Groen leven,  Persoonlijk

Mijn groene voornemens voor 2019!

Gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat je het afgelopen jaar met een goed gevoel hebt kunnen afsluiten, en dat je klaar bent voor het nieuwe jaar. Mijn laatste dagen van 2018 waren heerlijk “rustig”. Oftewel, ik was thuis met mijn gezinnetje. Tijdens deze dagen (en ook al hiervoor) heb ik eens goed nagedacht over mijn doelen voor het komende jaar, en die deel ik vandaag met jou. Laten we het jaar 2019 goed en groen beginnen!

Laat me één ding vooraf even zeggen. Ik ken mezelf. Als ik eenmaal begin aan goede voornemens, stop ik niet zo gauw. Dus om mezelf een beetje in toom te houden, beperk ik me tot 5 goede en groene voornemens, net als vorig jaar.

Een duurzame garderobe

Als je mij vorig jaar al volgde, heb je kunnen lezen dat ik bezig ben mijn kledingkast te verduurzamen. Ik wil een garderobe die vegan, eerlijk en duurzaam is. En enigszins minmalistisch. En uiteraard mijn smaak. Ik ben al goed op weg, omdat ik vorig jaar mijn meeste kleding tweedehands of fair heb gekocht, maar volgend jaar wil ik hier verdere stappen in zetten. En jou hierover vertellen.

Ik wil trouwens niet alleen mijn eigen garderobe verduurzamen, maar ook die van mijn kinderen. (En mijn man wil ook meedoen, jeej!) Ook hier heb ik vorig jaar al een begin mee gemaakt, maar ik zal daar in 2019 mee verdergaan.

Veel zelf maken

Afgelopen jaar maakte ik het mezelf vaak gemakkelijk en kocht ik veel kant en klare etenswaren. Praktisch en lekker, zeker! Maar ook vaak belastend (zowel qua productie als afval) en ongezond. Dit kan groener!

Ik ben inmiddels geen “beginnende” vegan meer, en weet aardig de weg in deze nieuwe keuken. Zelf hummus maken zou dus op zich geen probleem meer moeten zijn. Evenals een lekkere plantaardige burger. Of koekjes. Of granola. Noem maar op. Ik ben heel blij dat veel plantaardige etenswaren tegenwoordig gewoon voor het oprapen liggen in de supermarkt, maar ik wil ook mezelf verbeteren in de keuken en vaker een poging wagen om zelf iets lekkers te maken. Ten eerste omdat ik dit heel leuk vind, en ten tweede omdat het veel bewuster is dan de zoveelste plastic verpakking uit de winkel meenemen.

Mijn veganized kerststol, zooo lekker!

Afval minderen

Dit brengt mij bij het volgende goede voornemen. Het viel me het afgelopen jaar op hoe veel afval ik had, ondanks dat ik mijn best deed om zo min mogelijk “onnodige” plastic tasjes te gebruiken. Dit kan beter! Ik vind genoeg inspiratie online en in boeken, die mij kan helpen om mijn afval te minderen. Echt zero waste zal ik niet zo snel worden, maar bewuster omgaan met verpakkingen en producten is zeker mogelijk!

Concreet? Ik denk erover om vaker producten in bulk te kopen (nog even kijken waar dit kan bij mij in de buurt), meer zelf te maken (zie hierboven) en spullen die ik normaal zou weggooien te gebruiken voor een nieuw doel. Oh, en vaker bedenken om dingen te weigeren, zoals rietjes. Oftewel, ik wil werken aan een aantal r-en van zero waste: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Geen idee waarover ik het heb? In 2019 neem ik je mee op mijn zoektocht en leg ik je meer uit.

Actief buiten zijn

In 2018 zijn wij verhuisd naar een fijne gezinswoning met mooie voor- en achtertuin. Bovendien ligt ons huis vlakbij een fijn bos, en is er in de omgeving ook genoeg natuur te ontdekken. Daar wil ik wat mee doen!

Ik ben dol op tuinieren, maar heb er nooit echt tijd en geld voor vrijgemaakt. Dit wil ik in 2019 veranderen. Ik wil iets moois maken van onze tuinen, en ik wil er veel tijd in doorbrengen. Ik wil mijn dochtertjes meegeven hoe fijn het is om buiten te zijn, en hen leren wat er allemaal groeit en bloeit. Of er een moestuin gaat komen dit jaar weet ik nog niet, maar dat ik meer in mijn tuin ga zijn, dat staat vast!

Ook wil ik er vaker op uit trekken, zowel alleen als met mijn gezin. Wandelen in het bos, spelen in de natuur, de omgeving ontdekken. Ik kan niet wachten, en ik ben heel benieuwd wat dit met mijn gesteldheid gaat doen.

Mijn passie vinden

Zoals je waarschijnlijk wel weet, was 2018 niet zo’n goed jaar voor mij persoonlijk. Eigenlijk stond het hele jaar in het teken van mijn burn-out en herstel, en dit was zwaar. Toch heb ik ook heel veel geleerd, waarvan het belangrijkste denk ik is dat ik meer tijd voor mezelf nodig heb om te kunnen shinen. Die tijd wil ik graag besteden aan mijn passie, alleen heb ik die nog niet helemaal gevonden. Daar wil ik in 2019 aan werken.

Ik heb zeker wel hobby’s, zoals lezen, koken en haken. Maar ik weet nog niet wat mijn passie is, mijn roeping, mijn ziel en zaligheid. Dat wil ik in 2019 gaan uitzoeken. Hoe? Geen idee! Maar het komt vast goed 🙂

Heb jij goede voornemens voor 2019? Of tips om mij te helpen met de mijne? Laat een reactie achter, dat vind ik superleuk!

2 reacties

    • Marianne

      Dankjewel! Ik ben zeker blij met elke stap die ik zet. Daarom zijn mijn meeste doelen ook niet absoluut, maar relatief. Minder afval is al gelukt, wanneer het me weer eens lukt om een rietje te weigeren in een restaurant 🙂
      Delen blijf ik zeker doen, fijn dat jij blijft lezen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge