Groen eten,  Waarom groen eten?

Maak een verschil in de wereld: go vegan!

Het is niet precies bekend hoeveel veganisten Nederland telt, maar uitgaande van wikipedia (ja, ik weet het… niet verantwoord om als bron te gebruiken, maar ik doe het lekker toch!) ligt het aantal ergens tussen de 50.000 en 170.000. Dat betekent dat tussen de 0,3% en 1% van de Nederlandse bevolking veganist is. Zo weinig?! Ja, zo weinig. Ik had het zelf ook niet gedacht, maar het is echt zo (want wat wikipedia zegt, is altijd waar). Wereldwijd is ook ongeveer 1% vegan (bron). Nu kun je denken, ja mooi, die veganistische filosofie van het niet bijdragen aan dierenleed en je milieu-impact beperken, maar wees nou eerlijk: wat verander je nou in de wereld door zo te leven? Wat maak je nou voor verschil? Stop kidding yourself! Nou, is mijn antwoord, je verandert heel veel! En je bent het verschil!

Maak je een verschil?

Als je besluit om vegan te worden, neem je deze beslissing vaak in je eentje. Het ligt niet voor de hand om alle dierlijke producten uit je leven te schrappen, want daarvoor zitten ze te diep in ons systeem. We zijn in Nederland bijna allemaal met dierlijke producten opgevoed en opgegroeid, ze worden door de media als vanzelfsprekend beschouwd en ook in de supermarkten zijn ze prominent aanwezig. De keuze voor een leven zonder dierlijke producten is daarom allesbehalve natuurlijk. En het is daarom denk ik ook geen wonder dat hooguit 1% van de Nederlandse bevolking deze keuze wel maakt. Zeker wanneer men zich niet bewust is van de eigenlijke impact die de dierenindustrie heeft, kies je hier niet voor.

Toen ik een paar maanden geleden verschillende documentaires zat te kijken over de milieu-impact van de vee-industrie, over dierenleed en over gezondheidsproblemen, wist ik diep van binnen direct dat ik vegan wilde worden. Maar ergens zei een klein stemmetje mij ook dat dit toch helemaal geen zin had. Wat zou ik in mijn eentje nou voor verschil maken? Al die propaganda deed het wel lijken alsof veganisme zo’n vanzelfsprekende keuze was, maar dat was natuurlijk helemaal niet zo. Ten eerste bereiken de docu’s maar een klein gedeelte van alle mensen, en ten tweede zitten er nog grote stappen tussen een docu kijken, hierdoor geraakt zijn en vervolgens daadwerkelijk actie ondernemen. Waarom zou ik die grote stap dan wel zetten om vegan te worden? Wilde ik mezelf dit echt aandoen?!

Ja, je maakt een verschil!

Ja, zei het sterkere stemmetje in mij, dit wil jij jezelf “aandoen”. Zo voelde het overigens helemaal niet, ik wilde graag stoppen met het gebruiken van dieren voor mijn eigen genot. Het was niet zo dat ik mezelf een beperking oplegde, hoewel dat wel zo door de buitenwereld wordt gezien. Ik was tegelijkertijd gechoqueerd en geïnspireerd door wat ik te weten was gekomen en ik wilde niets liever dan dit in praktijk brengen. Ik wilde per direct al het dierlijke uit mijn leven verbannen, en ik wilde anderen inspireren om hetzelfde te doen!

Zo is het uiteindelijk niet gegaan hoor. Ik kocht wel per direct geen dierlijke producten meer, maar de dierlijke “restjes” die we nog hadden, maakten we wel op. Ik ben ook niet als een “vegangelist” de straat op gegaan en ben niet met mijn vinger gaan wijzen naar vleeseters (tenminste, dat hoop ik)! Wel ben ik na een maand vegan te hebben gegeten begonnen met Groene stapjes, omdat mijn enthousiasme voor deze levensstijl alsmaar meer werd en ik er wel iets over kwijt wilde. En ik denk dat ik met deze instelling wel degelijk in mijn eentje een verschil kan maken.

Hoe maak je een verschil?

Slechts 1% van de wereldbevolking is vegan en ik ben er met trots een onderdeel van, maar wat maakt deze procent nu voor verschil? Omdat veganisme nog zo’n alternatieve levensstijl is, denk ik dat er doorzettingsvermogen, enthousiasme en lef voor nodig is om je hiertoe te willen rekenen. En deze eigenschappen zorgen ervoor dat er een verschil gemaakt wordt, door al deze vegans persoonlijk. Omdat het zo’n bewuste keuze is, weten veganisten er veel over, en willen ze deze kennis ook best delen met anderen, zeker wanneer er oprecht naar wordt gevraagd. Niet iedereen doet dit natuurlijk op het internet, via blogs of vlogs, maar dit gebeurt ook veel kleinschaliger door er mondeling iets over te zeggen. Enthousiasme zorgt ervoor dat de boodschap overkomt op anderen, en dat heeft, al is het minimaal, toch een bepaalde invloed. Het zet de 99% aan het denken, al is het maar alleen op dat ene moment. Toch heb je daarmee iets gedaan. Je hebt een verschil gemaakt dat je niet zou hebben gemaakt als je zelf tot die 99% had behoord. En dat is toch super?!

Je bent het verschil!

Als vegan behoor je overduidelijk tot een minderheid, maar wel tot een bijzondere minderheid met een sterke overtuiging en een mooie boodschap. Die maken het verschil en kunnen er soms zelfs voor zorgen dat iemand anders er ook door overtuigd raakt en zelf de overstap ook maakt. Zoals ik een paar maanden geleden zelf deed, naar aanleiding van de documentaires die ik keek. Zonder die docu’s was ik nu nog steeds een vleeseter geweest. En dat doet me beseffen hoe dankbaar ik ben voor de (al zijn het er nog zo weinig) vegan stemmen in de wereld. Ik hoop dat ik zelf ook één van die stemmen mag zijn, al is het maar een heel klein stemmetje, en dat ik ook een verschil mag maken.

Denk jij wel eens dat het geen zin heeft om iets in je eentje te doen? En laat je je daardoor dan tegenhouden? Of zet je juist door, en geloof je wel in de kracht van het individu? Let me know, ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren!

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge