Borstvoeding,  Groene kinderen

Kolven: voor borstvoeding op afstand

Kolven: Voor borstvoeding op afstand

Helaas voor de baby: als mama weggaat, neemt ze haar borsten mee. En dus de melk die de baby normaal gesproken drinkt. Mama kan haar borsten niet zomaar even afschroeven en achterlaten voor papa (mocht-ie willen, hahaha), de oppas of de kinderopvang. Maar wat dan? “Gelukkig” bestaan er kolfapparaten waarmee mama buitenshuis haar melk kan afkolven. Ik zeg “gelukkig”, want een leuke bezigheid is dat kolven nou ook weer niet. Maar praktisch is het wel! En met de tips in deze blog wordt het helemaal een “feestje”!

Hoe begin je met kolven?

Zelf begon ik al met kolven toen mijn dochter twee dagen oud was. Dit was toen vooral bedoeld om de melkproductie op gang te helpen. De melk die ik toen kolfde, konden we meteen aan haar geven met behulp van een spuitje. Normaal gesproken valt een baby de eerste dagen behoorlijk wat af, maar omdat mijn melkproductie door het kolven snel op gang kwam, viel dat bij haar wel mee.

Toen mijn dochter ongeveer vier weken oud was, ben ik opnieuw gaan kolven. Toen gingen we namelijk oefenen met een flesje. Het is voor een baby heel anders om te drinken uit een flesje dan aan de borst, dus dit moest ze leren. Wat ik kolfde, gaven we haar direct, maar ze dronk nooit alle gekolfde melk op. Wat ik overhield, bewaarde ik om later aan haar te kunnen geven. Zo bouwde ik langzaam een voorraadje op.

Let erop dat je niet te enthousiast extra blijft kolven naast het gewone voeden. Je lichaam gaat dan namelijk te veel melk aanmaken. Je wilt geen overproductie creëren, dus kolf slechts af en toe om je voorraadje op te bouwen. Als je trouwens net begonnen bent met borstvoeding geven en meer tips wilt lezen, klik dan even hier.

Hoe pak je kolven handig aan?

En dan wordt het menens. Je moet bijvoorbeeld weer aan het werk of je gaat een dagje weg. Hoe pak je het kolven dan aan?

Ik neem standaard een koeltasje mee met koelelementen en mijn kolfspullen. De elektrische kolf die ik heb, werkt zowel op batterijen als op het net, dus ik zorg ervoor dat de batterijen voor de zekerheid opgeladen zijn, maar neem ook de kabel mee. En een paar flesjes om de melk in op te vangen natuurlijk.

Afhankelijk van hoe lang ik weg ben, bepaal ik hoe vaak ik ga kolven. Zelf probeer ik altijd één keer vaker te kolven dan dat mijn kindje naar verwachting zou drinken.

Als ik ga kolven, probeer ik een rustige plek op te zoeken. Op mijn werk heb ik hier een kamer voor, maar dit is ergens anders niet altijd mogelijk. Als je in een openbare gelegenheid bent, kun je vragen of er een kamer beschikbaar is om te kolven. Vaak is die er wel, maar helaas niet altijd. Zo heb ik al op de gekste plekken gezeten: op de wc (ja echt…), in een EHBO-kamertje, in een kantoortje, in een soort voorraadkast en gewoon in de auto. Tja… (Zelf vind ik het trouwens niet zo erg om op een relatief onhygiënische plek te zitten. Mijn kolf en de flesjes zijn namelijk schoon en dat is naar mijn mening het enige dat telt. Qua comfort heb ik wel eens andere wensen, maar ja.)

Eenmaal een plekje gevonden, ga ik er rustig voor zitten en dan gaat de kolf aan. Zzzj. Zzzj. Zzzj. Ondertussen probeer ik te ontspannen door wat te appen, blogjes te lezen of foto’s en filmpjes van mijn kindjes te bekijken. Dat laatste helpt trouwens om meer melk te kolven, omdat je meer melk geeft als je aan je kindje denkt. Echt waar.

Na het kolven pak ik de boel weer in. Ik schroef de flesjes dicht en plaats ze tussen de koelelementen in mijn koeltasje. Indien mogelijk spoel ik de kolf af en dan kan ik er weer een paar uur tegenaan.

Hoe bewaar je de melk thuis?

Eenmaal thuis maak ik een keuze: óf ik bewaar de melk in de koelkast, óf ik vries de melk in. In de koelkast kan ik de melk ongeveer een week bewaren (mits bewaard op de onderste plank achterin, want daar is de temperatuur het laagst en het meest constant). Als mijn dochter binnen die tijd weer gaat drinken, is dat geen probleem. Anders vries ik de melk in.

Om de melk in te vriezen heb ik een handig systeem. Ik gebruik ijsblokvormpjes die ik kan afsluiten met een deksel (voor de hygiëne). Ik giet de melk hierin en ik weet dat 3 blokjes gelijk staat aan 50 ml. Als de melk is bevroren, haal ik het uit de vormpjes en bewaar ik het in een ziplockbag. (Ik bedenk me nu ik dit schrijf dat dit wel wat groener kan, door de melk bijvoorbeeld in herbruikbare containers te bewaren…)

Extra tips

 • Moedermelk wisselt in samenstelling naarmate je kindje ouder wordt. Als je een voorraadje melk in je vriezer hebt, vergeet dan niet om die tijdig te vervangen met nieuwere melk. Ik zelf probeer de melk niet langer dan 3 maanden in de vriezer te bewaren.
 • Gekolfde moedermelk moet je schudden voor gebruik. Het vet in de melk gaat namelijk na verloop van tijd bovenin het flesje drijven. Dus voordat je de melk gaat verwarmen moet je even de boel mixen.
 • Verwarm moedermelk au bain marie (= flesje met moedermelk in een pannetje met heet water zetten) of in een flessenwarmer, niet in de magnetron. Zo verwarmt de melk geleidelijk en gaan er geen voedingsstoffen verloren. Maak hem niet warmer dan lichaamstemperatuur.

Heb je wat aan deze tips gehad? Ik hoop het maar! Want om met de woorden van de Belastingdienst te spreken: leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker.

Disclaimer: Deze blog is niet gesponsord. Ik ben zelf erg tevreden met mijn Medela Swing kolf, en die laat ik daarom ook graag aan je zien.

2 reacties

 • Judith

  Fijne post, Marianne! Mijn kleine is nu ruim drie maanden oud, en ik had graag nog alle voedingen live gegeven. Maar ja, vorige week moest ik weer aan het werk en dus ook echt een hele dag kolven (tot dan toe maximaal drie uur of zo weg geweest). Best een beetje spannend en best ook wel zoeken naar een ritme. Mijn inschatting is dat mijn meisje vijf keer wil drinken in de tijd dat ik weg ben. Ik kolf vier keer, maar dan wel beide borsten, waar ze bij live drinken aan een borst ruim genoeg heeft. Tot nu toe werkt het, maar ik blijf het wel spannend vinden!

  • Marianne

   Dankjewel voor je reactie! Ik herken dat wel, het spannend vinden of het wel goed gaat en genoeg is. Ik heb zelf wel eens dagen dat ik minder kolf dan dat mijn dochter drinkt, en dan word ik ook weer onzeker. Maar een paar dagen later kolf ik weer meer, omdat zij niet zo veel wil drinken, en dan zitten we weer op één lijn 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge