Groen leven,  Groene kinderen,  Tips,  Wasbare luiers

Milieuvriendelijke wegwerpluiers, just in case

Al tijdens de zwangerschap van mijn dochtertje wist ik dat ik wasbare luiers wilde gebruiken. Waarom? Dat kun je hier lezen. Maar ik wist ook dat ik dit niet 100% zou gaan doorvoeren, hoe mooi het ideaal ook is. Wegwerpluiers zijn zo gestandaardiseerd in onze maatschappij dat die verleiding van gemak ook in mijn hoofd geslopen is, ondanks al mijn groene bedoelingen. Daarom vroeg ik me af: in de spaarzame gevallen dat ik wil terugvallen op wegwerpluiers, hoe kan ik dit dan het milieuvriendelijkst doen?

Groene wegwerpluiers?

Ik vind het echt geen probleem om een paar keer per week de luiers van mijn dochter te wassen, te drogen en op te vouwen. Hoe ik dit allemaal doe, kun je hier lezen. Maar wat je daar ook kunt lezen, is dat ik op vakantie terugval op wegwerpluiers (en ’s nachts de laatste tijd vaak ook *guilty*). Want heel eerlijk, op vakantie heb ik geen zin om luiers te wassen; ík wil ook rust. Bovendien is het toch een heel pakket aan wasbare luiers dat ik dan mee zou moeten sjouwen, en dat is ook niet zo praktisch. Vroeger deden ze niet anders, dat weet ik ook wel, maar nu zijn we verpest en doen we dat dus wel 😉

Okee, nu heb ik genoeg verantwoord waarom ik op vakantie wegwerpluiers gebruik. Niet alleen luiers trouwens, maar ook van de billendoekjes neem ik de wegwerpvariant mee! In eerste instantie waren dit de goedkope wegwerpluiers en -doekjes van de Aldi, onder het mom van “zo veel gebruiken we ze toch niet, dus dan kan dat wel”. Maar nu ik bewuster groene stapjes probeer te zetten, ben ik toch meer over deze luiers gaan nadenken. Elke keer dat ik zo’n luier omdeed bij mijn dochter, knaagde er iets. Ook al gebruik ik ze niet veel, toch zijn ze zwaar milieubelastend. Zijn er geen milieuvriendelijkere luiers te vinden? Groene wegwerpluiers?

Gelukkig wel! Goed, het kan natuurlijk altijd beter, maar ik heb toch een merk luiers gevonden dat het beter doet op groen gebied dan de gangbare merken. Een merk dat gebruiksvriendelijk is, hard werkt aan het perfectioneren van hun eco-luiers, en bovendien gemakkelijk verkrijgbaar is. Want dat is natuurlijk ook een pré.

Maak kennis met Naty

Luiers van Naty zijn een van de weinige “groenere” wegwerpluiers die we in Nederland kunnen kopen. En ik denk de enige luiers die we gewoon in de winkel kunnen kopen, namelijk bij Etos. Dat vind ik echt een groot pluspunt. Want hoewel ik met mijn wasbare luiers nooit het risico loop dat ze “op” zijn, kan dit met wegwerpluiers natuurlijk wel gebeuren. En dan wil ik snel nieuwe hebben, en niet per se nog een dag moeten wachten voordat ze via een webshop thuisbezorgd worden. Dus gewoon bij een gangbare drogist die je in bijna ieder dorp wel kunt vinden, zijn deze luiers te krijgen. Komt dat zien!

De luiers doen netjes wat ze moeten doen, ook niet een geheel onbelangrijk punt. Ik gebruik de luiers nu een tijdje en heb nog geen lekkage gehad. Ze hebben een hoog absorptievermogen en houden alles binnenboord, zowel kleine als grote boodschappen. Ze hebben wel een iets andere pasvorm dan ik gewend was, maar ze zitten gewoon goed. Ook de plakstrips blijven prima zitten, zelfs na een keertje (of twee) losmaken. Oh, en ook heel fijn, ze veroorzaken geen uitslag! In ieder geval niet bij mijn meisje!

Goed, ze zijn dus makkelijk verkrijgbaar en ze lekken niet door. Maar dat geldt ook voor Pampers. Waarom dan toch kiezen voor Naty? Ik heb voor dit merk gekozen omdat deze luiers op dit moment al een stuk groener zijn dan de gangbare wegwerpluiers, namelijk in de volgende opzichten:

  • ze bevatten geen parfum,
  • de pulp (om vocht te absorberen) is chloorvrij,
  • de buitenlaag is van maïszetmeelplastic en chloorvrij,
  • de doorlekbescherming is van maïszetmeelplastic en van natuurlijke materialen,
  • het verdeellaagje bestaat ook uit natuurlijke materialen en is plasticvrij.

De luiers hebben het FSC-keurmerk, worden aangeraden door de Zweedse astma- en allergievereniging (het merk is Zweeds), en dragen twee OK Biobased sterren (van de vier). De makers hebben zoveel mogelijk niet-biologisch afbreekbare materialen vervangen door natuurlijke en duurzame materialen, de luiers bevatten geen latex en TBT (giftige stof) en ze zijn hypoallergeen. De billendoekjes zijn bovendien 100% composteerbaar en gemaakt van natuurlijke materialen. En ook niet onbelangrijk voor mij als vegan: de producten van Naty worden niet op dieren getest!

Natuurlijk valt er nog genoeg te verbeteren aan de luiers. Ze bevatten nog steeds een “kleine hoeveelheid” SAP-korrels (absorptiemateriaal), ze zijn niet 100% biologisch afbreekbaar, en het verpakkingsmateriaal is dat ook niet. Maar daar werken de makers wel aan! Nu moeten de luiers dus nog bij het restafval worden gegooid, maar het is de bedoeling dat ze over een tijdje gewoon bij het GFT-afval kunnen. Dat zou pas groen zijn!

Wat kost dat grapje?

Eerlijk is eerlijk, de luiers zijn wel wat duurder dan de gangbare wegwerpluiers. Bij Etos verschillen de prijzen tussen het huismerk, Pampers en Naty van elkaar. Neem maat 5, die is voor kindjes tussen de 11 en 25 kg (de maat van mijn dochter nu):

  • Etos huismerk: 28 stuks voor €6,99 = omgerekend €0,25 per luier
  • Pampers Baby Dry: 54 stuks voor 19,29 = omgerekend €0,36 per luier
  • Naty: 23 stuks voor 9,99 = omgerekend €0,43 per luier

Je betaalt dus voor milieuvriendelijkere wegwerpluiers meer dan voor de andere merken. Toch vind ik dit persoonlijk niet heel erg. Ten eerste gebruiken we de luiers niet full time, dus valt het uiteindelijk allemaal wel mee met de kosten. En ten tweede geef ik liever iets meer geld uit aan een merk waar ik achter sta en dat ik wil steunen om producten verder te ontwikkelen in de groene richting dan minder geld aan een allesbehalve groen merk dat de wereld meer schade toebrengt.

Ken jij nog andere merken van groene wegwerpluiers? Wat vind je van Naty, zoals ik de luiers omschrijf? Laat het me weten bij de comments!

Disclaimer: Dit artikel is niet gesponsord door welk bedrijf dan ook. Ik deelde hier zelf enkele producten waar ik positief over ben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge