grasmaaier. Nu vindt ook hij het prima om het gras te maaien, en dat is weer fijn voor mij!

Op een ochtend loop ik de tuin in om wat afval weg te gooien, en zie ik in mijn ooghoek ineens iets geels. Wat blijkt? De eerste courgettebloem! Mooi hè 🙂

Omdat het nu wel echt zwaar wordt om veel in de tuin te doen, helpt mijn man me aan het einde van deze maand nog even met de peultjes opbinden. De lieverd 🙂 Scheelt mij een hoop gezucht en gesteun!

Wel oogst ik zelf weer de nodige peultjes, en die kan ik je nu trots laten zien terwijl ze op mijn buik rusten.

En kijk eens naar de rest van mijn tuintje: de inmiddels redelijk grote courgetteplant vol met bloemen,

de basilicum in volle glorie,

en toch een paar worteltjes! Dat is een leuke verrassing, ben benieuwd wat daarvan wordt!

Oh, en last but not least, de laatste geplukte peultjes verwerk ik nog in een heerlijke kokos-linzendahl. Zo kleurrijk, en echt zalig om te mogen genieten van verse eigen oogst <3

Dit is nu mijn tuintje. Hoewel niet alles wat ik heb gezaaid wil meewerken, ben ik toch heel tevreden met de gewassen die het wel doen. En heel eerlijk? Ik ben stiekem ook wel blij dat niet alles is gaan wortelen, want het tuinieren wordt wel erg zwaar nu ik ruim 7 maanden zwanger ben. We zullen zien hoeveel ik komende maand nog gedaan krijg!

Hoe heeft jouw moestuin, moesbalkon of moesbak het in juli gedaan? Lukt het bij jou een beetje? Laat het me vooral weten, ik vind het leuk om andere verhalen te lezen!

9 reacties

 • Marloes

  Peultjes zijn zo lekker <3 Erg leuk dat je zo je eigen moestuintje hebt! Wij hebben een mini-terrasje voor ons huis, waar we het eerste jaar helemaal niks mee gedaan hebben. Dit voorjaar maar besloten gewoon alles te betegelen, want we zijn lui, haha. We hebben wel een hop-plant staan waar mijn vriend ooit bier mee hoopt te maken :')
  Als we later in een groter huis wonen, wil ik wel graag een mooie, groene tuin. Een tomatenplant lijkt me zo leuk.
  Marloes onlangs geplaatst…Best Friends TagMy Profile

  • Marianne

   Ja, peultjes zijn goddelijk! Maar in de supermarkt schreeuwend duur, dus loont het extra om ze zelf te verbouwen 😀
   Jij hebt blijkbaar niet zo veel vertrouwen in het hopbier van je vriend, maar als hij het leuk vindt, lekker laten gaan toch! Je hebt er nu in ieder geval een plant aan 😉
   Een tomatenplant lijkt mij ook leuk, maar vergt veel onderhoud. Het is een moeilijke groente, in ieder geval in de volle grond. Omdat hij niet goed kan tegen water op de bladeren (dus regen), en de tomaten snel gaan rotten… Maar, als het lukt, is het natuurlijk extra leuk! <3

 • Sandra

  Oeeh wat onwijs leuk zo’n moestuin! Ik wil dit ook als ik samenwoon met mijn vriend. Echt super leuk om je eigen peultjes te kunnen eten, haha. En yay voor de eerste courgette bloem! ?

  • Marianne

   Dankjewel voor je reactie! Ik ben zo blij dat we een tuintje hebben waarin ik mijn eigen groenten kan verbouwen, dat was echt een dikke plus toen we besloten dit huisje te huren 🙂 Hopelijk in ons volgende huis ook, maar als dat een appartement mocht worden, dan ga ik het zeker op het balkon proberen! Er gaat niets boven je eigen gewassen!

  • Marianne

   Al is het maar in één pot 😉 Nee hoor, maar hoe klein je tuintje ook is, elke groente die je erop kunt verbouwen is leuk. Mijn tuintje is ook niet zo groot, ik denk 5 m2? Eerder had ik al een tuintje van 1 m2, en zelfs daarvan had ik een leuke oogst! Dus laat je volgend jaar vooral niet tegenhouden!

 • Sara

  Wat leuk om je moestuin avonturen te lezen! 🙂 Zelf heb ik ook een moestuin ik kan zo genieten van het tuinieren! Dat zie ik ook bij jou terug 🙂 blij worden van de eerste knoppen de bloemen en een mooie oogst. En altijd als ik in de tuin bezig ben leer ik wel weer nieuwe dingen, dat vind ik echt fantastisch 🙂 Helaas heb ik geen tuin aan huis (ik woon in een bovenwoning). Ik moet nu 10 minuten fietsen om bij mijn tuin te komen, waardoor ik er toch minder ben dan ik eigenlijk wil…
  Sara onlangs geplaatst…Het vinden van een nieuwe eigenaarMy Profile

  • Marianne

   Wat leuk om te lezen! Mijn opa en oma hadden vroeger ook zo’n volkstuin waar ze speciaal naartoe moesten. Heerlijk vond ik het daar! En het lijkt me extra motiverend om er iets moois van te maken, toch? Ik leer inderdaad heel veel van het tuinieren, dat vind ik heel leuk. Ik wist vroeger echt niet hoe een courgetteplant eruit zag bv!

   • Sara

    Het is inderdaad heerlijk om op de tuin te zijn. Echt een soort oase van rust, terwijl het in een drukke omgeving ligt. Ik denk wel dat ik het nog mooier kan maken als het aan huis ligt, dan kan ik namelijk ook vaker even vijf minuten de tuin in, nu moet ik echt de tijd hebben om langs te gaan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge