Groen leven,  Minimalisme

De Minimalism Game: de tussenstand

Het is nu november en gedurende deze maand speel ik de Minimalism Game. Dit is een challenge en houdt in dat ik elke dag net zoveel items wegdoe als het aantal dagen dat de maand telt. Dus op 1 november zoek ik één ding uit, op 2 november twee dingen, etc. In deze blog geef ik je een update over hoe het nu gaat, een soort tussenstand dus. Want we zijn al over de helft!

In deze blog kun je lezen waarom ik deze challenge ben aangegaan. Want het is geen makkelijke challenge, en ik denk ook dat je er niet zomaar aan begint. Goed, ik ben er dus wel aan begonnen, en nu is natuurlijk de vraag hoe de zaken ervoor staan! Dat vertel ik je vandaag.

Zoekend door het huis

De eerste dagen ging het echt heel makkelijk. Ik was sowieso ontzettend gemotiveerd om spulletjes weg te doen en ruimte te creëren in mijn huis en mijn hoofd. Dus ik liep in het begin wat door het huis, pakte een voorwerp en besloot dat het weg kon. Zo begon ik met een kandelaar, een onding dat me al heel lang irriteerde (vooral het schoonmaken…). Heerlijk was het om direct resultaat te zien, om kastjes en planken leger te zien worden en te merken dat je huis weer wat leger wordt.

Toen het aantal items toch echt begon op te lopen (vanaf 7 items denk ik), ging ik het anders aanpakken. Elke dag keek ik in een andere kast of in een andere kamer, en zo vond ik dan wat spulletjes die weg konden. Maar ik moest er natuurlijk wel elke dag steeds meer weg doen! En dat werd en wordt toch wel moeilijk, merk ik.

Véél DVDs weggedaan. Want wat moet je daarmee als je geen DVDspeler hebt?

Nu zijn het inmiddels zo veel artikelen op een dag, dat ik het met één kastje of laatje niet meer red. Nu loop ik weer opnieuw door het huis en kijk ik achter verschillende deurtjes, om zo toch weer spulletjes te vinden. De ene dag gaat dat heel makkelijk, de andere dag veel moeilijker. Zo keek ik een dagje in de medicijnkast en heb gewoon alles weggedaan wat over datum was. Ik kon alles zo naar de apotheek brengen, opgeruimd staat netjes. Ook toen ik in mijn eigen kledingkast keek, vond ik zonder moeite 8 paar sokken dat wel weg kon, want waarom had ik in vredesnaam zo veel sokken?! Maar andere dagen kijk ik in de kast met verzorgingsartikelen bijvoorbeeld, of tussen het speelgoed van mijn dochtertjes, en dan vind ik het toch veel lastiger. Dan heb ik er meer moeite mee om spullen te selecteren dan ik had verwacht. Maar tot nu toe is het wel nog steeds gelukt.

Nieuwe bestemmingen

En dan heb ik spulletjes gevonden, maar wat doe ik er vervolgens mee? Ik wil graag goede nieuwe bestemmingen vinden, maar dat lukt lang niet altijd. Eerlijk gezegd belandt nog steeds het meeste in de grijze container. Dan gaat het om spullen die kapot zijn (zoals een verlengkabel), of die niet compleet zijn (bijvoorbeeld een opzetstukje voor een eerder weggegooide frituurpan), of waar ik echt onmogelijk iemand blij mee zou maken (een enkele sportsok, die ander is al tijden kwijt). Daarnaast stop ik de kleding die ik wegdoe in een grote vuilniszak die ik naar een kledingcontainer zal brengen, en vraag ik verder rond voor andere spulletjes. Zo heeft een aantal boeken al een mooie nieuwe bestemming gevonden en zal ik wat speelgoed in een “Goedzak” van Albert Heijn stoppen(perfecte timing, deze actie!). Verder is het nog even zoeken en verzamel ik de andere bruikbare spullen om straks naar de kringloopwinkel te brengen.

Heerlijk, zo’n schoenenkast in de gang die ineens weer mooi en leeg is!

De rest van de maand

Ik vind het wel spannend hoor, hoe de rest van de maand eruit gaat zien. Ik begon vol goede moed aan de challenge en dacht dat het een (vegan) eitje zou worden, maar daar kom ik op terug. Het is nu al een stuk lastiger aan het worden dan ik had vermoed, en dat wordt de rest van de maand natuurlijk steeds erger. Maar ik geef niet op! Ik ga kast voor kast te werk, en vind soms nog iets kleins dat ik er tussendoor aan kan toevoegen. Zo zal ik uiteindelijk toch die 465 items halen, daarvan ben ik overtuigd!

Ik vraag me wel af of ik het goed aanpak. Ik merk dat het op zich prima werkt om vaker dezelfde kasten en kamers door te spitten. Sommige spulletjes die ik in eerste instantie niet weg wilde doen, wil ik na twee of drie keer bekijken namelijk toch wel ineens kwijt. Alsof ik er dan in de tussentijd onbewust afstand en afscheid van heb genomen. Maar goed, wat je nu leest is maar een tussenstand. Ik zit nu pas op 1/3 van alles wat ik uiteindelijk moet wegdoen (na 17 dagen staat de teller op 153 spulletjes), dus of dit de rest van de maand ook nog gaat werken? Misschien gooi ik het over een paar dagen wel weer over een heel andere boeg. Dat zal ik je begin december vertellen!

Heb jij nog tips voor mij om de challenge makkelijker te maken? Doe jij ook mee met de Minimalism Game? Ik ben heel benieuwd!

2 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Ik vind het dapper hoor! 465 spullen is echt héél veel.

  Heb je het boek van Marie Kondo gelezen? Zij schrijft dat je het beste per categorie aan de slag kunt gaan. Dus niet per kastje of laatje, maar dat je eerst bijvoorbeeld álle boeken uit je huis verzamelt. Dan moet je al die boeken uit verschillende kasten en uit verschillende kamers allemaal bij elkaar verzamelen en ze één voor één door je handen nemen. Op die manier haal je niet alleen rommeltjes uit je huis die je in de weg zitten (zoals die kandelaar), maar word je gedwongen om van elk ding in je huis een beslissing te maken of je het wel wil bewaren. Als je naar Kondo zoekt op mijn blog, vind je een samenvatting van haar boek met nog veel meer tips. Misschien kun je daar wat mee. Succes met de rest van de maand!
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…Gelezen: Dit is een goede gidsMy Profile

  • Marianne

   Ja, haar boek heb ik ook gelezen. Maar deze aanpak was ik stom genoeg helemaal vergeten! Goede tip, dankjewel. Dat ga ik nog een keer proberen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge