Gezinsleven,  Groen eten,  Groen leven,  Groene kinderen,  Kidproof,  Minimalisme

Hoe wij onze kindjes minimalistisch, natuurlijk en vegan verzorgen

Minimalistische, natuurlijke en vegan babyverzorging

Loop bij een willekeurige drogist naar binnen en ga voor het schap staan met verzorgingsproducten voor baby’s en kleine kinderen. Allemachtig, wat een keuze! Al bij mijn eerste zwangerschap wist ik dat ik het bij zo min mogelijk producten wilde houden. En nu, bijna 2 jaar later, zijn deze producten ook nog vegan! Benieuwd? Vandaag vertel ik je hoe wij onze kindjes minimalistisch, natuurlijk en vegan verzorgen.

Baddertijd

Wij doen onze kindjes ongeveer twee keer per week in bad of onder de douche. Dit vinden wij meer dan genoeg. Verder veeg ik handjes en mondjes gewoon af met een doekje. Ik ben ervan overtuigd dat het niet goed is voor die jonge huidjes om iedere dag of om de dag helemaal afgespoeld (en afgesopt) te worden, terwijl de kindjes amper vies zijn. Nee, onze meisjes ruiken dus niet elke dag naar babyshampoo, maar gewoon naar zichzelf. En zo ruiken ze heerlijk.

Voor onze beide meisjes gebruik ik dezelfde producten van Earth Friendly Baby. Dit merk is vegan en dierproefvrij. De eerste fles kocht ik al vrij snel nadat ik vegan was geworden, en al snel volgde een tweede. De flessen die ik gebruik, zijn shampoo en bodywash in één. Ze hebben geen standaard Zwitsalgeurtje, maar heerlijke eigen geuren. Ik gebruik nu lavendel en hierna mandarijn, maar ze hebben ook kamille. Wat ik zo fijn vind, is dat het gewoon één fles is die ik voor hun hele lichaam kan gebruiken. Het spul is mild en zacht en ruikt heerlijk. Ik kan hun haren en hun lichamen ermee wassen, en het functioneert zelfs als badschuim. Heerlijk minimalistisch dus!

Na het badderen droog ik de meisjes gewoon af, de oudste met een handdoek, en de jongste met een hydrofielluier. Geen bodylotions, oliën of crèmepjes, dat vind ik niet nodig. Ze ruiken subtiel naar het badproduct, en zijn al zijdezacht van zichzelf. Meer heb ik dus niet nodig.

Luiers verschonen

Als ik de luiers van de meisjes verschoon, gebruik ik in principe gewoon een hydrofiel washandje met wat water om de billen schoon te maken. Af en toe druppel ik daar wat babyolie bij, om de billen wat extra te verzorgen. De olie die ik nu gebruik is van Bentley Organic, en is echt ideaal.

Ook gebruik ik af en toe talkpoeder van Kruidvat, wanneer de billen een beetje rood zijn. Deze maakt de billen weer zacht en droog, en dan zijn die rode billen zo weer mooi roze!

Tanden poetsen

Iedere avond poets ik de tanden van mijn oudste dochter. Dit vindt ze niet zo leuk, maar het moet toch gebeuren. Ze heeft bijna haar volledige melkgebit (alleen de achterste kiezen moeten nog doorkomen), dus poetsen is belangrijk. Wat het voor haar wel iets draaglijker maakt, is het liedje dat ik erbij zing op de melodie van Vader Jacob:

Tanden poetsen, tanden poetsen.
Op en neer, heen en weer.
Boven en beneden, boven en beneden.
Goed gepoetst, goed gepoetst.

Ik zing het twee keer, één keer bij het poetsen van haar boventanden, één keer bij haar ondertanden. Dit weet ze ook; als het liedje is afgelopen, is het tandenpoetsen klaar.

Om haar tanden te poetsen gebruik ik nu een tandpasta van AloeDent. Hoewel de tandpasta bij mijn dochter wel goed in de smaak valt (letterlijk, hij smaakt naar aardbei), ga ik straks toch een andere aanschaffen. De tandpasta is namelijk rood van kleur, en geeft vlekken als ik haar mond na het poetsen afveeg. Ik ga dus wel overstappen op een andere tandpasta, waarschijnlijk die van Urtekram of Green People. Dit zijn allebei goede merken.

Dat was het!

Geloof je me? Dit was het gewoon echt! Vier producten voor twee kinderen: shampoo en wasgel in één, babyolie, talkpoeder en tandpasta. Geen bodylotion of gezichtscrème, geurige snoetenpoetsers of billendoekjes, badschuim of zinkzalf, haarlotion, conditioner of antiklit(!). En ondanks dat we niet meer gebruiken om onze meisjes te verzorgen, ruiken ze heerlijk en zijn ze zacht en schoon.

Oh wacht, ik mag niet liegen! Naast deze producten hebben we ook nog anti-zonnebrand in huis speciaal voor baby’s. Deze spray is van Lovea, factor 50 en waterbestendig. Deze spray gebruiken we in de winter niet, maar in de zomer vanzelfsprekend wel. Hij smeert goed uit en ruikt lekker, en mijn dochter is nog nooit verbrand. Ik denk dus dat hij wel werkt 😉

Welke producten gebruik jij om je kindje te verzorgen? Denk jij dat ik toch iets mis of heb je een goede tip? Laat het me weten!

Disclaimer: Dit artikel is niet gesponsord door welk bedrijf dan ook. Ik deelde hier zelf enkele producten waar ik enthousiast over ben.

15 reacties

 • Marieke

  Wij gebruiken zelf ook maar weinig producten voor de kinderen (en alleen maar milde en natuurlijke producten), maar mijn dochter heeft een heeeel droge huid, het lijkt wel schuurpapier. Insmeren na het douchen is daarom echt wel nodig. Onze kinderen douchen overigens ook 2x in de week. De rest van de week even met een washandje met water en klaar.

  • Marianne

   Het is fijn dat de producten bestaan voor kindjes die ze echt nodig hebben, zoals jouw dochter. Maar vaak worden ze onnodig gebruikt, omdat ouders denken dat het hoort. Hetzelfde met douchen. Dat hoeft echt niet zo vaak, fijn dat jij er ook zo over denkt!

 • Linda - Zaailingen

  Het verbaast me altijd dat er producten voor baby’s en volwassenen zijn. Eigenlijk wil ik voor mezelf met zo mild zijn als voor een baby 😉

  Misschien zou ik nog verder minimaliseren door de shampoo en bodywash alleen maar te gebruiken als ze echt vies zijn (als in vetvlekken). Het kan persoonlijk zijn maar mijn huid is enorm opgeknapt sinds ik geen douchegel meer gebruik en ik probeer nog af te kicken van de shampoo. Het scheelt dat je wel echt een heel milde gebruikt, maar het lijkt me heerlijk om alleen nog maar water te gebruiken. En zonnebrandcreme inderdaad!
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…12 tips om je groene voornemens tot een succes te brengenMy Profile

  • Marianne

   Hahaha, helemaal eens met je eerste opmerking! De reguliere producten zijn toch agressiever, en waarom zouden we dat op onszelf smeren?
   Ik wil zelf graag de kindjes nog minder wassen, maar het zit toch diep in ons systeem om een bepaald product daarvoor te gebruiken. Zeker mijn man is daar fan van ?

 • Yolanda

  Sinds een tijdje al gebruiken wij eigenlijk nog minder. Zelf ben ik op weg naar een shampooloos leven, maar dat duurt nog even (zit nu op 1 keer wassen in de week met een shampoobar). Maar bij onze dochter van zeven is dat al wel gelukt. We wasten haar haar al niet veel (wel gewoon met water hoor, maar niet met shampoo of zeep) en nu doen we dat helemaal niet meer. Haren worden vet doordat we het juist wassen: je wast ieder keer de talglaag weg en die moet er dan weer opnieuw komen om t haar te beschermen. Verder droogt zeep eigenlijk je huid alleen maar uit en daarom heb je dan die lotions soms weer nodig. We wassen onszelf hier alleen met water en alleen na toiletbezoek gebruiken we zeep. Mijn handen hebben echt nog nooit de winter zo goed doorstaan: had altijd last van droge handen met wondjes en nu niets! En ik gebruik er dus niets voor.
  Manlief gebruikt dan nog de scheerzeepbar van Werfzeep en dat is t dan wel voor ons. Naast de tandpasta natuurlijk.
  Zonnebrandcrème gebruiken we ook zo min mogelijk, want de stoffen die daarin zitten zijn doorgaans niet fijn. Uit de zon blijven op het heetst van de dag, niet zonnebaden zoals we vroeger gewend waren, t shirtje aan etc. voorkomt dat we verbranden.
  Ik volg hiermee eigenlijk Green Evelien (http://www.greenevelien.com/1Eco_8verzorging.php) en ben er erg blij mee. Het is minimalistisch, goed voor de aarde en voor onszelf! En nog eens heel goedkoop. En we ruiken inderdaad naar onszelf en ik vind ieder ander luchtje al snel te veel tegenwoordig.

  • Marianne

   Green Evelien is een leuk en goed voorbeeld! Wat goed en knap dat jullie zo weinig producten gebruiken! Dat gaat hier denk ik niet zo snel gebeuren.
   Ik vind het vooral fijn om de meisjes met een geurtje te wassen als ze veel hebben geknuffeld met iemand die dan een parfumgeur op hen achterlaat. Die gaat voor mijn gevoel alleen weg als ik het met een ander geurtje maskeer ?

 • R

  Ik ben langzamerhand ook steeds minder gaan gebruiken, gewoon omdat die kinderhuidjes vanzelf mooi blijven. Ik heb nog wel grote gele flessen staan?, want als je bijna nooit meer shampoo gebruikt gaan ze ook niet snel op… Ik zet ze het liefst in bad met een klontje kokosolie in het badje. Verder alleen haren wassen als ze iets (meestal eten?) in hun haren hebben gesmeerd. Bij de oudste (4 jaar) is dat ongeveer 1x in de 2 weken, die gebruikt ook wel eens gel. Bij de jongste (1 jaar) 1x per maand misschien? Als ze onder de douche gaan smeer ik ze achteraf in met wat kokosolie.

  • Marianne

   Hahaha. Herkenbaar, dat eten in het haar! Dan wil ik het toch ook wel graag wassen, omdat anders haar hele hoofd naar pindakaas ruikt 😉 Ik vind het een uitdaging om eens te gaan kijken of ik nog meer kan minderen met wassen, want hoe vies wordt een klein kind nou werkelijk…
   Waarom gebruik je kokosolie zowel in het bad als naderhand? Ik heb wel vaker gehoord dat het heel fijn spul is, maar heb me er nooit echt in verdiept. Vandaar dat ik het vraag 🙂

   • R

    Ik gebruik het in plaats van olie in bad of bodylotion. Voordeel is dat het niet erg is als de kinderen dan wat uit bad drinken. Verder werkt het prima tegen een droge huid. Ik vind het een fijn idee dat het maar uit één, natuurlijk, ingrediënt bestaat.

  • Marianne

   Hihi, dank je wel. Ik ben voor mezelf ook bezig om te minderen met producten, maar dat loopt nog niet zo’n vaart… Eerst producten opmaken. En dan koop ik een nieuw vegan product, maar dit bevalt dan weer niet. Dus weer vervangen. Maar wel eerst opmaken, want anders vind ik het zonde. En zo blijf ik bezig!
   Uiteindelijk kom ik er wel, als ik tevreden ben komt daar ook een blogje over!

    • Marianne

     Goede vraag! Omdat ik zo min mogelijk plastic wil gebruiken. Voor kleine kinderen heb ik helaas nog geen shampoos zonder plastic fles kunnen vinden, maar zelf wil ik graag een shampoobar gebruiken om afval te besparen. Helaas is de ene shampoobar de andere niet en ben ik nog aan het zoeken naar een shampoo die ik echt fijn vind!

 • Marieke Huyghens

  Onze dochter van zes weken heeft een heel droog gezichtje, waardoor ik nu iedere dag met een tetrawashandje en wat water en olie over haar gezicht ga. Daarna smeer ik haar gezicht in met een baby gezichtszalf van weleda of met pure goudsbloemzalf (dit laatste is ook heel goed voor de billetjes). Echter blijft ze zo schilfertjes hebben op haar gezichtje. Ik weet niet wat ik nog kan doen…

  • Marianne

   Dank je wel voor de tip van de goudsbloemzalf (calendula), daar zal ik eens naar kijken!
   Wat betreft je dochtertje: water droogt de huid juist extra uit. Misschien is het een idee om haar gezicht juist een paar dagen helemaal met rust te laten? In veel gevallen herstelt de huid zich dan vanzelf, en lost je lichaam het probleem gewoon op. Je zult dan wel een paar dagen (of een week) tegen die schilfertjes aan kijken, maar misschien is je probleem dan verholpen! Het is het proberen waard 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge