Mijn drijfveren,  Persoonlijk

Mijn drijfveren van januari

Dank je wel voor je reactie op mijn laatste blog met fijne momentjes! Ik wilde graag een nieuwe uitdaging aangaan dit jaar, en die heb ik gevonden. Dankzij jou 🙂 In 2019 wil ik iedere maand gaan bijhouden wat mij drijft en inspireert. En dan in de breedste zin van het woord. Ik zal dus eens een boek bespreken of een film, maar ook gewoon een belevenis of een quote die mij raakte. Vandaag de eerste editie, over mijn drijfveren van januari!

Mijn groene voornemens

Mijn belangrijkste drijfveren van januari waren de groene voornemens die ik had opgesteld voor mezelf. Met de meeste ben ik echt actief aan de slag gegaan:

 • Zo heb ik er een blog uitgegooid over fair fashion, waarin ik vertel waarom dit zo belangrijk is
 • Ik heb een aantal keer geprobeerd zelf burgers te maken van bijvoorbeeld kikkererwten, bonen, linzen en maïs. De ene keer een groter succes dan de andere keer, maar het scheelde in ieder geval een paar kant en klare “vleesvervangers“!
 • Door zelf burgers te maken heb ik ook wat afval verminderd. Niet heel veel, moet ik eerlijk zeggen, want in plaats van een plastic bakje met kartonnetje er omheen, waren het nu vooral blikjes afval. Maar goed, ik wil niet klagen. Het begin was er wel.
 • Ik heb ook gezocht naar mijn passie. Nog niet gevonden hoor!

De oplettende lezer heeft trouwens vast gezien dat ik mijn groene voornemen over actief buiten zijn niet heb genoemd. Klopt! Dat heeft een goede reden, vind ik zelf. De hele maand januari en nu nog worden mijn gezinnetje en ik om de beurt geveld door een of andere griep. (Vandaar dat er vorige week ook geen blog online stond…) We wisselen elkaar continu af, en ik ben dus of aan het zorgen voor mijn liefsten, of ik lig zelf onder de vegan wol… Weet jij de ultieme manier om deze negatieve spiraal te doorbreken? PLEASE, let me know, want ik word er werkelijk knettergek van…

Twee zieke meisjes zitten te kijken naar televisie…

De kracht van kwetsbaarheid

Dit is een boek van de psychologe Brené Brown. Zij heeft decennialang onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid, moed en schaamte en haar boeken zijn echte bestsellers. In het kader van “self care” wilde ik graag een boek van haar lezen. In december had ik al De Kracht van het Nu gelezen van Eckhart Tolle, maar dat vond ik verschrikkelijk. Ik hoopte dat dit boek mij meer zou aanspreken.

En dat doet het! Ik heb het boek nog niet uit, ik ben nu ongeveer op 2/3. Maar het geeft me nu al heel veel inzichten over de menselijke psyche, hoe we omgaan met perfectionisme en hoe moeilijk het voor ons is om ons kwetsbaar op te stellen in een wereld die perfectionisme van ons verlangt. Terwijl juist in onze kwetsbaarheid de mooiste dingen gebeuren. Het boek baseert zich op heel veel onderzoeken, interviews en anekdotes, en is heel prettig om te lezen.

Zelf ben ik een typisch gevalletje perfectionist. Altijd al geweest, en altijd beschouwd als een goede eigenschap. Maar sinds mijn burn-out weet ik dat mijn perfectionisme mij ook vaak in de weg zit. Ik wil leren om me kwetsbaarder op te stellen, en dit boek helpt mij daarbij. Vooral ook omdat ik zo veel herkenbare situaties lees en me daarom niet zo vreemd voel. Perfectionisme en de angst voor kwetsbaarheid zijn zo normaal! Dit boek vertelt mij dat. En nog belangrijker, dit boek vertelt me hoe ik hiermee kan omgaan en me toch kwetsbaar kan opstellen.

Ik voeg de daad bij het woord en laat een imperfecte foto zien van (dat dan weer wel) perfecte burgertjes in de maak. Op basis van kidneybonen en havermout!

Tidying up with Marie Kondo

Dit is een Netflix-serie die is uitgekomen in 2019, heel recent dus. Marie Kondo is een opruim- en minimalismegoeroe uit Japan, en is vooral bekend vanwege haar “spark joy”-methode. Ze gelooft dat opruimen mensen gelukkig maakt, en dat je alleen de spullen moet bewaren die jou vrolijk maken. Neem iets vast, en voel of er een sprankeltje vreugde overspringt. Ja? Houden! Nee? Weg ermee! Zo kom je erachter welke spullen je echt gelukkig maken en welke niet.

Amerikaanse series zijn altijd lekker extreem natuurlijk, en laten alleen de ergste gevallen zien. Huizen vol kerstcollecties, kleding, baseballkaartjes en ongedragen sneakers. Bij het zien daarvan krijg ik stiekem automatisch een goed gevoel. Zo slecht doen wij het namelijk niet met onze hoeveelheid spullen! Tegelijkertijd beginnen de opruimkriebels alweer op te komen. Weg met de rommel in mijn leven! Rust en vreugde wil ik ervaren met de spullen die mij écht gelukkig maken.

En zo zijn we op een zondagochtend maar eens begonnen met onze servieskast. Die meer rommel bevatte dan servies. We hebben weer een hoop weggedaan, en kijken nu naar een opgeruimde, veel legere kast. En daar worden we blij van. Binnenkort is de garage aan de beurt denk ik, en zo blijven we lekker in de opruimmodus, dankzij Marie Kondo.

Wat waren jouw inspiratiebronnen en drijfveren van januari?

4 reacties

 • Marieke

  Mijn ultieme griep tip: Kamille-thee met een uitgeperste citroen, honing (oké, dat is niet vegan) en een flinke scheut rum voor het slapen gaan. Ik waarschuw je: Het is super vies, maar ik geloof wel dat het werkt…

  Mijn inspiratiebron van januari: Het boekje “Prijs je gelukkig” van André F. Troost. Een basic boekje wat ingaat op de definitie van geluk op een aantal praktische onderdelen van je dagelijkse leven als familie, vrienden, collega’s, werk, geld, ontspanning, relatie, opvoeding en religie. Zijn stelling is (kort door de bocht): Je bent zo gelukkig als je zelf besluit te zijn. En geluk ervaren doe je door het leven te loven. Het bood me geen ultieme nieuwe inzichten, maar wel een goeie reminder om bijvoorbeeld in plaats van me aan bepaald gedrag van collega’s te irriteren, ze een compliment te geven voor iets wat ik wel fijn vind aan hen. Of het feit dat het best belangrijk is af en toe tegen je lief te zeggen dat je hem (of haar) lief vind. Word je zelf namelijk ook blij van….

  • Marianne

   Voor honing zijn gelukkig genoeg alternatieven te gebruiken 🙂 Beetje jammer alleen dat ik dit niet aan mijn kinderen kan geven, hahaha.

   Leuk dat je ook een inspiratiebron hebt! Het klinkt als een zinnig boekje. Ook al wist je er al veel van, reminders zijn altijd goed!

  • Marianne

   Leuk dat de nieuwe rubriek bevalt! Dat motiveert mij ontzettend om ermee door te gaan! Ik vind het boek van Brown ook fijn om te lezen, maar merk ook dat nonfictie niet helemaal mijn ding is. Liever een goede roman, maar ja, voor zelfontwikkeling is het ook niet verkeerd om iets verder te kijken 🙂 Oh, en in ieder geval een stuk prettiger dan Eckhart Tolle, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk, hahaha.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge