Groen leven,  Minimalisme

De Minimalism Game: de eindstand

Het is december! Oftewel, november is voorbij! Oftewel, de Minimalism Game is voorbij! Is het me gelukt? Heb ik het volgehouden? Dat vertel ik je vandaag in een blogje over de eindstand.

Even een reminder, of gewoon een inleiding voor als je de andere berichtjes hierover nog niet hebt gelezen (in dat geval: klik hier voor de aankondiging, en hier voor een tussenstand). De Minimalism Game houdt in dat je een maand lang gaat minimaliseren op een speelse manier. Op de 1e zoek je één item uit, op de 2e twee items, etc. Ik heb dit spel in november gespeeld, en het was dus de bedoeling dat ik in totaal 1+2+3…+30 items weg zou doen, oftewel 465! Poeh, da’s een heleboel! Is me dat uiteindelijk gelukt?

De eindstand

Laat ik het maar gewoon zeggen: JA, het is me gelukt! *doet trots een vreugdedansje* We zijn al een keer naar de kringloop gegaan, er is een volle vuilniszak in een kledingcontainer beland en de kliko zit ongeveer vol. Oh, en het huis is opgeruimder. Halleluja! Ongelofelijk, maar het is echt waar. De laatste paar dagen vroeg ik me serieus af hoe ik die challenge in vredesnaam ging volbrengen. En jij vraagt je misschien ook af hoe ik het heb gedaan. Zal ik dat dan maar even vertellen?

De vliering, before and after

Hoe dan?

Zoals ik had voorspeld, heb ik de eerste dagen gewoon door het huis gelopen en heb her en der wat spulletjes bij elkaar verzameld die weg konden. Daarna ben ik kastjes gaan uitpluizen. Ik probeerde het enigszins categorisch aan te pakken, door één dag bijvoorbeeld alleen maar boeken of kleding uit te kiezen, maar dit lukte me niet altijd. Toch kwam ik op deze manier wel heel ver, omdat ik toch nog iets beter nadacht of ik nog een item kon vinden dat ik niet meer wilde hebben.

Ook liep ik na een paar dagen opnieuw dezelfde spullen na, omdat ik dan toch vaak weer iets vond. Zo kwam ik op één van de eerste dagen al allerlei accessoires tegen die hoorden bij de naaimachine van mijn oma. Ik kon de spulletjes niet wegdoen, omdat het voelde alsof ik dat niet kon maken tegenover mijn oma. Vorige week ging ik de vliering op en daar kwam ik toen de naaimachine zelf tegen. Ik zag dat ding staan en dacht, nee, “it doesn’t spark joy” (à la Marie Kondo). Waarom zou ik dit bewaren uit plichtsgevoel, terwijl ik iemand anders er misschien echt een plezier mee kan doen? Uiteindelijk wilde een nichtje hem graag hebben. Ik blij, zij blij en naaimachine blij–à la Maria Kondo 😉.

Daarnaast heb ik in kastjes gekeken die ik normaal gesproken niet zo snel zou minimaliseren. Zo heb ik de kruidenla onder handen genomen en het laatje met belangrijke documenten. Sommige documenten bleken nu niet meer zo belangrijk te zijn als ze eerst waren of leken.

Als klap op de vuurpijl heb ik gekeken naar jeugdherinneringen. Of nee, naar de materiële getuigenissen daarvan. Want de herinneringen zitten in mijn hoofd. Zo kwam ik bijvoorbeeld mijn verzameling klederdrachtpoppen tegen. Die zat al sinds het begin van mijn studententijd in een doos, en zou er ooit weer uit komen als ik een mooie vitrinekast zou hebben. Inmiddels is het 8,5 jaar later… Tja, hoe veel waarde hecht ik dan werkelijk aan deze poppen? Ze zijn een afgesloten hoofdstuk, en ik zou ze niet missen als ik ze weg zou doen. Dus dat deed ik. Op drie poppen na, die nu wél een mooi plekje hebben gekregen in de vensterbank.

Mijn verzameling klederdrachtpoppen. Jeugdsentiment.

Tips voor jou

Lijkt het jou wat om ook mee te doen? Ik heb al van iemand gehoord dat de maand-challenge een beetje te veel van het goede is, maar dat er nu wel het goede voornemen is om volgend jaar iedere dag 1 item te minimaliseren. Jeej! Superleuk vind ik dat, dat ik iemand zo heb kunnen inspireren 🙂

Als jij ook van plan bent om zo’n minimaliseerchallenge te doen, wil ik je nog een paar tips geven.

 • Hou een paar items achter de hand. Ik besloot een hele stapel albums van Suske en Wiske weg te doen, en dat had me in één keer een paar dagen werk kunnen schelen. Ik besloot echter de albums achter de hand te houden, voor de dagen dat het me niet lukte om het volledige aantal te vinden dat ik nodig had. Zo kon ik een paar keer mijn target halen door de spullen aan te vullen met albums. Superhandig! Wees dus niet te gretig, maar houd iets achter de hand voor de moeilijkere momenten. Voor mij was het mijn redding! (Mij redden was Suske en Wiske natuurlijk ook op het lijf geschreven 😉 )
 • Doe de challenge echt ie-de-re dag. In het begin is het nog niet zo’n drama als je een dagje overslaat, maar verderop in de maand wordt het toch een probleem. Ik merkte zelf dat ik het later in de maand moeilijker ging vinden om me er steeds toe te zetten en soms deed ik dat dus niet. Maar dat betekende dat ik de volgende dag ineens bijvoorbeeld 43 items moest weggooien… En de laatste dag zelfs 59! Uiteindelijk is het me gelukt, maar het was makkelijker geweest als ik het beter had gedoseerd en me gewoon netjes aan de regels had gehouden. Want een nachtje slaap doet heel veel voor deze challenge.
 • Kijk verder dan je in eerste instantie zou doen. De laatste dagen heeft een video van Pick Up Limes mij geholpen om iets verder te kijken dan ik normaal zou doen. Sadia noemt in deze video allerlei categorieën waarbinnen je kunt minimaliseren. Enkele originele categorieën vond ik zelf: de auto, je portemonnee en je handtas(sen). Die hebben mij ook zeker wat items opgeleverd!

Laat me weten of jij ook aan de slag gaat! Ik kan je zeggen, het voelt zóóó goed als het lukt!

6 reacties

 • Hermien - KouweKleren

  Stoer hoor! Voor mij werkte het niet zo heel goed, ook omdat ik er niet zo toe kwam, maar ik heb nu weer andere manieren. Ik herken het bewaren `omdat het van die of die is geweest` heel erg, maar wat goed dat jij nu ervaren hebt dat ook die spullen soms bij een ander beter tot z`n recht komen. Ik ga dat voorbeeld in mijn achterhoofd houden.
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Fair fashion verjaardag: mijn kledingkast wordt twee!My Profile

  • Marianne

   Ik vond dat ook echt heel moeilijk, maar minimalisten op YouTube vertelden mij deze wijsheid. Het heeft mij echt een paar keer geholpen om iets weg te doen. En daarom verspreid ik deze wijsheid graag verder ? Wat is nu jouw manier van minimaliseren? Ben heel benieuwd, want ik wil graag later weer verder gaan!

 • Yolanda

  Hee, je hebt mij ook weer geïnspireerd hoor! Ik las jouw blogjes erover en toen las ik ook nog het boek ‘Meer door minder’ van Joshua Becket en toen ben ik ook maar weer eens aan de slag gaan. Weer inderdaad, want had mijn huis al eens heel goed opgeruimd (het project ‘een kastje per dag’ en de blogs van minimalisme hadden me ertoe gebracht). Maar het is waar wat je schrijft: eerst denk je nog dat je bepaalde items niet kunt wegdoen en dan kijk je later nog eens en dan gaat het wel! Ik ruim eigenlijk continu op (als ik iets niet gebruik of het staat in de weg bij schoonmaken en het sparkt niet, dan weg ermee) en had juist kort tevoren nog een aantal dingen weggedaan, maar ik heb ze niet meegeteld; wilde echt de challenge aan gaan. Ik ben er bijna, want ben dus later begonnen (nog vier dagen) en t gaat me eigenlijk heel simpel af. Inderdaad heb ik ook deze keer andere categorieën aangepakt en bv ook de auto opgeruimd. Maar ook het naaimandje met tig knoopjes etc. Die knoopjes heb ik overigens als 1 geteld, want tja anders wordt het wel erg makkelijk dacht ik:)
  Ik heb het een beetje vergelijkbaar aan jou aangepakt: per kamer, per kast of iets soortgelijks opgeruimd. Ook voor mezelf steeds genoteerd wat ik nog kon aanpakken, zo heb ik ook alvast de Kerstitems geminimaliseerd.
  Weet niet of je het blog van Gerlinde kent uit Noorwegen (https://inhethogenoorden.wordpress.com/tag/minimaliseren/)? Zij inspireert mij ook altijd enorm en ze schrijft erg grappig

  • Marianne

   Jeej! Zo leuk om te lezen dat ik anderen inspireer! Ik herken heel erg je manier van het spel spelen. Ik rekende ook vaak bepaalde spullen niet los, maar bundelde ze als één item (zoals inderdaad knoopjes, klosjes garen en garantiebewijzen). En ik merk zelfs dat ik, nu de challenge voorbij is, toch nog spulletjes weg blijf doen. Alsof ik in een flow ben geraakt 🙂 Heerlijk! Ik ken de blog van Gerlinde trouwens nog niet, ik ga eens kijken!

 • Linda - Zaailingen

  Ik ben nu bezig met het minimaliseren van de ongelezen blogs in mijn mailbox, haha 😉

  Goed gedaan zeg! Het aantal spullen lijkt me niet alleen lastig, maar ook om het zo elke dag vol te houden. Zelf heb ik af en toe een opruimbui waarin ik ineens flink aan de slag ga. Door dit soort blogs wordt die ook weer lekker aangewakkerd! Eerste doelwit wordt mijn nachtkastje waarin nagellakjes, veel te veel halfvolle tubes zonnebrandcreme en andere toiletspullen zitten die wel eens even geminimaliseerd mogen worden.

  Merk je nu trouwens ook dat je minder nieuwe dingen in huis wil halen?
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…Gelukkig nieuw haar!My Profile

  • Marianne

   Ja, dat merk ik zeker! Ik wil echt goed nadenken voordat ik iets aanschaf. Dan denk ik: ben ik hier over een maand of een jaar nog steeds blij mee? En dan is het antwoord altijd nee ? Ik ben zo blij met de ruimte die we nu hebben, dat ik geen zin meer heb om die zo snel al weer op te vullen. Dat helpt ook om niets te kopen!
   Succes met opruimen! Elke bui levert iets op!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge