Mijn drijfveren,  Persoonlijk

Mijn drijfveren van maart

Ze staan weer voor je klaar, mijn drijfveren van de afgelopen maand! Wat inspireerde mij, motiveerde mij en zette mij aan het denken? Persoonlijk vind ik alle drie de drijfveren voor iedereen de moeite waard, ze hebben mijn leven in ieder geval verrijkt en mooier gemaakt. Dus ik zou zeggen: lees snel verder over mijn drijfveren van maart!

Ik moet nog even kijken of ik kan

Dit boek lag al sinds december op mijn nachtkastje, maar ik kwam er deze maand pas aan toe om het te lezen. En nu ik er eenmaal in begonnen ben, blijf ik lezen. Ik moet nog even kijken of ik kan is een boek van Liesbeth Smit en gaat over introversie. Introversie is iets dat ik al jarenlang intrigerend vind en waar ik me heel goed in kan vinden. Maar wanneer ik anderen vertel dat ik introvert ben, kijken ze me ongelovig aan. Ik kom namelijk helemaal niet introvert over! Nee, klopt. Maar dat komt doordat onze wereld totaal op extraversie is ingesteld, en introverten zich dus wel moeten aanpassen om mee te kunnen draaien. Precies daarover gaat dit boek.

Het kan heel goed zijn dat jij je helemaal niet bezighoudt met introversie en extraversie, en dat je geen flauw idee hebt waarover ik het heb. Kort gezegd zijn extraverten mensen die opladen wanneer ze in gezelschap zijn, en introverten mensen die opladen wanneer ze alleen zijn. Nu ligt het allemaal in werkelijkheid wat ingewikkelder, maar dit is wel een uitgangspunt. Vind je dat interessant? Dan raad ik je dit boek zeker aan!

Ik moet bekennen dat ik, nu ik best ver ben in dit boek, niet zo introvert ben als ik dacht. Op het spectrum introvert – ambivert – extravert bevind ik me denk ik ergens tussen introvert en ambivert in. Ook ben ik er achter gekomen dat mijn man niet zo extravert is als ik altijd dacht. Hij zit ook meer richting ambiversie, en dat is na zoveel jaren samen heel leuk om te ontdekken!

Op de “Over mij”-pagina hier op Groene stapjes schrijf ik dat ik een stiekeme introvert ben. Als ik dit boek uit heb, ga ik hier nog eens kritisch naar kijken. Want a) ik ben niet zo ontzettend introvert, en b) wat ik ook ben, ik wil het niet stiekem zijn!

Chasing Coral

Afgelopen zaterdagavond had ik zin in een documentaire over duurzaamheid, hiertoe aangezet door Earth Hour. Dus rond half 9 gingen thuis een paar kaarsjes aan en het licht uit, en keek ik samen met manlief de docu Chasing Coral. Deze documentaire gaat mij lang bijblijven, dat is één ding dat zeker is!

Chasing Coral gaat over het razendsel verdwijnen van de koraalriffen wereldwijd. Een team van zeebiologen, fotografen en technici werkt samen om vast te leggen wat er onder de zee-oppervlakte gebeurt, hoe snel en waarom. Samengevat:

  • Koraalriffen sterven massaal
  • Binnen enkele weken
  • Omdat de temperatuur van de aarde en het oceaanwater stijgt.

De temperatuur op aarde stijgt. Goh, what’s new. De grootste klap van deze stijging wordt opgevangen door het water van de oceanen, waardoor het probleem voor ons op dit moment niet zo groot lijkt. Maar… Het koraal, dat een centraal onderdeel vormt van de biodiversiteit onder water, sterft door deze temperatuurstijging. Het is alsof het koraal koorts krijgt, een steeds hogere lichaamstemperatuur, totdat het aan de koorts bezwijkt. En dit gebeurt in slechts enkele weken tijd. Het kleurrijke en levende koraal, dat groeit, eet, vecht en huisvest, verbleekt en eindigt als skelet op de zeebodem. En dat is niet oké.

Omdat dit alles zich onder water afspeelt, zien wij niet wat er gaande is. Maar het is alsof een heel regenwoud binnen enkele weken sterft. We zien het niet, maar het probleem is er wel. En daarom moet de temperatuur van de aarde weer omlaag. Hoe? Daar gaat de documentaire verder niet op in, maar de antwoorden lijken mij vrij vanzelfsprekend: minder spullen, minder uitstoot, minder vlees.

De Nationale Week Zonder Vlees

In maart was weer de Nationale Week Zonder Vlees. Hierover heb ik een blogje geschreven en wat gepost op Instagram, en ik merkte dat een aantal van jullie hier wel aan mee wilde doen. Dat vond ik zó leuk! Wie of wat je ook gemotiveerd heeft om een weekje geen vlees te eten, ik vond het geweldig dat je het wilde proberen!

Hoe was dit een drijfveer voor mij? Het inspireert mij om jou concreter te helpen om vaker vlees te laten staan. Ik wil op social media en ook hier op de website meer tips delen, een inspiratie voor je zijn en je helpen als je hulp kunt gebruiken. Want zoals hopelijk duidelijk is, is veganisme een passie van me. En alle kleine stapjes die jou meer richting een plantaardig eetpatroon brengen, maken mij gelukkig!

___

Dat waren ze weer, mijn drijfveren van maart! Ik kan ze je allemaal van harte aanbevelen! Lees, kijk en experimenteer, en hopelijk raak jij net zo geïnspireerd als ik.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge