Groen leven,  Minimalisme

Minimalisme, what’s the big deal?

Nu ongeveer 2,5 jaar ben ik gefascineerd door “minimalisme”, het ideaal om gelukkiger te leven met minder (of zo min mogelijk) spullen en verplichtingen. Het principe is natuurlijk al eeuwenoud. Het is van alle tijden dat mensen hun spullen weggaven, verkochten of simpelweg achterlieten om hun immateriële geluk achterna te gaan. Toch werd het nooit wijdverbreid gepraktiseerd, tot een aantal jaren geleden. Ik weet niet sinds wanneer het een hype is, maar dat het de laatste jaren steeds populairder is geworden, staat vast. Nu vraag ik me af, wat zijn redenen om minimalistisch te gaan leven?

In een eerdere blog schreef ik al over onze eigen zoektocht binnen het minimalisme. Ik vind het heel moeilijk om vol te houden, omdat ik continu verleid word door de winkels om toch maar weer iets nieuws te kopen. Als ik dan weer kijk naar mijn minimalistische idealen, zou ik willen dat ik steviger in mijn schoenen stond, en meer doorzettingsvermogen toonde. Daarom is deze blog meteen ook een reminder aan mezelf: what’s the big deal met minimalisme? Waarom wil ik dit ook alweer?

Minimalisme is groen

Door minder spullen te kopen, belast je de wereld en de natuur minder. Alles moet immers worden gemaakt, en dit kost grondstoffen, het vraagt arbeid en het moet vervoerd worden. Dit alles is belastend voor de wereld en de medemens. Maar waarom zou je die belasten als je het eigenlijk niet nodig hebt? Want het is echt zo, de meeste dingen heb je niet écht nodig. Dan koop je iets, heb je het een poosje in huis, en doe je er uiteindelijk niets meer mee. Dan gooi je het weg, en wat heeft het je nu uiteindelijk opgeleverd? Afval. Dan kan een product nog zo “duurzaam” gefabriceerd zijn, als je er uiteindelijk maar korte tijd iets mee doet, had je het beter helemaal niet kunnen hebben.

Minimalisme geeft rust

Minder spullen geeft minder chaos. Mijn huis probeer ik minstens 1x per dag opgeruimd te krijgen, maar echt opgeruimd blijft het nooit lang. En waar komt dat door? Door spullen die op plekken komen te liggen waar ze niet horen. Als ik die spullen niet had gehad, zouden ze ook niet zijn gaan rondslingeren en zouden ze ook niet die chaos veroorzaken. En bij mij werkt het zo: als ik chaos zie en ervaar, dan is het ook chaos in mijn hoofd.

Maar het gaat niet alleen om minder spullen, ook om minder activiteiten. Volle agenda’s maken mijn hoofd onrustig, zorgen ervoor dat ik gestrest raak en me niet gelukkig voel. Dus minimalisme gaat ook om minder activiteiten ondernemen die niet je prioriteit hebben. Veel activiteiten waarvan je niet happy wordt, hoef je eigenlijk ook niet te doen. Skippen die hap en rust creëren.

Dus rust in je huis, in je agenda en uiteindelijk in jezelf.

Minimalisme is goedkoper

Heel simpel, maar ook heel waar. Als je minder spullen koopt, geef je minder geld uit. Het geld dat je bespaart, kun je uitgeven aan activiteiten die je wél belangrijk vindt en die je gelukkig maken. Als blijkt dat je geld overhoudt, zou je minder kunnen gaan werken, waardoor je weer tijd overhoudt voor de zaken en personen die je dierbaar zijn.

Je leert jezelf beter kennen

Ik noem het hierboven al een paar keer, in een minimalistische leefstijl moet je je geld en tijd steken in spullen, mensen en activiteiten die jouw prioriteit hebben. Wanneer je hier niet bewust mee bezig bent, is alles heel vanzelfsprekend en rollen de balletjes vanzelf, maar verlies je ook de controle over die balletjes. Wanneer je hier goed over gaat nadenken, leer je jezelf beter kennen. Wat heeft nu eigenlijk mijn prioriteit? Vind ik dit wel echt zo belangrijk als ik dacht? Maakt dit mij gelukkig? Minimalisme dwingt je om keuzes te maken, maar die keuzes moeten weldoordacht zijn, en vereisen een innerlijke reflectie. Je beantwoordt de vraag: Wat wil ik nu echt?

Je waardeert meer wat je hebt

Als je dan keuzes gemaakt hebt, spullen hebt weggegooid en activiteiten hebt geschrapt, dan kijk je extra goed naar wat je over hebt gehouden. En deze dingen waardeer je dan meer. Ze gaan niet meer verloren in de berg aan bezittingen en bezigheden, maar staan ineens in het middelpunt en krijgen eindelijk de kans om te stralen. Dan kunnen ze de aandacht krijgen die ze “verdienen” en die jij ze graag wilt geven, omdat je niet meer wordt belemmerd door al die rommel die daarvoor in de weg stond (letterlijk of figuurlijk). Ze zorgen er nu voor dat je gelukkiger kunt zijn dan daarvoor, omdat ze duidelijker aanwezig zijn.

Volgens mij zijn er nog veel meer redenen om een minimalistische leefstijl na te streven, maar dit zijn voor mij belangrijke kernpunten. Deze idealen motiveren mij om wegen te blijven zoeken naar een “soberder” bestaan, waarin ik meer rust krijg en gelukkiger word van de dingen en personen om me heen. Geen onnodige rotzooi, in welke vorm dan ook, maar zo veel mogelijk betekenisvolle zaken om mijn leven vorm te geven.

Herken jij mijn redenen om minimalistischer te willen leven? Ben jij hier ook mee bezig, en wat motiveert jou daartoe? Laat het me weten bij de reacties!

6 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Mooi omschreven! Zo ervaar ik het ook precies. Wel ging ik eerst meteen heel fanatiek aan het opruimen, maar nu weet ik dat het niet per se om zo min mogelijk spullen gaat maar om het weghalen van onnodige spullen.

  Als ik iets moois zie in een winkel zeg ik tegen mezelf dat ik niet alles dat ik mooi vind ook daadwerkelijk zelf hoef te hebben. Gewoon even van genieten en dan weer doorlopen. Meestal ben je het daarna zo ook weer vergeten. Anders kun je je afvragen waar je het thuis dan neer zou zetten, of je niet stiekem al zoiets hebt, hoe lang je er plezier van denkt te hebben en (als je het dan nog steeds wil) of je het niet ook tweedehands zou kunnen vinden. Gericht winkelen met een lijstje en geen folders bekijken helpen natuurlijk ook 🙂

  • Marianne

   Ja, alleen bewaren waar je echt gelukkig van wordt en weggooien wat eigenlijk alleen maar ballast is. Daar gaat het volgens mij om.
   Ik sta ook zo in de winkels. Soms in eerste instantie heel hebberig, maar daarna denk ik vaak: nee, dit heb ik niet nodig om gelukkig te worden. Het is al leuk dat ik het zo even heb kunnen zien. En wat je zegt, thuis ben je het 9 van de 10 keer alweer vergeten!
   Goede tips verder ook, bedankt!

 • Sopdet

  Ik ben voor mezelf ook nog eens aan het neerpennen waarom ik minimalisme zo centraal plaats in mijn leven. Ik maak ook gemakkelijk de sprong naar zero-waste en duurzaam. De innerlijke reflectie brengt bij mezelf de grootste verandering tot stand. Net zoals Linda heb ik geleerd van te genieten van al die uitstalraampjes zonder de noodzaak te voelen al die dingen te bezitten.

  • Marianne

   Dank je wel voor je reactie! Ja, ik denk dat iedereen andere redenen heeft om minimalistischer te willen leven. Innerlijke reflectie helpt ook om die redenen te ontdekken. Ik vind het zelf nog wel moeilijk om te genieten van dingen die ik niet zelf heb, maar ik probeer het wel en het gaat steeds beter.

 • joke

  Via via heb ik je blog ontdekt. Ik ben stukken ouder dan jij en verkeer in een andere leefsituatie, maar ik ben zeer gecharmeerd van je manier van schrijven en je (minimalistische) ideeen. Je wordt gevolg dus ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge