Groen leven,  Minimalisme,  Tips

Maak Black Friday minder zwart!

Het is vandaag Black Friday. De dag na Thanks Giving waarop iedereen massaal winkels gaat bezoeken om spotgoedkoop allerlei snuisterijen te kopen voor de feestdagen. Het is een dag waar winkeliers ontzettend naar uitkijken, want die gigakortingen leveren hen uiteindelijk juist winst op. En klanten zijn er blij mee, omdat ze voor heel weinig geld allerlei leuke gadgets kunnen kopen waar ze blij van worden. Maar er zijn ook partijen die niet zo blij zijn met Black Friday. Dat zijn de arbeiders die de producten maken, het klimaat en de afvalberg op onze wereld. Hoe zit dat dan? En hoe kunnen we Black Friday iets minder zwart maken?

Hoe zwart Black Friday eigenlijk is

Laat ik het maar gewoon zeggen zoals het is: de westerse maatschappij consumeert veel. Te veel. We consumeren meer dan onze wereldbol aankan. En iemand anders betaalt de prijs. Dat heeft verschillende redenen.

 1. Goede marketing verleidt ons om nieuwe spullen te kopen
 2. Kwantiteit gaat boven kwaliteit
 3. Spullen zijn gemakkelijk te vervangen

Marketing

Winkeliers willen natuurlijk zo veel mogelijk verkopen. Dit doen ze door de spullen goedkoop te maken en allerlei aanbiedingen te doen. Hiervoor gebruiken ze goede marketing. Helaas gaat dit ten koste van de mensen die de spullen maken, die vaak werken onder erbarmelijke omstandigheden. Dit geldt voor alle industrieën. In de winkels is hier natuurlijk niets van te zien, waardoor mensen niet in de gaten hebben dat er een duistere business achter de koopjes schuilgaat. Maar iedere cent die de koper niet hoeft te betalen voor een product, wordt uiteindelijk betaald door de arbeider en het klimaat.

Kwantiteit

Om de kosten te drukken, wordt er vaak gesjoemeld met de kwaliteit. Dat is niet erg, omdat de koper gemakkelijk meer kan kopen om deze slechte kwaliteit op te heffen. Liever 6 middelmatige bloesjes in de kast dan 2 goede. Kwantiteit gaat boven kwaliteit. Maar wie betaalt de echte prijs voor deze kwantiteit? De arbeider die de producten moet maken en zich uit de naad werkt om eten voor zijn gezin te kunnen kopen. En het klimaat, want er zijn meer grondstoffen nodig dan ooit te voren, en dit put de aarde uit.

Vervanging

Slechtere spullen betekent sneller kapot. En dus sneller weggooien. Maar helaas verdwijnen ze niet nadat de vuilniswagen ze heeft opgehaald. Voor ons is het wel “uit het oog, uit het hart”, maar in werkelijkheid wordt de afvalberg op aarde steeds groter. We zien het alleen niet. Wij vervangen gewoon onze oude en kapotte spullen (want ja, ze kosten toch niet zo veel), maar ondertussen zadelen we onze planeet op met het probleem dat afval heet. Jammer voor de arbeider die bloed, zweet en tranen heeft vergoten voor dat item dat binnen no time alweer ongebruikt in de afvalbak ligt.

Vind je dit verhaal zwartgallig? Ik ook. Maar het is wel de waarheid. En op Black Friday (die wel 10 dagen kan duren!), en alle andere koopjesdagen is het nog veel zwarter dan normaal. Maar nu je dit weet, kun je wel ervoor zorgen dat Black Friday iets minder zwart wordt. Jij kunt Black Friday veranderen in Green Friday, zeker met mijn tips!

Verander Black Friday in Green Friday

Koop niks

Het meest simpele dat je kunt doen, is gewoon niet meedoen aan Black Friday. Ga niet naar de winkels, ook niet online. Op die manier zeg je “Nee” tegen de extreem hoge kortingen, en tegen de prijs die iemand anders voor jouw aanschaf betaalt. Het probleem van deze zwarte dag is dat je vaak met meer producten de winkel uitloopt dan eigenlijk je bedoeling was, waardoor je a) niet minder geld kwijt bent, en b) meer koopt dan je nodig hebt. Overconsumptie dus. En dat is precies wat onze wereld nu níet kan gebruiken. Dus ontlast de wereld en koop gewoon niks. Is er iets kapot? Kijk eerst eens of je het kunt repareren. En als dit niet kan, kun je misschien een exemplaar lenen van iemand anders. Zeker als je het maar sporadisch gebruikt.

Koop een belevenis

Wil je toch graag geld uitgeven? Denk dan eens aan iets anders dan spullen. Geef je geld uit aan iets dat je kunt doen in plaats van aan iets dat je kunt hebben. Hier word je uiteindelijk vaak veel gelukkiger van! Spullen maken niet gelukkig, voldoening wel. Dus denk iets minimalistischer en investeer in activiteiten in plaats van in spullen.

Koop tweedehands

Toch iets materieels nodig? Kijk dan eerst tweedehands. Op die manier belast je de aarde minder, omdat er geen grondstoffen nodig zijn voor jouw product. En je laat een tegengeluid horen tegen de slechte arbeidsomstandigheden van de makers van nieuwe spullen. Tweedehands is er heel veel te krijgen, zowel online als in kringloopwinkels. Vaak vind je juist tweedehands leuke items, en het geeft zo veel meer voldoening als je echt een “schat” hebt gevonden dan wanneer iets zo voor het oprapen ligt. Zo heb ik al veel tweedehands kleding gescoord voor mezelf en mijn dochters, en hebben we bijvoorbeeld onze box voor €25,- op de kop getikt. Het scheelt ons geld, en is veel duurzamer dan iets nieuws kopen!

Koop duurzaam

Ben je wel toe aan iets nieuws? Denk dan eco en klein. Kies kleine ondernemers, ga voor duurzame producten, en let op labels. Is het gemaakt onder eerlijke omstandigheden? Zijn er grondstoffen gebruikt die het milieu minder belasten? Is het gerecycled? Is het van goede kwaliteit? Kortom, is het duurzaam? Denk erover na of er naast jou nog iets of iemand anders de prijs moet betalen voor dit product. Of alleen de verkoper erop vooruit gaat, of dat er ook rekening wordt gehouden met de makers en de wereldbol. Kleine ondernemers hebben hier vaak meer oog voor dan grote ketens. Bovendien telt voor een kleine ondernemer iedere klant. Ik vind het zo leuk dat ze er vaak een persoonlijk briefje bij doen, of een klein “cadeautje”, gewoon uit oprechte dankbaarheid. Dan heb ik die dag een verschil gemaakt in het leven van iemand anders. Daarvoor ben ik dan weer dankbaar!

Nu ben ik benieuwd, welk team ben jij? Black Friday of Green Friday?

2 reacties

 • Marieke

  Mijn ervaring is dat je een stuk minder spullen nodig hebt dan je denkt. De truc is namelijk dat je alleen iets koopt als je dat daadwerkelijk mist/kapot is/nodig hebt. En niet omdat je op het idee komt tijdens het shoppen of het bladeren in reclame folders/spam berichten.

  Mijn tactiek: NEE/NEE sticker op de brievenbus en afmelden van welke nieuwsbrief dan ook (oké, behalve dan een paar groen/eco blogs die ik volg). Zo min mogelijk naar winkelcentrums gaan. (Ik heb een hekel aan shoppen, dat helpt). Als ik denk iets nodig te hebben, me daadwerkelijk af te vragen of het strikt noodzakelijk is dat ik dat koop. Met een beetje creativiteit blijk je voor veel ‘noodzakelijke’ dingen best een andere oplossing te vinden.

  Als ik heb besloten dat ik het toch echt hebben wil, dan doe ik online eerst wat research wat de meest eco vriendelijke manier is om daar aan te komen. (Ja echt, dat doe ik dus ook voor een zeef, voor een paar sokken, voor een kadootje voor mijn zus….). Bij eco vriendelijk kan je verschillende afwegingen maken: Grondstoffen, waar het vandaan komt, of je het laat bezorgen, verpakking, duurzaamheid, tweede hands etc. Het kan dus per persoon en per product verschillen wat je de meest eco vriendelijke variant vind…..

  Als ik het dan ga halen in een winkel probeer ik me ook echt voor te nemen om alleen dat te gaan kopen en me niet door hele sterkte marketing acties te laten verleiden. Lukt over het algemeen best goed, ik faal grandioos als ik naar de IKEA en naar de HEMA ga, hahahaha.

  • Marianne

   Ja, eenmaal in de winkels is het moeilijk om je toch in te houden hè. Ik herken dat wel. Zeker als je verder (bijna) nooit aan reclame wordt blootgesteld. Wat goed dat je zo bewust bezig bent als je iets nieuws nodig hebt! Daar kan ik best nog wat van leren 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge